2013 m. sausio 31 d., ketvirtadienis

Gintarinė džiovintų abrikosų uogienė

Uogienė (tiksliau džemas) gaminta pagal knygos "Metai Beatos virtuvėje" receptą. Labai lengvai pagaminamas ir skanus džemas. Tinka tiek prie košių, tiek ant riekelės batono tiek dovanai gražiame stiklainyje :)


1 litrui uogienės:
500 g džiovintų abrikosų
1 l vandens
500 g cukraus
2 citrinų sulčių
1 citrinos žievelių


Abrikosus supjaustome: vieną abrikosą į 6-8 dalis. Dedame į sietelį ir perliejame karštu vandeniu. Tada sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir užviriname. Verdame 20 min., nuimame nuo ugnies ir leidžiame jiems pastovėti tame vandenyje per naktį arba 6-8 val.
Į pastovėjusius ir gerai išbrinkusius abrikosus suberiame cukrų, supilame citrinų sultis ir sudedame tarkuotas citrinos žieveles. Viską užviriname ir verdame 50-60 min., kol sutirštėja. Sudedame į sterilius indelius ir užsukame.


Skanaus!

2013 m. sausio 29 d., antradienis

Varškės blynai pagal Beatą

Receptas iš knygos "Beatos virtuvė". Blyneliai gavosi labai minkšti ir skanūs, kepant juos rankų neišsitepsi. Bet vis dėlto varškės blynai gaminti pagal mamos receptą man skanesni :)

2 pak. pusriebės varškės (po 180 g) 
3 kiaušiniai
3 valg. šaukštų cukraus
2 valg. šaukštų grietinės
140 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelis druskos


Kiaušinius išplakame su cukrumi, įdedame varškės ir ištriname. Įdedame grietinės, išmaišome. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir druska. Įdedame į varškės masę ir viską gerai išmaišome. Turėtume gauti tešlą, kaip tiršta grietinė. Kepame aliejuje iš abiejų pusių.


Skanaus!

2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Guliašas su raugintais kopūstais

Šį receptą taip pat nusižiūrėjau iš parduotuvės Rimi skrajutės. Patiekalas labai patiko, lengva pagaminti ir labai skanu. Puikiai tinka valgyti su bulvių koše ar tiesiog be nieko :)


400 g raugintų kopūstų
500 g kiaulienos sprandinės (ar kitokios mėgstamos mėsos)
2 svogūnų
prieskonių: druskos, pipirų, lauro lapų, saldžiosios paprikos, aitriosios paprikos

Kopūstus išverdame vandenyje su prieskoniais – druska, pipirai, lauro lapais (aš nedėjau nieko). Mėsą supjaustome gabaliukais ir pakepiname keptuvėje. Sukrečiame juos prie kopūstų ir troškiname, kol suminkštės. Į troškinį dar pridedame pakepintų svogūnų, maltos saldžiosios paprikos ir aitriosios paprikos.
Galima patiekti su grietine ir prieskoninėmis žolelėmis.


Skanaus!

2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Riešutinis keksas

Šį receptą turiu iš visos kolekcijos skrajučių, surinktų iš Rimi parduotuvės. Keksas gavosi labai minkštas, gana šlapias ir toks riešutinis, mmm :) Kitą kartą gaminsiu iš dvigubos normos, nes labai greitai buvo suvalgytas.



2 kiaušiniai
120 g cukraus
125 g sviesto
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
100 g miltų
75 g lazdyno riešutų
1-2 arb. šaukštelių cukraus

Riešutus paskrudiname, nuimame luobeles ir smulkiai supjaustome, ar truputį sutriname blenderiu (tik nesmulkinti iki miltų konsistencijos). Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi iki purios masės. Įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir įmaišome į sviesto masę. Įdedame smulkintus riešutus. Viską išmaišome iki vienalytės.
Paruoštą masę dedame į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Pabarstome cukrumi. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.


Skanaus!

2013 m. sausio 18 d., penktadienis

Šokolado ir riešutų kvadratėliai

Receptas gimė improvizuojant. Mėgstu aš tokio skanėsto gabalėlį prie kavos suvalgyti :) Gaminimas yra paprastas, o rezultatas - puikus; rekomenduoju :)


Pagrindui:
200 g sausainių (pvz. Gaidelis, Optima, Selga)
1 kiaušinis
80 g sviesto
2 valg. šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos
½ arb. šaukštelio vanilinio aromato

Riešutų sluoksniui:
100 g migdolo riešutų (naudojau lazdyną, migdolą ir graikus)
50 g graikinių riešutų

Glajui:
100 g pieninio šokolado
50 g juodojo šokolado
30 g sviesto


Migdolus užpilame verdančiu vandeniu, po 2 minučių vandenį nupilame ir nuimame riešutų odeles.
Sausainius sutriname iki trupinių, įdedame cukraus, druskos, išmaišome. Sviestą ištirpiname. Kiaušinį išplakame ir įdedame į ataušusį sviestą, įpilame vanilinio aromato, išmaišome. Skysta sviesto mase užpilame sausą sausainių masę. Viską gerai išmaišome. Paruošta tešla išklojame kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą (formos dydis 26x19 cm). Ant tešlos paskirstome riešutus ir juos ranka truputį įspaudžiame į tešlą. Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje 20 min.
Šokoladą ir sviestą ištirpiname garų vonelėje ir užpilame iškeptą pyragą. Paliekame šaldytuve šokoladui sustingti. Supjaustome ir skanaujame.


Skanaus!

2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Ryžiai su žuvimi ir daržovėmis

Receptą turiu iš savo sesers. Patiekalo variacijų gali būti įvairių: mėgstama žuvis + mėgstamos daržovės (šviežios išvirtos ar šaldytos); kiekvieną kartą skonis gali būti vis kitoks. Labai lengvai ir greitai paruošiamas pietų ar vakarienės patiekalas.


500 g lydekos filė
250 g ryžių (naudoju plikytus)
400 g šaldytų daržovių mišinio
druskos, pipirų


Ryžius išverdame, lydekos filė supjaustome gabaliukais ir pakepiname, baigiant kepti įdedame atšaldytas daržoves ir pakepame, kad pastarosios suminkštėtų. Ryžius suberiame į keptuvę, viską išmaišome. Pagardiname druska ir pipirais arba kitokiomis mėgstamomis žolelėmis.


Skanaus!

2013 m. sausio 15 d., antradienis

Malta mėsa įdarytos bulvės

Šį patiekalą nuo seno gamino dar mano močiutė. Apie jį buvau visai užmiršusi, priminė šis Jelenos įrašas. Galimi keli šio patiekalo variantai: 1- tiesiog bulves įdaryti malta mėsa ir iškepti; 2 - į kepimo pabaiga ant bulvių užbarstyti sūrio; 3 - įdarytas bulves išvirti. Trečias variantas manau būtų sveikiausias, bet mūsų šeimai labiausiai patinka pirmasis, kurį čia ir pateikiu.



400 g maltos mėsos
1 kiaušinis
2 valg. šaukštų džiūvėsėlių
druskos, pipirų arba mėsos prieskonių
apie 600 g skustų ir išskobtų bulvių


Maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu, prieskoniais ir džiūvėsėliais. Bulves nuskutame ir išskobiame. Paruoštas bulves įdarome malta mėsa. Sudedame į kepimo indą ir kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.



Skanaus!

2013 m. sausio 14 d., pirmadienis

Pyragas su mandarinais

Šio pyrago tešlos receptas yra toks pat kaip ir pyrago su braškėmis. Patinka man šios tešlos skonis, pyragas gaunasi toks minkštas ir purus, o be to ir darbo nedaug. Vis dėlto su braškėmis man jis yra skaniausias, bet ir mandarinai čia tiko :)


100 g sviesto
100 g smulkaus cukraus
2 kiaušiniai
100 g miltų
30 g bulvių krakmolo
žiupsnelio druskos
½ arb. šaukštelio vanilinio aromato
½ valg. šaukšto acto
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
4-5 vnt. mandarinų


Minkštą sviestą išsukame iki baltumo, įdedame cukraus ir vanilinio aromato ir vėl išsukame. Įdedame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant, po to įpilame acto. Miltus persijojame su kepimo milteliais, druska ir bulvių krakmolu ir palaipsniui įdedame į sviesto masę. Maišome, kol tešla taps vienalytė. Kepimo formoje paskirstome tešlą (jei naudojame ne silikoninę, tai prieš paskirstant tešlą ją ištepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais). Mandarinus labai gerai nuplauname ir išdėliojame tešlos viršuje, truputį juos įspaudžiame. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.



Skanaus!

2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

Varškės apkepas

Varškės apkepo receptų internete yra begalė, dabar net ir neatsimenu iš kur turiu šitą. Varškės apkepas gaunasi minkštas, skanus, gardus; puikus vakarienės patiekalas :)


2 kiaušiniai
70 g cukraus
40 ml pieno
40 g tirpinto sviesto
360 g pusriebės varškės
70 g manų kruopų


Išplakame kiaušinius su cukrumi. Įpilame pieno, ataušusio tirpinto sviesto ir įdedame varškės, viską gerai išmaišome. Palaipsniui įdedame manų kruopų ir viską išmaišome iki vientisos masės. Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome džiūvėsėliais. Į paruoštą kepimo formą dedame varškės masę. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min.



Skanaus!

2013 m. sausio 11 d., penktadienis

Bulvių plokštainis

Bulvių plokštainį pagal šį receptą gaminu jau senai. Kilęs iš mamos lūpų, tik mama iki šios dienos kepa jį keptuvėje, apverčiant vieną kartą. Skonis žymiai skiriasi, bet mums visgi skanesnis variantas - keptas orkaitėje. Labai paprastas ir skanus patiekalas, dažnai būnantis ant mūsų pietų stalo :)


apie 1700 g skustų bulvių
250 g šoninės
1 svogūnas
2 valg. šaukštų grietinės
druskos

Nuskustas ir išspaustas bulves sutarkuojame. Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje iki auksinės spalvos. Šoninę supjaustome gabalėliais ir taip pat kepame keptuvėje, kol išsiskirs riebalai ir gražiai iškeps, baigiant kepti į keptuvę su spirgučiais įdedame grietinės ir minutę maišant pakepame. Pakepintus svogūnus ir spirgučius įdedame į trintų bulvių masę, įberiame druskos pagal skonį, viską gerai išmaišome ir dedame į riebalais išteptą kepimo formą. Kepame iki 200° įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val. Patiekiame su grietine, spirgučių padažu ar pienu.



Skanaus!

2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Kakaviniai sausainiai su riešutais

Sausainių receptą radau Aguonėlės tinklaraštyje, labai patiko jų išvaizda. Anksčiau buvau gaminus kažką panašaus - Beatos šokoladiniai sausainiai su karamele. Labiau patiko naujieji sausainiai, jie ne tokie trapūs, kaip Beatos, karamele buvo labai minkšta, be to riešutai čia labai, labai tiko :)

125 g sviesto
60 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
1 kiaušinio trynio
2 valg. šaukštų pieno
120 g miltų
40 g kakavos
100 g graikinių riešutų
15 minkštų karvutės saldainių


Minkštą sviestą gerai išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska. Tada įdedame kiaušinio trynį bei supilame pieną ir dar viską gerai paplakame, kol masė vienodos konsistencijos bus. Galiausiai suberiame miltus su kakava ir užminkome tešlą, kurią įsukus į maistinę plėvelę padedame mažiausiai 30 min į šaldytuvą. Riešutus smulkiai susmulkiname, bet ne iki miltų. 
Išsiimame tešlą ir jos suformuojame vienodus rutuliukus. Juos apvoliojame riešutuose ir padarome viduje duobutę. Sudedame sausainius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 12-15 min.
Karvutės saldainius ištirpiname garų vonelėje, pastoviai maišant.
Ištraukiame iš orkaitės ir į jų viduriuką šaukštelio pagalba sukrečiame irisinės masės (pilame kol ji dar karšta, nes aušdama greitai stingsta) ir leidžiame sausainiams galutinai ataušti.


Skanaus!

2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

Perlenkta pica

Šį receptą turiu iš savo sesers. Labai mėgstu perlenktas picas, o šio picos pado receptas puikiai joms tinka. Aišku puikiai tinka ir kitokios formos picoms, tarkim mažoms vaikiškoms picoms :)



Tešla:
apie 250 ml šilto vandens
½ arb. šaukštelio cukraus
½ arb. šaukštelio druskos
14 g sausų mielių
500 g miltų

Įdaras:
300 g virto kumpio
150 g sūrio
200 g pievagrybių
pomidorų padažo

1 kiaušinio aptepimui


Sumaišome 300 g miltų su mielėmis, druska ir cukrumi. Įpilame vandens, išmaišome. Beriame likusius miltus ir užminkome tešlą. Iš tešlos suformuojame rutulį, užklojame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Virtą kumpį supjaustome juostelėmis, sūrį sutarkuojame. Pievagrybius nuvalome ir apkepame keptuvėje.
Iš paruoštos tešlos formuojame apskritimą, kurį aptepame pomidorų padažu. Vienoje picos pusėje sudedame dalį kumpio, sūrio ir pievagrybių. Užlenkiame laisvu galu ir šakute suspaudžiame šonus. Paruoštą picą sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir aptepame kiaušinio plakiniu. Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.



Skanaus!

2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Bandelės su dešrelėmis

Šitą receptą radau čia. Patiko labai. Smagu, kai tokias bandeles galima susukti įvairiais būdais ir kiekvieną kartą bandelės atrodys kitaip. Tiesa sakant yra labai daug visokiausių receptų su dešrelėmis ir visi jie tarpusavyje panašūs. Vienas svarbiausių dalykų čia - pasirinkti skanias dešreles ir bandelės bus tiesiog tobulos :)


200 ml pieno
4 valg. šaukštų aliejaus
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
2 kiaušiniai + 1 kiaušinis patepimui
7 g sausų mielių
500 g miltų
apie 500 g dešrelių


Pieną pakaitiname ir pilame aliejaus. Įdedame druskos ir cukraus, išmaišome ir ataušiname. Išplakame kiaušinius ir įdedame į pieno masę, išmaišome. Sausas mieles sumaišome su miltais ir po truputį beriame į tešlą. Sumaišius paliekame 30-60 min., kad tešla pakiltų.
Paimame tešlos dalį, iškočiojame ir darome norimos formos bandeles. Suformuotas bandeles patepame išplaktu kiaušiniu. Sudedame bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą.  Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.



Skanaus!