2025 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Meduoliai

Laikas žiauriai greitai bėga... nespėsime apsižiūrėti ir Didžiosios Metų Šventės jau ateis... manau dabar tikrai ne per anksti pradėti joms ruoštis. Šiandien išbandytas dar vienas meduolių receptas (originalas čia). Įvertintas aukščiausiu balu. Namai pakvipo šventine nuotaika, taigi pasiraitojame rankoves ir gaminame!



135g šviesiai rudo cukraus
110g medaus
350g miltų
1 kiaušinis (L dydžio, ~70g)
100g sviesto
1 arb. šaukštelio kakavos (~4-5g)
1arb. šaukštelio kepimo miltelių (~5g)
1/2 arb. šaukštelio sauso malto imbiero (~2,5g)
1/2 arb. šaukštelio cinamono (~2,5g)




Medų, cukrų ir prieskonius dedame į karščiui atsparų indą ir kaitiname pamaišant kol išsilydys cukrus. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome sviestą. Leidžiame atvėsti. Tada įmušame ir įmaišome kiaušinį. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir beriame juos į skystą masę. Užminkome tešlą. Į tešlą papildomai miltų nededame, šalta tešla puikiai kočiosis ir nelips.

Padarome plokščią tešlos kamuolį, suviniojame jį į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą (valandai, bet galima palikti ir per naktį).

Atšalusią tešlą padaliname į 4 dalis. Kol dirbame su viena dalimi, kitas laikome šaldytuve. Kočiojame tešlą ne per daug plonai, kad meduoliai nebūtų labai traškūs, o iškepę liktų minkšti. Galima kočioti ant kepimo popieriaus, tada meduolius bus lengviau nuimti ir perkelti ant skardos. Kepame iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 10min.



Labai patinka man šios autorės knygos. Jau perskaitytos "Moterys", "Lakštingala", "Jonvabalių takas", "Kelionė atgal". Kiekviena knyga palietė iki pat širdies gelmių! Vakar pradėjau skaityti Kristin Hannah "Namų frontas". Laaabai patinka!


Skanaus!

2025 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

TACO makaronai

Labai paprastas ir labai gardus pietų ar vakarienės patiekalas. Recepto šaltinis čia, kai ką pasikoregavau pagal save. Bevalgant dar pagalvojau, kad laaabai čia tiktų kukurūzai. Žodžiu drąsiai galima improvizuoti ir eksperimentuoti su įvairiais skoniais.


250 g pilno grūdo makaronų
400 g maltos jautienos
2 raudonosios paprikos
3 skiltelių česnako
1 pakuotės SANTA MARIA Cheesy Taco prieskonių mišinio
200 g pomidorų tyrės
vandens nuo makaronų virimo
druskos
100 g tarkuoto gerai besilydančio sūrio


Išverdame makaronus.
Sausoje keptuvėje apkepame jautieną. Į keptuvę beriame smulkiais kubeliais pjaustytas paprikas, smulkintą česnaką, pilame pomidorų tyrę, vandens ir patroškiname (kol paprikos suminkštės). Prie mėsos ir daržovių beriame prieskonius ir druskos, pakaitiname porą minučių, kol padažas šiek tiek sutirštėja.
Į keptuvę sudedame makaronus ir sūrį, išmaišome.
Patiekiant galima pabarstyti mėgstamais žalumynais.



Skanaus!

Tiramisu bandelės

Mes vis neatsivalgome cinamoninių bandelių, bet pamačius Simonos puslapyje Tiramisu skonio bandeles negalėjau atsispirti pagundai jas pasigaminti. Jos tobulos! Labai, laaabai skanios. Paragavus neįmanoma sustoti, norisi dar ir dar. Turi jos dar ir tokį privalumą - išlieka skanios ir kitą dieną. Šeima pasiskirstė į dvi stovyklas, vieniems skanesnes cinamoninės, kitiems šitos. Tai kitą kartą teks kepti abiejų rūšių...



Tešlai:
550g miltų
250ml šilto pieno
100g cukraus
100g lydyto sviesto
2 kiaušinių
7g sausų mielių
1 arb. šaukštelio druskos

Idarui:
100g minkšto sviesto
100g rudo cukraus
15g kakavos

Sulaistymui:
200ml kavos
50g cukraus
*sirupe galima naudoti ir kondensuotą pieną, rududu, grietinėlę, likerį (ką tik mėgstate)

Maskarpones kremui:
250g maskarpones
200ml grietinėlės
50g cukraus pudros






Miltus sumaišome su cukrumi, druska ir mielėmis. Pieną pašildome, sviestą išlydome, sumaišome. Lengvai paplakame kiaušinius. Sumaišome viską kartu išminkome tešlą (užtrunka apie 10min.). Tešla bus tasi, šiek tiek lipni, bet miltų daugiau nededame. Inda patepame aliejumi ir į jį perkeliame paruoštą tešlą, statome i šiltą vietą ir leidžiame tešlai pakilti 1-1,5val.

Įdarui viską kartu sumaišome.

Iš iškilusios tešlos iškočiojame stačiakampį ir užtepame įdarą. Susukame į ritinį ir supjaustome (kiekis priklauso nuo norimo dydžio).
Išdėliojame bandeles gerai sviestu pateptoje kepimo skardoje (su tarpais tarp bandelių, nes kylant ir kepant jos išsiplės). Statome i šiltą vietą ir leidžiame bandelėms pakilti dar 30min.

Iškilusias bandeles kepame iki 175°C įkaitintoje orkaitėje (konvekcijos režimu) apie 25-30 min.

Paruoštą kavą sumaišome su cukrumi. Pakaitiname iki užvirimo.
Ką tik iškepusias bandeles apliejame sirupu. Po 2-3 didelius šaukštus kiekvienai bandelei. Bandelės puikiai sugers sirupą, bus šlapios ir labai minkštos.

Šaltą maskarpone sūrį sumaišome su šalta grietinėle ir cukraus pudra. Išplakame iki standaus kremo konsistencijos. Tepame jau ant atvėsusių bandelių ir apibarstome kakava.
Suteptas bandeles laikome šaldytuve.





Skanaus!

2025 m. lapkričio 8 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su avietėmis

Jau seniai norėjau išbandyti sūrio pyragų receptus (cheesecake). Kelis receptus turiu jau išsisaugojusi, susidėliojusi, bet vis tai laiko pritrūkdavo, tai noro. Savo bandymus pradėjau nuo sūrpyragio su avietėmis, receptą radau čia ir gaminau pagal jį, beveik nieko nekeičiau. Gavosi labai skanus, gaivus pyragas. Šeimynai patiko, labai.




Sausainių pagrindui:
240g biskvitinių sausainių (naudojau klasikinius "Gaidelis")
100g sviesto

Sūrio sluoksniui
200g kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
250g maskarponės sūrio
100g cukraus
70g kiaušinių
2 vnt. žalių cirtinų žievelių
7g kukurūzų krakmolo
saujelė liofilizuotų aviečių

Aviečių sluoksniui:
150g aviečių tyrės (naudojau 220g šaldytų aviečių)
40g cukraus
4g pektino


Ruošiame pagrindą:
Sausainius sutriname iki trupinių. Sviestą ištirpiname, sumaišome su sausainių trupiniais. Gautą masę suberiame į 18cm formą (naudojau metalinį žiedą, apačią apsukau folija) ir suformuojame (sulipdome) pyrago šonus ir pagrindą.

Ruošiame sūrio sluoksnį:
Kreminį sūrį, maskarponę sumaišome kartu su cukrumi ir laimo žievelėmis iki vientisos masės. Kiaušinius truputį paplakame ir supilame į kreminio sūrio masę, išmaišome. Sudedame kukurūzų krakmolą, išmaišome iki vientisumo. Sūrio pyrago masę supilame į paruoštą formą, ant viršaus išdėliojame avietes lengvai paspausdami.
Įkaitiname orkaitę iki 120°C (režimas viršus – apačia, be vėjelio). Paruošiame vandens vonelę - į platų indą įpilame stiklinę karšto vandens. Prieš dedant sūrpyragį į orkaitę įdedame vandens vonelę žemiausioje orkaitės lentynoje.
Sūrpyragį kepame apie 1val. 20min. Iškepusio pyrago kraštai turi būti tvirti, vidurys šiek tiek „liūliuoti“. Iškepus išjungiame orkaitę, bet sūrio pyragą paliekame joje maždaug 40-60min. Tuomet išimame, pilnai atvėsiname kambario temperatūroje, perkeliame ant lygaus padėklo ar lėkštės ir dedame į šaldytuvą stabilizuotis mažiausiai 8val.

Ruošiame aviečių sluoksnį:
Pektiną sumaišome su cukrumi, atidedame į šalį.
Avietes atitirpiname, sumalame blenderiu ir perkošiame per sietelį (taip neliks sėklyčių). Ant vidutinės kaitros pašildome aviečių tyrę maždaug iki 40°C, tuomet nuolat maišant plona srovele supilame cukrų sumaišytą su pektinu. Kaitiname kol užvirs ir dar paverdame apie minutę, nuimame nuo kaitros, išmaišome ir užpilame ant sūrpyragio. Dedame į šaldytuvą, kas sluoksnis sustingtų.
(Aviečių sluoksnį galima pilti ant sūrpyragio tik po pilnos pyrago stabilizacijos)




Skanaus!