2022 m. sausio 28 d., penktadienis

Tobuli morengai

Karantino metu nusibrėžiau sau tikslą: išmokti kepti morengus, kurie parą ar dvi pastovi šaldytuve ir išlieka traškūs ir skanūs lyg ką tik iškepti. Ir ką gi, man PAVYKO!!! Atradau receptą, surinktą iš kelių, kurį nuo šiol naudosiu visada tiek šeimyną pradžiuginti, tiek tortus papuošti.



100 g baltymų (maždaug 3 kiaušinių M dydžio)
170 g cukraus
30 g cukraus pudros
maistiniai dažai

Pradžioje paminėsiu, kad
- į baltymus neturi patekti nei lašelio trynio,
- visi naudojami indai ar įrankiai turi būti nuriebalinti, sausi ir švarūs,
- morengų masę man pavyksta išplalti stukliniame inde,
- cukrus turi pilnai ištirpti, bet svarbu ir neperkaitinti baltymo.

Į indą supilame kiaušinio baltymus, suberiame cukrų. Indą statome ant garų vonelės ir kaitiname nuolat maišant kol cukrus ištirps (man užtrunka apie 3-5 min.). Nuimame nuo puodo ir baltymų masę mikseriu plakame su didžiausiomis apsukomis kol gausime labai standžią masę. Tada suberiame cukraus pudrą ir dar paplakame (man plakimas užtrunka apie 5-7 min.). Galiausiai sudedame maistinius dažus, išmaišome ir formuojame morengus kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepame iki 80°C įkaitintoje orkaitėje (ventiliatoriaus režimu).



Puikiai tinka ir dovanoms:


Skanaus!

Greitas šokoladinis pyragas su riešutų sviestu

Kai visai atsitiktinai pamačiau šį įrašą iš karto išsaugojau nuorodą ir pasižadėjau išbandyti. Atėjo laikas ir jam. Tikrai gaminimas neužtrunka ilgai, ingridientai labai paprasti, o pyragas gavosi purus, skanus, tiesiog nuostabus. Tiesa prireikė man truputį daugiau miltų, nes pradžioje tešla gavosi gana skysta (gal kiaušiniai buvo didoki).



5 kiaušiniai
250 ml cukraus
3 valg. šaukštų riešutų sviesto + 2 valg. šaukštų papuošimui
4 valg. šaukštų su kaupu kakavos
250 ml miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
190 ml juodos stiprios saldžios kavos
žiupsnelio druskos

Sulaistymui:
125 ml kavos
2 valg. šaukštų cukraus


Paruošiame juodą, stiprią, saldžią kavą. Paliekame, kad atvėstų.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir riešutų sviestu (ilgai plakti nebūtina). Atskirame dubenyje sumaišome visus sausus produktus: miltus, kakavą, kepimo miltelius bei druską. Sausų produktų mišinį įsijojame į kiaušinių plakinį, išmaišome. Įpilame atvėsusią kavą. Išmaišome iki vienalytės konsitencijos.
Tešlą išpilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 21x29 cm dydžio). Ant viršaus dėmelėmis sudedame riešutų sviestą (skirtą papuošimui) ir peiliu padarome chaotiškus judesius, taip suformuodami kažkokį raštą iš riešutų sviesto. Kepame iki 180⁰C  įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 min. ( iki sauso pagaliuko).
Sulaistymui paruošiame kavą, įberiame cukraus, maišome kol pastarasis ištirps.
Kai pyragas iškepė, jį kol dar karštas/šiltas sulaistome. Paliekame atvėsti.
Prieš patiekiant galima pyragą apiberti druska, apipilti tirpintu šokoladu ar karamele.



Skanaus!

Ispaniškos spurgos "Churros"

Pastaruoju metu vis internete išmesdavo ispaniškų spurgu receptą. Labai gundančiai atrodė, tad nutariau išbandyti. Gaminau pagal šį receptą. Produktai ir gaminimas labai paprasti. Šeimynai laaabai patiko, gavosi dvi tokios lėkštės spurgų, kurios dingo akimirksniu.


250 ml vandens
160 g miltų
45 g sviesto
1 valg. šaukšto aliejaus
4 kiaušiniai
1 valg. šaukšto cukraus
0,5 arb. šaukštelio druskos
1 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto

Avoliojimui:
120 g cukraus
1 arb. šaukštelio cinamono (pati nelabai mėgstu, tai nedėjau)

Kepimui:
aliejaus



Į puodą supilame vandenį, aliejų, vanilės ekstraktą, sudedame sviestą, suberiame cukrų, druską. Viską kaitiname kol užvirs.
Sumažiname ugnį ir suberiame miltus. Nuolat maišome, kol tešla sušoks į vientisą gabalą.
Tešlą sukrečiame į dubenį. Mušame po vieną kiaušinį ir gerai po kiekvieno išsukame.
Tešlą sudedame į konditerinį maišelį su žvaigždutės antgaliu. Pradžioje įdėjau didelės žvaigždės antgalį, bet spurgos kepant labai išsipūtė ir buvo labai storos, tai pakeičiau antgalį į mažesnę žvaigždę.
Tešlą spaudžiame iškart į įkaitintą aliejų. Darome virveles, tešlą nukerpant žirklėmis. Kepame kelias minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
Iškeptas spurgas dedame ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Po to apvoliohame cukraus ir cinamono mišinyje.



Skanaus!

Balta mišrainė

Labai ilgai svarsčiau ar šį receptą kelti į savo tinklaraštį, nes receptas labai senas ir visiems gerai žinomas. Bet peržiūrėjus savo tinklaraščio auditoriją, matau, kad pas mane į svečius ateina ne tik Lietuvos gyventojai. Kiekvienoje šeimoje ši mišrainė gaminama vis kitaip. Vietoje vietoje virtos dešros kai kurie deda rūkytą, vietoje raugintų agurkų - šviežius agurkus ar obuolius, kai kurie papildomai dar prideda svogūnų. Variantų tikrai daug, čia pateikiu mūsų šeimoje gaminamos mišrainės receptą.



5 vnt. vidutinio dydžio bulvių
1 didelės morkos
4 kiaušinių
200 g virtos dešros
150 g konservuotų žirnelių
2 vnt. raugintų ar marinuotų agurkų
majonezo



Bulves išplauname ir išverdame su lupenomis. Kartu išverdame neskustas morkas. Išverdame kiaušinius. Viską atvėsiname, nulupame ur supjaustome kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustome ir dešrą bei raugintus agurkus. Visus ingridientus sumaišome ir pagardiname majonezu.


Skanaus!

Švelnūs varškiniai vafliai

Receptas iš čia. Greitas ir skanus pusryčių ar vakarienės patiekalas patinkantis tiek suaugusiems tiek vaikams. Mūsų penkių asmenų šeimai kepu iš dvigubos tešlos normos, nes vienos vaikams net neužtenka :D



3 kiaušinių
125 ml pieno
150 g kreminės varškės
3 kupinų valg. šaukštų cukraus
3 valg. šaukštų lydyto sviesto
1/4 arb. šaukštelio druskos
160 g miltų
0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių



Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. Įpilame lydyto sviesto, pieno, įdedame varškės, išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Suberiame į kiaušinių masę, išmaišome. Atskirame inde išplakame kiaušinių baltymus iki standumo ir po truputį įdedame į tešlą.
Kepame įkaitintoje specialioje keptuvėje. Ataušiname juos ant grotelių.


Skanaus!

Kepta lydeka

Jau senai žinoma, kad genialumas slypi paprastume. Taip kepti lydeką mane išmokė mama. Minimum produktų, minimum pastangų, o skonis tobulas. 



4 vnt. jūriniu lydekų
druskos, juodųjų pipirų
2 saujos miltų
aliejaus kepimui




Žuvį išvalome, išplauname. Supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Apibarstome druska ir juodaisiais pipirais, paliekame žuvį marinuotis.
Prieš kepimą kiekvieną žuvies gabalėlį apvoliojame miltuose ir kepame įkaitintame aliejuje iš abejų pusių po 10 min. Labai mėgstu taip keptą žuvį valgyti su majonezu ir kepta duona.



Skanaus!

Balandėliai

Mūsų šeimoje balandėliai yra labai mėgstami. Gaminti juos išmokau iš mamos. Variacijų kaip juos pagaminti yra visokių, bet šitie, mūsų šeimoje gaminami, mums yra skaniausi ir net nesinori bandyti kitų. Iš nurodyto kiekio gaunasi apie 15 balandėlių.



1 didesnio kopūsto
1 didesnės morkos
lauro lapų, pipirų žirneliais
2 valg. šaukštų pomidoro padažo
2 valg. šaukštų grietinės

Įdarui:
500 g maltos kiaulienos
150 g virtų ryžių
2 svogūnų
druskos, juodųjų pipirų, česnako granulių



Kopūstą išplauname, išpjauname kotą ir dedame 5 min. į mikrobangę, lapai turėtų atsiskirti, jei ne, įdėkite dar į mikrobangę. Atskirus lapus užpilame verdančiu vandeniu ir verdame 5 min. Po to išjungiame ugnį ir lapus paliekame vandenyje.
Maltą kiaulieną sumaišome su virtais ryžiais, įberiame druskos, juodųjų pipirų ir česnako granulių. Svogūnus smulkiai supjaustome ir apkepame. Įmaišome į maltą mėsą.
Imame kopūsto lapą, nupjaumame išstorėjimą, (kuris buvo šalia koto) ant galo dedame kupiną šaukštą maltos mėsosužlenkiame dvi kraštines ir susukame.
Susuktus balandėlius sudedame į puodą, užpilame vandeniu, sededame supjaustytas morkas, lauro lapus, juoduosius pipirus, druskos ir verdame apie 35 min. Po to sudedame pomidorų padažą ir grietinę ir verdame dar 15 min. Jei mėgstame į puodą sudedame žalias skustas bulves. Patiekiame su grietine, mėgstantiems galima paskaninti ir pomidorų padažu.



Skanaus!

Kiaulienos guliašas

Labai skanus, paprastas patiekalas man asmeniškai primenantis vaikystę. Receptas iš visur ir iš niekur, tiesiog tradiciniai ingridientai, pagaminimas ir puikus patiekalas amt stalo.


800 g kiaulienos
druskos, juodųjų pipirų, česnako granulių
2 morkų
2 svogūnų

Padažui:
2 valg. šaukštų grietinės
3 valg. šaukštų pomidorų padažo
vandens


Kiaulieną supjaustome mažesniais gabalėliais, įberiame druskos, juodųjų pipirų ir česnako granulių, išmaišome ir pusvalandžiui paliekame šaldytuve. Tada mėsą sudedame į gilesnę keptuvę ir pakepiname. Po to įpilame vandens, kad apsemtų ir troškiname. Kol mėsa troškinasi, sutarkuojame morkas ir smulkiai supjaustome svogūnus. Juos pakepiname keptuvėje ir sudedame į puodą su mėsa.

Padažui nusemiame truputį sultinio nuo troškinamos mėsos, įdedame grietinės, pomidorų padažo ir miltų, viską gerai išmaišome. Viską dar šiek tiek patroškiname, kol padažas sutirštės.


Skanaus!

Maltos vištienos piršteliai

Recepto kaip ir nėra, tiesiog turėjau vištienos faršo ir pasitelkiau improvizacija. Gavosi puikūs, paprasti pietūs, kurie patiko visai šeimynai.



400 g vištienos faršo
1 kiaušinio
druskos, juodųjų pipirų, česnako granulių
maltų džiūvėsėlių (naudojau su paprika)


Į vištienos faršą suberiame druskos, juodųjų pipirų ir česnako granulių, įmušame kiaušinį, išmaišome ir paliekame apie 2 val. marinuotis.
Iš vištienos faršo suformuojame pirštelius, juos apvoliuojame džiūvėsėliuose ir apkepame aliejuje apie 1-2 minutes iš abejų pusių. Į kepimo indą sudedame suglamžytą foliją (kad į griovelius subėgtų riebalai). Kepame iki 200 įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Jei kepsime su bulvėmis, jas į orkaitę įdedame anksčiau, nes jų kepimas užtrunka apie 1 val.



Skanaus!

Kopūstų sriuba su lydytu sūriu

Kopūstų sriuba, truputį kitokia nei įprastai, bet tiktai ne mažiau gardi.


apie 500 g kopūsto
2 valg. šaukštų aliejaus
1 svogūno
1 morkos
4-5 bulvių
2 vištienos blauzdelių
1 kubelio vištienos sultinio
druskos, juodųjų pipirų žirneliais, lauro lapų
185 g (pakelio) lydyto sūrio



Į puodą įpilame truputį aliejaus. Suberiame smulkintus svogūnus, juos pakepiname iki auksinės spalvos. Sudedame susmulkintą morką, ją dar pakepiname. Užpilame verdančiu vandeniu (prireikia 3 litrų). Sudedame blauzdeles, įberiame druskos, juoduosius pipirus bei lauro lapus. Verdame apie 30 min. Po to sudedame smulkintas bulves, kopūstą, vištienos sultinio kubelį. Kai vanduo užvirs verdame apie 30 min. Po to sudedame lydytą sūrį, palaukiame kol užvirs ir išjungiame ugnį.


Skanaus!