2015 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Citrininis vyšnių pyragas

Skanus (tiesa rūgštokas), lengvai pagaminamas trapios tešlos pyragas, receptas iš Žurnalo ManoNamai receptai “Kepiniai”.

 
Padui:
1,5 -2 stiklinės miltų
150 g sviesto
2 valg. šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos

Viršui:
250 g vyšnių (šviežių, šaldytų arba iš kompoto be kauliukų)
1/3 stiklinės grietinės
2-3 citrinų sultys
3 kiaušiniai
½ stiklinės cukraus


Šaltą sviestą sutarkuojame į subertus į dubenį miltus. Sutriname pirštais, kad susidarytų trupiniai. Suberiame cukrų ir druską, išmaišome. Paruošta tešla išlipdome silikoninės formos dugną bei kraštus. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol paruduos.
Viršui sumaišome grietinę, cukrų, suplaktus kiaušinius ir citrinų sultis, kad pasidarytų vientisas mišinys. Supilame ant tešlos, apdėliojame kepinį vyšniomis. Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.


Skanaus!

2015 m. liepos 12 d., sekmadienis

Žemės riešutų sviesto sausainiai su šokoladu

Sausainių receptą nusižiūrėjau knygoje „Saulėtos virtuvės Saldumynų knyga“. Sausainiai greitai ir lengvai pagaminami, trapūs, turi šokoladinį sūrų riešutų skonį. Pagal originalų receptą dar reikia įdėti sūdytų ir kepintų žemės riešutų (70 g), kitą kartą gaminsiu su jais, manau skonis bus dar gardesnis.



120 g minkšto sviesto
65 g cukraus
65 g rudojo cukraus
½ arb. šaukštelio vanilinio cukraus
1 didelis kiaušinis
125 g riešutų sviesto
210 g miltų
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
100 g juodojo šokolado


Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Kitame dubenyje išsukame minkštą sviestą su ruduoju, paprastu ir vaniliniu cukrumi. Įmušame kiaušinį ir vėl išplakame. Sudedame riešutų sviestą, išmaišome. Į sviesto masę suberiame miltų masę ir viską sumaišome iki vienalytės konsistencijos. Šokoladą susmulkiname, įberiame į tešlą ir išmaišome. Drėgnomis rankomis suformuojame rutuliukus, juos truputį suplojame ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paliekant tarpus tarpusavyje. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.


Skanaus!

2015 m. liepos 11 d., šeštadienis

Mėlynių uogienė su mėtomis

Kiekvienais metais mėlynių uogienę viriau kaip ir braškių (pagal tradicinį receptą), šiais metais norėjau išbandyti kažką naujo, internete radau uogienės receptą su mėtomis, susigundžiau, išviriau ir likau labai patenkinta. Uogienės skonis puikus, mėtos jei suteikė gaivų skonį. Gavosi labai skanus mėlynių, citrinų ir mėtos derinys. Rekomenduoju :) 



1400 g mėlynių
1000 g cukraus
5 citrinų sulčių
4 šakelių šviežių  mėtų

Mėlynes nuplauname, ir suberiame į didelį nerūdijantį puodą, supilame cukrų. Išspaudžiame citrinų sultis ir supilame ant uogų. Uogas su cukrumi truput į patriname, kad išsiskirtų uogų sultys. Užkaičiame ant vidutinės ugnies ir tada padidiname ugnį ir nuolat maišant verdame 20-25 minučių. Jei reikia nugriebiame atsiradusias putas. Uogienė gali bet kada „išbėgti“, todėl nuolat maišome.

Kai uogienė ims tirštėti (pradės „spjaudytis“), ugnį sumažiname ir verdame dar 10 minučių. Kol uogienė verda, šaldiklyje atšaldome metalinį šaukštą. Jį naudosime patikrinti, ar uogienė jau reikiamo tirštumo. Taigi ant atšalusio šaukšto užpilame uogienės ir 3-4 min. dedame į šaldytuvą. Ištraukus ir palenkus šaukštą, uogienė turėtų būti sustingusi. Jei ne, dar verdame.

Kai uogienė jau išvirė, nuimame nuo ugnies ir į dedame šviežių mėtų šakeles. Palaikome jas apie 3 minutes, išmaišome ir paragaujame. Ataušusios uogienės ir mėtų skonis bus švelnesnis. Jei reikia, mėtas palaikome ilgiau, po to išimame lauk. Uogienę supilame į sterilizuotus stiklainius, užsukame dangteliais. Laikome sausoje, vėsioje vietoje.


Skanaus!

2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Grietininis braškių tortas

Kol dar braškių sezonas nesibaigė siūlau išbandyti labai gaivų, lengvai pagaminamą, vasarišką tortą. Beje turint užšaldytų trintų braškių šaldyklyje tortą galima pagaminti ir žiemą, vasaros belaukiant :)



Pagrindui:
2 kiaušiniai
40 g cukraus
½ arb. šaukštelio vanilinio cukraus
50 g miltų
žiupsnelio druskos

Braškių sluoksniui:
400 g jogurtinės grietinės
40 g braškių skonio žėlė (250 ml vandens)
100 g baltojo šokolado
4 valg. šaukštai želatinos
50 g cukraus
500 g braškių


Torto pagrindas.
Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki putų (plakame apie 5 min.). Miltus persijojame su druska ir suberiame į kiaušinių masę. Maišome, kol tešla taps vienalytė. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu. Paruoštoje formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 150ºC įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Iškeptą biskvitą atvėsiname.

Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame, kad ji išbrinktų. Paruošiame želė kaip nurodyta ant pakuotės tik su 250 ml vandens kiekiu, kad želė gautųsi standesnė. Šokoladą ištirpiname ir atvėsiname. Braškes nuplauname , nusausiname ir su cukrumi sutriname blenderyje. Paruoštas braškes sumaišome su grietine, žėle, šokoladu, išmaišome iki vienalytės masės. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, truputį atvėsiname ir plona srovelė nuolat maišant įpilame į braškių ir grietinės masę. Paruoštą kremą užpilame ant paruošto biskvito ir paliekame šaldytuve, kad sutvirtėtų (geriausia per naktį). Sustingusį tortą puošiame kaip tik norime.




Skanaus!