2014 m. lapkričio 25 d., antradienis

Griliažinis tortas

Jau senokai kilo man noras pasigaminti griliažinį tortą; į pagalbą pasitelkiau interneto platybes. Nustebau, nes radau praktiškai tik vieną receptą šiame tinklaraštyje. Man (kaip jau darosi įprasta) nelabai viskas patiko ir tiko, todėl eksperimentavau. Su šiuo tortu jau yra ką nuveikti, jo pagaminimas nėra labai paprastas ir greitas, bet rezultatas tikrai geras, kitų žodžiais puikus, vertas pastangų.



Šviesiam biskvitui:
125 g minkšto sviesto
220 g cukraus
2 kiaušiniai
240 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Tamsiam biskvitui:
65 g minkšto sviesto
110 g cukraus
1 kiaušinis
100 g miltų
40 g kakavos
½  arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Kremui:
500 g kreminės varškės
1 indelis saldinto kondensuoto pieno (385 g)
420 ml grietinėlės (36% riebumo)

Sirupui:
100 ml šalto virinto vandens
1 valg. šaukšto cukraus

Griliažui:
400 ml cukraus
180 g žemės riešutų (apskrudintų, be luobelių, susmulkintų)

Papuošimui:
120 g juodojo šokolado


Šviesus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.

Tamsus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (tikriname mediniu smeigtuku).

Kremas:
Kreminę varškę šaukštu sumaišome su kondensuotu pienu. Grietinėlę išplakame ir atsargiai įmaišome į varškės masę (kitą kartą į kremą pridėčiau 1 valg. šaukštą ištirpintos želatinos, kad kremas būtų standesnis).

Sulaistymas:
1 šaukštą cukraus užpilame virintu vandeniu, išmaišome, kad cukrus ištirptų ir atvėsiname.

Griliažas:
Jį reikėtų pasidaryti anksčiausiai, bent jau dieną prieš torto gamybą. Kaip pasidaryti skaityti čia.
Sukietėjusį ir atvėsintą griliažą susmulkiname arba blenderiu arba kočėlu.

Surinkimas:
Pirmąjį šviesų biskvito lakštą dedame ant torto lėkštės. Palaistome sirupu. Dedame ¼ kremo, paviršių išlyginame. Apibarstome griliažu. Ant viršaus dedame sekantį tamsų biskvitą, suvilginame jį ir vėl dedame ¼ kremo, apibarstome griliažu. Ir ant viršaus dedame paskutinį, šviesų biskvito lakštą, ¼ kremo ant viršaus ¼ - ant torto šonų. Galiausiai visą torto paviršių gausiai apibarstome griliažu. Palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų.

Papuošimas:
Visą tortą apibarstome griliažu. Šokoladinio kaspino pasidarymo geriausi paaiškinimai vaizdinėje medžiagoje.



Skanaus!

Šventiniai atvirukai

Vakar vakare su šeimyna jau pajutome Kalėdų kvapą. Darželyje gavome užduotį pasidaryti atvirukus artėjančių švenčių proga, kurie gali nukeliauti į įvairius pasaulio kraštus. Minčių buvo įvairių, tiesa gana sunku savo fantazijas perkelti į realybę (eglučių lankstymą nužiūrėjau čia). Ir štai koks rezultatas




Smagu, kad tokie paprasti dalykai suteikia vaikams tiek daug džiaugsmo. Šypsokimės vieni kitiems ir gyvenimas mums nusišypsos :)

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Tiramisu skonio pyragaičiai

Kai jau noriu įtikti savo vyrui, tai gaminu kažką kas savo skoniu primintų tiramisu. Šių pyragaičių receptą radau Aguonėlės tinklaraštyje. Vyro įvertinimas buvo toks: skanu, bet vis dėl to tai nėra tiramisu :) Tikiu, kad joks desertas neperspjaus šito. Aš pati tikrojo tiramisu nevalgau, o šie pyragaičiai man patiko. Puikiai tinka prie kavos svečius vaišinti.


Biskvitui:
4 kiaušinio tryniai
40 g cukraus pudros
3 kiaušinio baltymai
žiupsnelio druskos
40 g cukraus
40 g krakmolo
40 g miltų

Kremui:
250 g mascarponės
60 g natūralaus jogurto
50 ml neriebios grietinėlės
50 g cukraus
1 valg. šaukšto želatinos

Biskvito sulaistymui:
apie 150 ml saldintos stiprios kavos

Pyragaičių apibarstymui:
50 g pieninio/juodo/balto šokolado


Biskvito kepimas:
Cukrų sumaišome su krakmolu. Kiaušinio baltymus plakame su druska, kai suputoja po šaukštą beriame cukraus-krakmolo mišinio. Plakame iki standumo. Atsidedame į šoną.
Kiaušinio trynius išplakame su cukraus pudra iki baltumo. Tada į šią masę įdedame 1/3 baltymų masės, lengvai išmaišome. Įsijojame miltus, išmaišome ir sudėjus likusius baltymus atsargiai sujungiame viską.
Orkaitės skardą išklojame kepimo popieriumi ir ant šio paskleidžiame tolygiai biskvito tešlą. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 min. Iškepusį biskvitą išverčiame ant kito kepimo popieriaus lapo ir tą lapą, kuris kepė, nuimame. Leidžiame galutinai ataušti.

Pasidarome kavos ir paliekame ataušti.

Kremo paruošimas:
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame apie 10 min., kad išbrinktų. Kremui mascarpone sumaišome su cukraus pudra, jogurtu ir grietinėle. Gerai išmaišome, kad kremas būtų tolygus, be gumurėlių. Išbrinkusią želatiną ant viryklės pašildome, kad ištirptų, truputį atvėsiname ir plona srovele maišant įpilame į kremą.



Pyragaičių surinkimas:
Iškepusį ir atvėsusį biskvitą supjaustome į tris vienodo pločio juostas. Pirmą konditeriniu teptuku apšlakstome kava, uždedame 1/3 paruošto kremo, jį paskirstome, ant viršaus dedame antrą biskvito juostą, ją apšlakstome kava ir ant jos paskirstome dar 1/3 kremo, pakartojame tą patį su paskutine juosta ir likusiu kremu. Šokoladą sutarkuojame ir juo apibarstome pyragą.

Paruoštą pyragą dedame į šaldytuvą min. 2 valandom. Po to išimame, apipjaustome nelygius šonus ir supjaustome norimo dydžio gabalėliais.



Skanaus!

Šokoladinis tinginys

Tinginys nėra vienas iš labiausiai mėgstamų desertų mūsų šeimoje, bet kartais kyla noras pasigaminti ir jį, juo labiau visokiausių jo gaminimo receptų yra tikrai įvairių. Šitas iš knygos „Beatos virtuvė“. Gaminimas kaip ir įprasta tinginiui lengvas ir greitas, o rezultatas tikrai puikus, šokolado skonis čia labai, labai tinka. Rekomenduoju :)


2 pak. sausainių pvz. Gaidelis (360 g)
100 g riešutų (naudojau graikinius)
100 g juodojo šokolado
100 g pieninio šokolado
120 g sviesto
indelis saldinto sutirštinto pieno (385 g)


Maždaug 150 g sausainių sutriname iki trupinių (sumaliau blenderyje), likusius – susmulkiname rankomis, įberiame riešutus, galime ir juos truputį „palaužyti“. Sviestą su šokoladu ištirpiname garų vonelėje ir sumaišome su sutirštintu pienu. Skystą šokolado masę supilame ant sausainių ir riešutų, sumaišome šaukštu, sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, paspaudžiame, kad viskas gerai sugultų, uždengiame popieriaus kraštais ir dedame į šaldytuvą nakčiai, kad sustingtų.



Skanaus!

2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Tortas „Senelio sapnas“

Pristatau tortą "Senelio sapnas", gamintą pagal receptą iš knygos „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“ tėvo dienos progra. Tortas paprastai pagaminamas ir labai skanus.



Biskvitui:
5 kiaušiniai
250 g cukraus
100 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
40 g aguonų
160 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:
500 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
500 ml naturalaus jogurto
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
3 valg. šaukštų želatinos

Sirupui:
100 g degtinės (tortas numatytas ir vaikams, tai naudojau vandenį)
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno


Biskvito paruošimas.
Plakame kiaušinius su cukrumi geras 5 minutes, kad masė kaip reikia suputuotų ir pabaltų. Po to pamažu pilame grietinėlę ir toliau plakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir aguonomis. Miltų mišinį suberaime į kiaušinių masę ir pamažu išmaišome. Kepimo formos dugną (naudojau 26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi, o šonus aptepame sviestu. Į paruoštą formą supilame biskvito tešlą ir kepame iki 190ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Kremas.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę lengvai išplakame, kad šiek tiek pastandėtų. Tada supilame kondensuotą pieną, išmaišome. Įmaišome jogurtą (gausis gana skysta masė).
Išbrinkusią želatiną ant silpnos ugnies ištirpiname, minutėlę maišant atvėsiname ir plona srovele (maišant) įpilame į grietinėlės masę, išmaišome. Tada kremą dedame į šaldytuvą, kol paruošime kitus dalykus.

Sirupas.
Degtinę (ar vandenį) sumaišome su kondensuotu pienu.

Formuojame tortą.
Atvėsusį biskvitą išimame iš kepimo formos, perpjauname pusiau. Paimame viršutinę biskvito pusę ir dedame į lekštę ar tortinę taip, kad biskvito viršus būtų viršuje (o pjauta dalis būtų ant lėkštės). Gerai palaistome sirupu (sunaudojame pusę). Užmauname kepimo formos kraštus (kad kremas niekur nepabėdtų). Tada ant biskvito supilame apie 2/3 dalies paruošto kremo. Sirupu sulaistome kitą biskvito dalį, bet tą plokštumą, kurią lietė peilis ir ta pačia sulaistyta plokštuma dedame ant kremo (gaunasi, kad viršuje turime kepto biksvito padą – labai lygų torto paviršių). Tada ant viršaus supilame likusį kremą ir dedame į šaldytuvą, kad tortas sustingtų. Nuo sutvirtėjusio torto nuimame kepimo formos kraštus ir uošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

Pyragėliai su pievagrybiais

Nors už lango visai nepanašu, kad žiema ateina, bet pažiūrėjus į kalendorių, jau lyg ir Kalėdomis pradeda kvepėti. Šiandien įkeliu receptą pyragėlių su grybais (šaltinis čia), kuriuos dariau praeitų metų Kūčių vakarienei. Patiko labai, šiemet tikrai kartosiu. Taip pat puikiai tiks pyragėlius įdaryti džiovintais baravykais ar mėgstama uogiene.


Tešlai:
500 g miltų
100 g sviesto
1 kiaušinis
200 ml pieno
7 g sausų mielių
3 valg. šaukštų cukraus
½ arb. šaukštelio druskos

Įdarui:
pievagrybių
svogūnų
druskos
aliejaus


Sviestą su pienu sudedame į dubenėlį ir kaitiname, kol sviestas ištirps. Kiaušinį išplakame, įdedame į sviesto ir pieno masę, išmaišome. 300 g miltų sumaišome su mielėmis, druska ir cukrumi, išmaišome.
Skystą masę pilame į sausą ir išmaišome. Įberiame likusius miltus ir minkome tešlą (apie 10 min.). Po to uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje patalpoje apie 1 val., kad tešla iškiltų.
Pievagrybius išplauname, smulkiai supjaustome, įberiame druskos ir keptuvėje iškepame. Smulkiai supjaustytus svogūnus taip pat iškepame. Sumaišome tarpusavyje.
Paimame dalį tešlos, iškočojame, išpjauname apskritimus, įdedame įdaro ir šakute stipriai suspaudžiame šonus. Kepame gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.


Skanaus!

2014 m. spalio 26 d., sekmadienis

Tortas „Ferrero Rocher“

Mūsų šeimyna labai mėgsta saldainius "Ferrero Rocher" todėl tikrai norėjau išbandyti pasigaminti šį tortą. Internete radau daug tinklaraščių, kuriuose skelbiamas šio torto receptas. Pasinagrinėjau kelis ir sulipdžiau "savąjį" (turbūt daugiausiai nusižiūrėjau iš šio tinklaraščio). Šį tortą teko gaminti du kartus, abu kartai buvo labai skanūs. Tortas saldus, tikrai panašus į minėtus saldainius, puikiai tinka šaltesniam laikotarpiui.



Biskvitui:
5 kiaušiniai
5 valg. šaukštų cukraus pudros
200 g maltų kepintų lazdynų riešutų
2 valg. šaukštų kakavos
2 valg. šaukštų miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių

Kremui:
200 g minkšto sviesto
100 g pieniško šokolado
100 g juodojo šokolado
5 didelių valg. šaukštų (apie 200 g) šokoladinio riešutų kremo (“Nutella”)
100 g riešutinių vaflių


Torto biskvitas.
Kiaušinius išplakame su cukraus pudra iki purios masės. Kitame dubenyje miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais. Dalimis, maišydami, suberiame miltų mišinį į kiaušinių plakinį. Suberiame maltus lazdynų riešutus ir lengvai išmaišome iki vientisos masės. Paruoštą biskvito tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens). Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Ar iškepė, patikriname mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.

Torto kremas.
Abiejų rūšių šokoladą ištirpiname garų vonelėje ir atidedame į šalį, kol šiek tiek atvės. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakame iki purumo. Į sviestą supilame šiltą šokoladą, sudedame šokoladinį riešutų kremą ir išmaišome. Įmaišome rupiai supjaustytus riešutinius vafliukus.

Torto surinkimas.
Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 3 lygias dalis.
Pirmąjį biskvitą dedame ant tortinės. Ant jo tolygiai paskleidžiame maždaug ketvirtadalį paruošto kremo. Ant viršaus uždedame antrą biskvitą, lengvai delnais paspaudžiame. Ant jo paskleidžiame antrą ketvirtadalį paruošto kremo. Ant viršaus uždedame trečią biskvitą, lengvai delnais paspaudžiame. Ant jo paskleidžiame trečią ketvirtadalį paruošto kremo. Likusiu kremu aptepame torto kraštus.
Papuošiame pagal savo fantaziją
Dedame į šaldytuvą ir palaikome keletą valandų, kol tortas sutvirtės. Prieš patiekdami, išimame iš šaldytuvo ir šiek tiek palaikome kambario temperatūroje, kad truputėlį suminkštėtų.


Skanaus!

2014 m. spalio 19 d., sekmadienis

Naminis griliažas

Norėdama pradžiuginti vėl sergančius vaikus ir iš nieko pasigaminti KAŽKĄ prisiminiau labai seną, bet tobula naminio griliažo receptą, kurį turiu dar iš savo senelės. Čiulpinukai ant pagaliuku - tokiu būdu mus senelė dažnai lepindavo. O pridėjus saulėgrąžų ar riešutų gaunasi puikus saldėsis tinkantis ne tik vaikams.

(Čia stiklinė – 200 ml, riešutų ir saulėgrąžų kiekį reikėtų reguliuoti priklausomai nuo to kiek čiulpinkukų darysite).


2 st. cukraus (380 g)
½ st. riešutų (naudojau lazdynų, bet puikiai tiks ir žemės)
½ st. kepintu saulėgrąžų


Cukrų sudedame į keptuvę, ar puodą su storu dugnu ir nesvylančiu paviršiumi. Kaitiname tol, kol cukrus ištirps ir pasidarys sodrios gintaro spalvos (neišsigąskite, kai cukrus sušoks į gabalus, jis vistiek ištirps). Jei gaminsime čiulpinukus, tai ant folijos išdėliojame dantų krapštukus ir ant kiekvieno galo įpilame po šaukštelį ištirpinto cukraus. Jei gaminame saldainius, tai skardą į kurią pilsime griliažą išklojame folija, į ištirpusį cukrų suberiame riešutus ir saulėgrąžas, išmaišome ir greitai supilame į paruoštą skardą. Reikia viską daryti labai greitai, nes masė su riešutais žaibiškai stingsta ir atsargumo reikia, nes masė yra labai karšta. Paliekame galutinai atvėsti (galime įdėti į šaldytuvą) po to supjaustome norimo dydžio gabalėliais.



Skanaus!

Varškinės bandelės su obuoliais

Šio rudens atradimas yra šios varškinės bandelės su obuoliais. Tešla yra labai skani (receptas iš čia), labai panaši į šių pynučių. Šios bandelės su obuoliais sulaukė tikrai nemažai pagyrimų. Žiemą galima bus su nutella kremu, mandarinais ar bananais pabandyti, manau rezultatas nenuvils.


Tešlai:
420 g miltų
1 ½  arb. šaukštelių kepimo miltelių
100 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
180 g varškės
140 ml bekvapio aliejaus
140 ml pieno

Įdarui:
5 -6 obuolių

Aptepimui:
1 mažas kiaušinis


Varškę sutriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įpilame aliejaus ir pieno, išmaišome. Atskirame dubenėlyje miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Dalimis suberiame į varškės masę ir užminkome tešlą. Paliekame apie 30 min. šaltai.
Obuolius nulupame, išimame sėklides ir supjaustome į maždaug 8-10 dalių. Tešlą gana plonai iškočiojame, išspaudžiame apskritimus, ant kiekvieno sudedame po gabalėlį obuolio, lyg užklojame tą obuolį vienu tešlos kraštu, to krašto viršų patepame išplakto kiaušinio lašu ir užklojame ant viršaus kitu tešlos kraštu, prispaudžiame (čia kiaušinis padės sulipdyti tešlą, kad kepant, kylant tešlai bandelės neišsižiotų). Paruoštas bandeles sudedame kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir aptepame kiaušinio plakiniu. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min.



Skanaus!

Obuolių uogienė

Šie metai buvo derlingi obuolių, todėl kaip įprastą viriau obuolių uoginę. Šį receptą, labai paprastą ir elementarų, turiu iš knygos Populiariausios konservų receptūros. Gaminau jau ne kartą; puikiai tinka prie košių, kepant sausainius, pyragus ar pyragėlius Kalėdoms.


1 kg obuolių
1 kg cukraus


Obuolius nulupame, išimame sėklides, supjaustome skiltelėmis, apibarstome cukrumi. Visus obuolius sluoksniuojame su cukrumi. Paliekame apie 12 val. Po to trečdalį obuolių nuimame, o kitus pastatome virti. Kai obuolienė įgaus blizgesį, sudedame likusius obuolius ir dar apie 10 min. verdame (nuolat nuimame baltas putas). Visas uogienės virimo laikas man užėmė apie 1 val. Obuolienę sukrečiame į sterilius stiklainius ir paliekame atvėsti. Užsukame dangteliais ir laikome šaltai.


Skanaus!

Virti vėžiai

Kažkurį savaitgalį iš dėdės sulaukėme lauktuvių - gyvų vėžių. Vieniems šeimos nariams tai labai patiko, kitiems nelabai. Turiu prisipažinti, kad čia aš dalyvavau tik kaip fotografė. Man gaisu buvo net į juos žiūrėti. Užtat mano penkerių metų dukrai ir ruošimo procesas ir ragavimas suteikė labai daug gerų įspūdžių.



Gyvų vėžių
1 valg. šaukšto druskos
sauja krapų


Užverdame vandenį, pasūdome, įdedame krapus ir sukrečiame vėžius, verdame 8 minutes, išimame ir skanaujame.


Skanaus!

2014 m. rugsėjo 13 d., šeštadienis

Duoniukų užkandėlė su lašiša

Labai paprastas ir skanus užkandis.


duoniukų
lydyto sūrio
lašišos

Duoniukus patepame lydytu sūriu ir paliekame per naktį šaldytuve (nuo sūrio duoniukai suminkštės). Išėmus duoniukus dar patepame lydytu sūriu, viduryje padedame gabalėlį lašišos ir persmeigiame smeigtuku. Galima dar tarp sūrio ir lašišos įdėti labai plonai supjaustyto agurko gabalėlį, tai suteiktų šiam užkandžiui gaivumo.
Norint greito ir traškaus rezultato tiesiog duoniukus patepame lydytu sūriu, uždedame lašišos ir skanaujame.


Skanaus!

Pyragas su obuoliais ir migdolų viršumi

Nors obuolių pyragai nėra mano mėgstamiausi, bet atėjus obuolių sezonui negaliu atsispirti juos kepti pagal įvairius receptus. Pyragas nesunkiai pagaminamas, gražiai atrodantis, na o skonis kaip obuolių pyrago :) ragavusiems patiko. Šio pyrago receptas yra iš Žurnalo ManoNamai receptų knygos "Kepiniai".



Papločiui:
2 st. miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
125 g kambario temperatūros sviesto
½ st. cukraus
1 kiaušinis
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus

Įdarui:
1 kg obuolių, išvalytų ir supjaustytų kubeliais
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
50 g kambario temperatūros sviesto
¼ st. cukraus
100 g razinų
2-3 valg. šaukštų bulvių krakmolo
1 arb. šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Viršui:
10 g sviesto
½ st. cukraus
1 valg. šaukšto medaus
2 valg. šaukštų pieno
60 g migdolų drožlių


Sviestą su cukrumi išsukame iki purumo. Įmušame kiaušinį, suberiame vanilinį cukrų, viską gerai išplakame. Po truputį įdedame miltus persijotus su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai išmaišome. Kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens) ištepame sviestu ir išlipdome ją tešla (dugną ir kraštus).
Nuvalytus ir supjaustytus obuolius išmaišome su citrinos sultimis. Įmaišome sviestą, cukrų, razinas ir citrinos žieveles. Paliekame apie 10 min. pastovėti, tada įmaišome bulvių krakmolą. Paruoštus obuolius paskirstome ant tešlos sluoksnio.
Viršui sviestą ištirpiname, suberiame cukrų, įdedame medaus, supilame pieną bei sudedame migdolų drožles. Pakaitiname iki virimo ir užpilame ant obuolių.
Pyragą  kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min.
Galima pateikti su vaniliniais ledais.




Skanaus!