2019 m. gegužės 9 d., ketvirtadienis

"Vaidos" tortas

Šiais metais per Velykas išbandžiau šį tortą. Ir ką galiu pasakyti, jis TO-BU-LAS. Dodelis ačiū mano pusseserei Veronikai, už pasidalintą receptą. Tortas labai minkštas, purus, tiesiog tirpstantis burnoje. Skoniai labai dera vienas prie kito. Tikrai patenka į mūsų šeimos tortų favoritų sąrašą.



Biskvitui:
6 kiaušinių
240 g cukraus
100 g aliejaus
200 g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
2 arb. šaukštelių vanilinio cukraus

Biskvitų sulaistymui:
150 ml vandens
3 valg. šaukštų cukraus
3 valg. šaukštų citrinos sulčių

Įdarui:
500 g Maskarponės sūrio
400 g grietinėlės
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
3 valg. šaukštų cukraus pudros

100 g lazdyno riešutų
200 g virto kondensuoto pieno (Rududu)
200 g juodųjų serbentų džemo

Baltojo šokolado ganašui:
200 g baltojo šokolado
200 ml riebios grietinėlės


Kiaušinius ir cukrų plakame, kol suputoja ir jų kiekis padidėja (apie 5 min). Tada įpilame aliejų, vėl paplakame. Įmaišome persijotus miltus su kepimo milteliais. Paruoštą tešlą supilame į 2 vienodas kepimo popieriumi išklotas kepimo formas (arba kepame per du kartus), naudojau 26 cm skersmens. Kepame iki 175⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Atvėsusius biskvitus perpjauname į 2 dalis (taip gausime 4 lakštus).

Vandenyje ištirpiname cukrų, supilame citrinos sultis. Kiekius pasirenkame pagal savo skonio receptorius.

Kremui grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir citrinos sultimis iki standumo, sudedame maskarponę ir išmaišome iki vientisos masės.

Lazdyno riešutus pakepame iki 180⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., nulupame odeles ir peiliu pasmulkiname.

Paruošiame ganašą. Puode įkaitiname grietinėlę, bet neužviriname. Atskirame dubenyje sudedame sulaužytą šokoladą. Ant jo užpilame įkaitintą grietinėlę, paliekame 2 min. ir maišome kol šokoladas ištirps. Atvėsiname ir statome į šaldytuvą visiškas atšaldymui. Kai masė visiškai atšals ir bus standesnė išplakame ganašą plakikliu, kol tampa purus (1-1,5 min.). Neperplakame, nes bus nevientisos konsistencijos.

Į tortinę padedame pirmą biskvito lakštą, suvilginame sirupu. Aptepame virtu kondensuotu pienu, priberiame smulkintų lazdyno riešutų ir sudedame kremo. Dedame antrą biskvitą, jį suvilginame, aptepame juodųjų serbentų džemu ir uždedame kremo. Vėl dedame biskvitą, suvilginame ir sudedame likusį kremą, uždengiame paskutiniu suvilgintu biskvitu. Apvyniojame maistine plėvele ir paliekame tortą šaldytuve, kad sutvirtėtu. Atšalusį aptepame šokolado ganašu ir puošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

7 komentarai:

  1. Pataisysiu, kad mano originaliame recepte dedu ne Rududu, o pacios virta kondensuota piena arba savos gamybos virta namine karamele😉

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano origanaliame recepte dedasi ne Rududu, o pati verdu kondensuota piena, arba verdu namine karamele😉bet aisku, galima deti Rududu, bet man jis nepatinka😬

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu, kad patikslinote, nes originalo internete taip ir neradau. Gal turite aktyvią nuorodą į savo receptą, įkelčiau į aprašymą :)

      Panaikinti
    2. Norejau paklausti, o jei as noriu sokoladiniu biskvitu tai man tiesiog reiktu mazinti miltu kieki tarkim 100gr miltu ir 100g kakavos?ar kaip cia geriau padaryti?

      Panaikinti
    3. Aš taip ir darau, tik čia 100 g bus per daug, dėčiau 20 g kakavos ir 180 g miltų.

      Panaikinti
  3. Užtepti Rududu kremą ant biskvito - kažkas iš fantastikos srities. Be to, aprašymo eigoje kažkur "dingo" ketvirtas biskvitas 😊

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "iš fantastikos srities" čia kalba eina apie tai, kad jis kietas ir nesitepa, ar kad jis čia netinka?
      Jei dėl kietumo, tai Rududu reikia palaikyti kabario temperatūroje ir jis suminkštės, arba trumpai paplakti ir tampa glotnus, kurį tikrai galima užtepti.
      Jei dėl to, kad jis čia netinka - nedėkite, pakeiskite į namie virtą karamelę.
      O dėl ketvirto biskvito - pataisiau tekstą, ačiū.

      Panaikinti