2025 m. birželio 10 d., antradienis

Pyragas su braškėmis ir traškia viršūne

Labai vasariškas, labai skanus pyragas. Minkštas viduje su traškia plutele viršuje. Su vaniliniais ledais skonis pasaka! Braškes drąsiai galima keisti į vyšnias, avietes, serbentus arba kitomis uogomis / vaisiais. Rekomenduoju!
Receptas čia.



Pyrago pagrindui:
3 kiaušiniai
100g cukraus
100ml pieno
80ml aliejaus
210g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių

Įdarui:
300g braškių

Trupiniams:
75g miltų
30g manų kruopų
60g cukraus
75g kambario temperatūros sviesto
30g migdolų plokštelių (galima keisti kitais mėgstamais riešutais)
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus



Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purios masės. Įpilame pieno ir aliejaus, išmaišome. Atsargiai įmaišome persijotus mitus su kepimo milteliais.
Pusę braškių supjaustome kubeliais, kitą pusę puselėmis arba į 4 dalis.
Kubeliais supjaustytas braškes įmaišome į pyrago tešlą ir paskirstome ją kepimo popieriumi išklotoje skardoje (galima kepti 26cm skersmens formoje, aš kepiai stačiakampėje 30x19cm). Ant viršaus sudedame likusias braškes.
Trupiniams skirtus produktus sumaišome, kad gautume trupinius. Pabarstome jais pyragą. Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia, be ventiliatoriaus) apie 45min.



Skanaus!

2025 m. gegužės 30 d., penktadienis

Aviečių ir baltojo šokolado keksiukai

Ar ruošiatės tėvo dienai? Siūlau savo šeimas pavaišinti keksiukais. Nesunkiai pagaminami ir labai gardūs! Vasaros skonis, kuriam neįmanoma atsispirti! Sakyčiau labiau mufinai, nes yra žymiai didesni už įprastus keksiukus. Iš nurodyto kiekio man gavosi 12 labai didelių, sočių ir laaaabai skanių keksiukų. Tokio vieno keksiuko kaloringumas yra apie 450kCal. Jei kepsite paprastose kesiukų formelėse, tai kiekį siūlyčiau mažinti du kartus, arba jų gausite tikrai daugiau negu 12vnt.
Trumpas filmukas kaip gaminti ir originalus receptas čia.



Keksiukams:
115g lydyto sviesto
200g cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
240ml kefyro
65g grietinės
315g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200g aviečių (šviežių arba šaldytų)
90g baltojo šokolado drožlių / kapoto šokolado

Trupiniams:
50g rudojo cukraus
50g cukraus
80g lydyto sviesto
80g miltų
2 valg. šaukštų kukurūzų krakmolo



Sumaišome lydytą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, tada įmušame kiaušinius, išmaišome. Supilame kefyrą, sudedame grietinę, išmaišome. Tada suberiame pusę miltų persijotus su kepimo milteliais, išmaišome. Likusiose miltuose išmaišome avietes (kad jos pasidengtų miltais). Suberiame jas su likusiais miltais į masę, suberiame šokolado drožles arba kapotą šokoladą ir išmaišome. Suberiame avietes ir šokolado drožles, lygiomis dalimis paskirstome į keksiukų formeles.
Trupiniams skirtus produktus sumaišome, kad gautume trupinius. Pabarstome jais keksiukus. Galima pabarstyti dar ir avietėmis bei šokolado drožlėmis. Kepame iki 175°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia, be ventiliatoriaus) apie 45min.




Skanaus!

2025 m. gegužės 14 d., trečiadienis

Burokėlių ir fetos sūrio salotos

Receptą radau čia ir kai perskaičiau ingridientus, iš karto sau pasakiau: tikrai bandysiu. Nes visus salotoms reikalingus ingridientus labai mėgstu ir derinys jų turėtų būti labai geras. Pritrūkau salotų ar gražgarsčių, tai gaminau be jų. Tiesą pasakius trūko žalios spalvos, kitą kartą būtinai sudėsiu. Išbandžiau, patiko, taigi rekomenduoju :)



4 vnt. burokėlių
140g fetos sūrio (smulkinto)
2 saujelės kedro riešutų
2 arb. šaukštelio alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
maltų juodųjų pipirų
salotų ar gražgarsčių

Užpilui:
1 citrinos sulčių
2 arb. šaukštelio medaus
2 arb. šaukštelio garstyčių


Burokėlius nulupame, nuplauname, nusausiname ir truputį aptepame aliejumi, susukame į foliją ir
kepame iki 180°C  laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 min. Atvėsiname. (Vietoje keptų galima naudoti ir virtus burokėlius)
Atvėsusius supjaustome kubeliais.
Į lėkštę dedame salotas ar gražgarstes, išdėliojame burokėlius.
Užpilui lygiomis dalimis sumaišome medų, garstyčias ir iš pusės citrinos išspaustas citrinos sultis. Užpilame ant salotų.
Salotas pagardiname druska, juodaisiais pipirais. Tuomet pabarstome salotas kedro riešutais ir smulkintu fetos sūriu.


Skanaus!

Granolos batonėliai

Kai Skanumynų akademijos facebook'o puslapyje pamačiau granolos batonėlių receptą negalėjau atsispirti, bėgau gaminti. Man, be galo mėgstančiai granolą, batonėliai tobuli, o dar ir sveikuoliški. Skonio patobulinimui galima pridėti įvairių priedų: džiovintų uogų / vaisių ar šokolado. Mmmm, skanumėlis :)



*Puodelis 250ml* labiau mėgstu sverti produktus, tai skliausteliuose nurodau kiekį gramais

1 puodelis avižinių dribsnių (120g)
1/4 puodelio moliūgų sėklų (40g)
1/4 puodelio saulėgrąžų sėklų (40g)
1/4 puodelio linų sėmenų (40g)
1/4 puodelio lukštentų kanapių sėklų (40g)
1 valg. šaukšto Chia sėklų (10g)
1/2 puodelio riešutų sviesto (150g)
1 valg. šaukšto skysto medaus (30g)
1 puodelis datulių be kauliukų (120g)
žiupsnio druskos

Papildomai:
30g juodojo šokolado
1 arb. šaukštelio bekvapio aliejaus



Datules apie 10 minučių pamirkome šiltame vandenyje ir nupylus sutriname blenderiu. Datulių masę sumaišome su riešutų sviestu ir medumi, tada sumaišome su likusiais sausais produktais. Gautą masę gerai spausdami paskirstome pasirinktoje formoje. Viršų galima pašlakstyti lydytu juoduoju šokoladu ir palaikome šaldytuve kelias valandas, tada supjaustome norimo dydžio porcijomis, suvyniojame į popierių ir skanaujame.



Bendrai gavosi 630g, supjausčiau į 12 dalių, tada batonėlis sveria maždaug 50g (220kcal).

Skanaus!

Salotos SUSHI

Salotos labai primenančios sushi, dukros gaminamos ir vienos mėgstamiausių. Vietoje krabų skonio lazdelių galima įdėti sūdytos lašišos, ar juos abu. Salotas galima susukti į jūrų dumblių užkandžio lapus ir valgyti kaip sushi merkiant į sojos padažą. Rekomenduoju išbandyti :)


1 vnt. ilgavaisis agurkas
120 g krabų skonio lazdelių
80 g tuno
citrinos sulčių (pagal skonį)
tepamo kreminio sūrio su žolelėmis


Agurką ir krabų skonio lazdeles supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Sumaišome su smulkintu tunu, tepamu kreminiu sūriu ir cirtinos sultimis. Ir viskas!



Skanaus!

2025 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Riešutinis tinginių ekleras

Dar vienas eklero variantas - lazdyno riešutų skonio (riešutus galima rinktis kokius tik mėgstame). Kaskart keičiant įdarus gauname vis kitokį skonį. Be to vienas už kitą geresnį. Taigi kaip ir minėjau, improvizuoti čia tikrai yra kur, galima išsikepti tokio skionio, kokio tik norisi.
Šį kartą išbandžiau eklerio viniotinį padaryti labiau traškų. Viršutinis sluoksnis - autorės idėja, o ingridientai jau pagal anskčiau keptą Obuolių pyragą su traškia viršūne. Tik ten buvo trupiniai, o čia norėjosi ištisinio sluoksnio, tai teko pakeisti truputį kiekius, kad galima būtų iškočioti ir užkloti vyniotinį.
Palieku originalaus tinginių eklero vaizdo įrašą ir receptą čia




Tešlai:
125g pieno
125g vandens
100g sviesto
30g cukraus
5g druskos
150g miltų
5 kiaušinių

Traškiam viršui:
70g sviesto
90g cukraus
90g miltų

Kremui:
100g mascarpone
100g philadelphia
200g grietinėlės
20g cukraus pudros

Pagardai:
100g lazdyno riešutų praline pastos (galima pasigaminti pačiam, receptas čia)
80g skudintų lazdyno riešutų



Ruošiame viršutinį sluoksnį.
Į dubenį suberiame miltus ir cukrų. Įdedame šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštais sutriname masę iki trupinių. Minkome, kol viskas sulimpa. Labai plonai iškočiojame (kad dydis maždaug atitktų vyniotinio plotą, geriausia kočioti tarp kepimo popieriaus lakštų) ir dedame į šaldytuvą.

Eklero kepimas.
Į prikaistuvį supilame pieną, vandenį, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir druską ir kaitiname iki užvirimo. Kai skystis užverda, nuimame nuo ugnies ir iš karto suberiame miltus, maišome, kol neliks sausų miltų. Puodą gražiname ant ugnies ir kaitindami dar pamaišome, kad nugaruotų skystis. Truputį pravesiname ir po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išmaišant. Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir paskirstome kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Ištraukiame sušaldytą viršutinį vyniotinio sluoksnį, jį pupjaustome / sulaužome mažesniais gabalėliais ir dedame ant vyniotinio viršaus (gali likti tarpų).
Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) maždaug 30min. nedarinėjant durelių.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Kremui viską sudedame į indą ir išplakame iki standaus kremo.

Vyniotinį apverčiame, užtepame praline pastos, užtepame kremą, užberiame smulkintų lazdyno riešutų ir susukame.
Paliekame šaldytuve apie 2-3 valandas.



Skanaus!

Tinginių ekleras su pistaciniu kremu ir aviečių įdaru

Eksperimentai su tinginių eklerais tęsiasi... Turbūt greitai nenusiraminsiu, dar galvoje turiu jau susikurus kelis skonio variantus :))) Šį kartą ekleras su pistaciniu kremu ir aviečių įdaru. Skonis TO-BU-LAS. Nei per saldu, nei per rūgštu, tiesiog tirpsta burnoje.
Palieku originalaus tinginių eklero vaizdo įrašą ir receptą čia



Tešlai:
125g pieno
125g vandens
100g sviesto
30g cukraus
5g druskos
150g miltų
5 kiaušinių

Kremui:
100g mascarpone
100g philadelphia
200g grietinėlės
50g cukraus pudros
50g pistacijų pastos

Aviečių įdarui:
200g šaldytų aviečių
50g cukraus
12g kukurūzų krakmolo (šalto vandens, tik tiek kad apsemtų)


Aviečių įdaras.
Šaldytas avietes atitirpiname. perkošiame per sietelį (kad neliktų seklyčių). Sudedame tyrę į puodą storu dugnu, įberiame cukraus ir kaitiname kol užvirs. Krakmolą sumaišome su vandeniu ir plona srovele supilame ant aviečių. Nuolat maišant kaitiname kol masė sutirštės. Atvėsiname.

Eklero kepimas.
Į prikaistuvį supilame pieną, vandenį, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir druską ir kaitiname iki užvirimo. Kai skystis užverda, nuimame nuo ugnies ir iš karto suberiame miltus, maišome, kol neliks sausų miltų. Puodą gražiname ant ugnies ir kaitindami dar pamaišome, kad nugaruotų skystis. Truputį pravesiname ir po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išmaišant. Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir paskirstome kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) maždaug 30min. nedarinėjant durelių.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Kremui viską sudedame į indą ir išplakame iki standaus kremo.

Vyniotinį apverčiame, užtepame kremą, juostomis sudedame aviečių įdarą (galima dar užberti smulkintų pistacijų) ir susukame.
Galima apibarstyti cukraus pudra ar aplieti šokoladu.
Paliekame šaldytuve apie 2-3 valandas.



Skanaus!

Riešutų praline pasta

Dažnai kepinių receptuose naudojama riešutų pasta - praline. Pirktinė yra brangi, o pasidaryti pačiam ne taip jau ir sudėtinga. Riešutus galima rinkti kokius tik norime. Svarbu turėti gerą trintuvą (nes silpnesnį tikrai galima nesunkiai sudeginti).


300g lazdyno riešutų (arba kitų, kokių norisi)
200g cukraus
3 valg. šaukštų vandens



Lazdyno riešutus skrudiname sausoje keptuvėje arba orkaitėje. Atvėsiname ir nuimame luobeles.
Į puodą storu dugnu suberiame cukrų, įpilame vandens ir kaitiname kol cukrus ištirps iki gražios gintarinės spalvos (tik nesudeginame). Gautą masę paskirstome ant silikoninio kilimėlio ir paliekame atvėsti.
Į trintuvą sudedame riešutus ir sulaužytą tirpintą cukrų. Triname kol gausime skystą pastą (man užtruko apie 10min.).
Pagamintą pastą galime laikyti šaldytuve apie 3 mėnesius.



Skanaus!

2025 m. kovo 29 d., šeštadienis

Tinginių ekleras "Juodasis miškas"

Nors vis dar neatsivalgome tradicinio tinginių eklero atėjo laikas eksperimentams. Labai norėjosi išbandyti šokoladinį eklero variantą, o saldumą nuslopinti ir skoniui paivairinti puikiai tinka vyšnios! Taip ir gimė torto "Juodasis miškas" pusbrolis :)
Palieku originalaus tinginių eklero vaizdo įrašą ir receptą čia




Tešlai:
125g pieno
125g vandens
100g sviesto
30g cukraus
5g druskos
130g miltų
20g kakavos miltelių
5 kiaušinių

Kremui:
100g mascarpone
100g philadelphia
200g grietinėlės
50g cukraus pudros

Vyšnių įdarui:
250g šaldytų vyšnių
70g cukraus
15g kukurūzų krakmolo (šalto vandens, tik tiek kad apsemtų)

Šokolado įdarui:
60g juodojo šokolado
30g pieno



Vyšnių įdaras.
Šaldytas vyšnias sudedame į puodą storu dugnu, atitirpiname. Įberiame cukraus ir kaitiname kol užvirs. Krakmolą sumaišome su vandeniu ir plona srovele supilame ant vyšnių. Nuolat maišant kaitiname kol masė sutirštės. Atvėsiname.

Šokolado įdaras.
Šokoladą sudedame į dubenėlį, supilame pieną. Kaitiname garų vonelėje, kol šokoladas ištirps.

Eklero kepimas.
Į prikaistuvį supilame pieną, vandenį, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir druską ir kaitiname iki užvirimo. Kai skystis užverda, nuimame nuo ugnies ir iš karto suberiame miltus, maišome, kol neliks sausų miltų. Puodą gražiname ant ugnies ir kaitindami dar pamaišome, kad nugaruotų skystis. Truputį pravesiname ir po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išmaišant. Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir paskirstome kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) maždaug 30min. nedarinėjant durelių.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Kremui viską sudedame į indą ir išplakame iki standaus kremo.

Vyniotinį apverčiame, užtepame ploną sluoksnį šokoladinio įdaro, ant viršaus užtepame kremo, juostomis sudedame vyšnių įdarą ir susukame.
Galima apibarstyti cukraus pudra ar aplieti šokoladu.
Galima valgyti iš karto, bet skanesnis, kai 2-3 valandas pastovi šaldytuve.


Skanaus!

Šokoladinis vyniotinis "Snickers"

Pastaruoju metu vis bandau ir eksperimentuoju su vyniotiniais. Šio receptą radau čia ir nutariau išbandyti. Mano išvada: skanus, gana nesunkiai pagaminamas desertas tikrai primenantis Snickers batonėlių skonį.



Karamelei:
120g cukraus
100ml riebios grietinėlės
50g sviesto
1/4 arb. šaukštelio druskos
100g kepintų žemės riešutų (nesmulkintų)

Šokoladinis biskvitas:
4 kiaušiniai
1/4 arb. šaukštelio druskos
120g cukraus
4 valg. šaukštai pieno
100g miltų
25g kakavos miltelių
1/2 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kremas:
200g mascarpone sūrio
100ml grietinėlės
1 valg. šaukšto cukraus pudros

Glazūra:
80g juodojo šokolado
1 valg. šaukto beskonio aliejaus
40g kepintų žemės riešutų (smulkintų)


Pradžioje išverdame karamelę.
Į puodą storų dugnų suberiame cukrų ir kaitiname, kol ištirps ir taps gražios gintarinės spalvos. Plona srovele, atsargiai (nes masė labai kils ir putos), nuolat maišant pilame pakaitintą grietinėlę. Sudedame sviestą ir toliau kaitinant maišome, kol sviestas ištips. Gautą karamelę perkošiame per sietelį, suberiame riešutus, išmaišome ir paliekame atvėsti.

Kepame biskvitą.
Kiaušinius su cukrumi ir druska išplakame iki purumo. Supilame pieną, išmaišome. Suberiame miltus persijotus su kepimo milteliais ir kakava. Atsargiai išmaišome. Kepimo skardą (dydis 30*40cm) išklojame kepimo popieriumi ir joje paskirtstome tešlą. Kepame biskvitą iki 180°C įkaitintoje 12-15min. Iškepusį ištraukiame ir apverčiame ant rankšluosčio. Susukame ir paliekame atvėsti.

Ruošiame kremą.
Visi ingridientai turi būti labai šalti. Sudedame į dubenį ir išplakame iki standaus kremo.

Surinkimas:
Atvėsusį biskvitą išviniojame. Aptepame karamele. Ant viršaus paskirstome kremą ir susukame į vyniotinį.

Ruošiame glazūrą.
Šokoladą su aliejumi ištirpiname garų vonelėje, įberiame riešutus ir išmaišome.

Vyniotinį apliejame glazūra ir paliekame šaldytuve. Po 2-3 val. galima jau ragauti.



Skanaus!