2025 m. spalio 27 d., pirmadienis

Morkų keksas

Labai kvapnus, labai gardus, labai dailus keksas, labai tinkantis šiuo metų laiku. Rekomenduoju pasigaminti ir patiems įsitikinti :)
Receptas iš čia




Kekso tešlai:
140g morkų
2 kiaušiniai
75g balto cukraus
75g rudo cukraus
90ml aliejaus
1 arb. šaukštelio vanilės pastos
180g miltų
žiupsnelio druskos  
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio cinamono
1 apelsino žievelės
50g skrudintų riešutų (naudojau graikinius)

Varškės įdarui:
180g pusriebės varškės
1 kiaušinis
20g cukraus pudros
1 valg. šaukšto kukurūzų krakmolo (arba miltų)

Aptepimui:
80g rududu
140g kreminio sūrio
saujos riešutų (naudojau griaikinius)




Riešutus paskrudiname keptuvėje (arba iki 160°C įkaitintoje orkaiteje apie 10min., kol švelniai pradeda kvepėti kepintais riešutais). Susmulkiname juos ir atidedame.
Morkas sutarkuojame smulkia tarka.   
Kiaušinius išplakame su abiejų rūšių cukrumi iki kol masė pabals ir padvigubės. Į išplaktus kiaušinius pilame aliejų, vanilę, beriame apelsino žievelę ir dar šiek tiek paplakame.
Atskirai dubenyje persijojame miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
 Kiaušinių masę sumaišome su miltų mase.
Įmaišome morkas ir riešutus.

Varškes kremui varškę šakute gerai išmaišome su kiaušiniu, cukraus pudra ir krakmolu.

Kekso formą išklojame kepimo popieriumi, pilame pusę morkų tešlos, ant viršaus šaukštu dedame varškės įdarą ir ant viršaus sudedame likusią morkų tešlą. Kepame iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 1val. Tikriname ar iškepė mediniu pagaliuku. Iškepusiam keksui leidžiame visiškai atvėsti.

Aptepimo kremui:
Abu produktai turi būti šalti. Lengvai išplakame Rududu (kol suminkštėja), įdedame sūrį ir plakame tol kol susijungs (svarbu neperplakti, nes kremas išskystės). Tepame ant visiškai atvėsusio kekso ir pabarstome smulkintais kepintais riešutais.



Skanaus!

2025 m. spalio 18 d., šeštadienis

Kokosiniai keksiukai su baltojo šokolado kepurėlėmis

Taip, taip, taip... keksiukų manija :)))) ir man dar negana įvairovės. O blogiausia visame šitame kepimo maratone yra tai, kad vieni keksiukai yra skanesni už kitus. Mėgstantiems kokosą ar  Raffaello saldainius šie keksiukai tikrai patiks!
Originalus receptas čia, o čia pateikiu receptą su savo pataisymais.



125g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
50g tirpinto sviesto
50g grietinės
1 kiaušinis
100ml šilto pieno
50g kepintų kokoso drožlių
100g cukraus
1/2 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto/esencijos/pastos

Kepurėlių kremas/ganašas
100g balto šokolado
100g grietinelės
200g mascarpone

Traškiam įdarui:
35g kepintų ir smulkintų migdolų
20g kepintų kokosų drožlių
40g baltojo šokolado
15g sviesto
50g mascarpone




Ruošiame ganašą:
Grietinėlę kaitiname puode iki užvirimo, pilame ant smulkinto baltojo šokolado, palaukiame apie 2 minutes ir blenderiuojame iki vientisos masės. Paruoštą kremą kontaktu uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą iki pilno atšalimo (minimum kelioms valandoms, dar geriau per naktį).

Kepame keksiukus:
Mikseriu išplakame lydytą sviestą su grietine, cukrumi, vanile, druska ir kiaušiniu. Supilame kambario temperatūros pieną ir dar kartą lengvai išplakame. Du/tris kartus persijojame sausus produktus. Imaišome juos į šlapią masę. Imaišome kepintas kokoso drožles ir leidžiame tešlai pailsėti apie 15min. Tešlos konsistencija turi priminti tirštą grietinę.
Pripildome tešla 2/3 keksiukų kepimo popierėlius ir kepame 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 25min., kol gražiai paruduos ir įsmeigus dantų krapštuką jis bus sausas. Iškepusius atvėsiname.

Ruošiame įdarą:
Šokoladą ir sviestą išlydome, sumaišome su riešutais ir kokoso drožlėmis. Dalį atidedame (jei norėsime pabarstyti jais keksiukų viršų), likusią dalį sumaišome su mascarpone.

Ruošiame kremą kepurėlėms:
Į atšalusį ganašą įplakame šalto kreminio sūrio

Surinkimas:
Keksiukų viduryje padarome duobutes, į jas įdedame įdaro, raitome kremo kepures. Pabarstome riešutų ir kokoso trupinukais.




Jau antrus metus gana intensyviai įsitraukiau į knygų skaitymą (anksčiau nebuvo tai švelniai tariant mėgstamas užsiėmimas). Tad nutariau kelti skaitomų knygų nuotraukas prie receptų, nes gaminimas ir skaitymas dabar yra vienas mėgstamiausių mano užsiėmimu. Dar konkurenciją čia suteikia sportas/bėgiojimas. Beeet kaip žiauriai neužtenka valandų paroje, kad viską suspėčiau...
Šiuo metu skaitoma knyga:


Skanaus!

Pasiflorų keksiukai su uogų ir mangų compote

Pastaruoju metu labai mėgstu gaminti keksiukus ir išbandyti visokius jų skonius. Kartais eksperimentuoju pagal savo nuojautą, vedama savo skonio receptoriais, o kartais randu receptą ir gaminu pagal jį. Šį kartą būtent taip ir buvo. Desertų dienorastis, puikus gerų receptų šaltinis, šių keksiukų receptas čia. Iš nurodyto kiekio man gavosi 17 keksiukų, todėl kitus kiekius truputį pasikoregavau. Skonis tobulas, toks ne per saldus, su rūgštele, puikiai tinkantis vasarai.



Keksiukams:
100g minkšto sviesto
150g cukraus pudros
3 kiaušiniai
200g miltų
70g pasiflorų tyrės
1 arb. šaukštelio vanilės pastos
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Raudonų uogų ir mangų compote :
200g raudonų uogų tyrės (naudojau braškes, vyšnias, spanguoles)
100g mangų, pjaustytų kubeliais (naudojau šaldytus)
40g cukraus
7g pektino
1 valg. šaukšto citrinos sulčių
1/2 arb. šaukštelio vanilės pastos

Kreminio sūrio kremas :
200g kreminio sūrio
200g grietinėlės
50g cukraus pudros


Ruošiame įdarą.
Tyrę kartu su mangais dedame į prikaistuvį ir pašildome maždaug iki 40°C. Tuomet lėtai, plona srovele supilame cukrų sumaišytą su pektinu, maišant užviriname ir verdame apie minutę. Nukeliame nuo kaitros, supilame citrinos sultis, sudedame vanilę ir gerai išmaišome. Uždengiame maistine plėvele kontaktu ir leidžiame stabilizuotis šaldytuve 2-4 valandoms. Prieš naudojant išmaišome.

Kepame keksiukus.
Visi produktai turi būti kambario temperatūros!
Įkaitiname orkaitę iki 170°C. Pasiruošiame formą, sudedame keksiukų kepimo popierėlius.
Sviestą su cukraus pudra, druska ir vanile išplakame iki purumo, kol pabąls. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame, kol masė taps vientisa. Suberiame sijotus miltus su kepimo milteliais, išmaišome. Supilame pasiflorų tyrę, viską gerai išmaišome ir paskirstome tešlą į formeles. Pripildome maždaug 2/3 keksiuko formelės. Kepame apie 25min. Tikriname medinio pagaliuko pagalba - įsmeigus į keksiuką ir ištraukus pagaliukas turi likti sausas.
Iškepus atvėsiname.

Ruošiame kremą.
Viską sudedame į dubenį ir plakame kartu iki standaus kremo.

Surinkimas.
Keksiukų viduryje padarome duobutes, į jas įdedame įdaro, raitome kremo kepures, ir papildomai galima papuošti dar uogų compote.



Skanaus!

Šokoladiniai keksiukai su miško uogų įdaru ir juodojo šokolado ganašo kepure

 Dar vienas išbandytas keksiukų receptas iš Desertų dienoraščio. Man atrodo pats vaizdas ir pavadinimas kalba pats už save. Tobulas skonių derinys. Negaliu napasidalinti :)




Keksiukams: (12-14vnt.)
80g sviesto
120g cukraus pudros
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
100g kefyro
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys   
115g miltų
20g kakavos
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
(visi produktai kambario temperatūros)

Miško uogų įdarui:
200g uogų (šį kartą buvo avietės ir mėlynės)
30g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
8g kukurūzų krakmolo
šiek tiek vandens krakmolui ištirpinti

Juodojo šokolado ganašui:
200g juodojo šokolado
200g grietinėlės
250g maskarponės


Pasiruošiame keksiukų kepimo formą, įdedame keksiukų kepimo popierėlius.
Sviestą su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi ir druska plakame iki baltumo. Įmušame kiaušinį ir dar plakame, po to įdedame trynį ir dar plakame iki vientisos masės. Tada supilame kefyrą ir mažiausiu greičiu dar paplakame.
Miltus, kakavą, kepimo miltelius išsijojame ir suberiame į sviesto/kiaušinio/kefyro mišinį. Maišome mentelės pagalba iš apačios į viršų, kol keksiukų tešla taps vientisa. Padaliname tešlą į formeles ir kepame iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25min.
Iškeptus paliekame atvėsti.

Įdarui uogas, cukrų ir vanilinį cukrų dekite į prikaistuvį, užviriname. Krakmolą sumaišome su vandeniu, ir plona srovele supilame į uogas ir dar verdame apie 1-2min, kol masė sutirštėja ir paliekame atvėsti.

Kepurėlėms į dubenėlį sudedame susmulkintą (tiesiog gabaliukais sulaužytą) šokoladą. Atskirame inde pašildome grietinėlę (bet neužviriname), karštą grietinėlę užpilame ant šokolado, paliekame 2 minutes pastovėti. Tuomet viską gerai sublenduojame, uždengiame maistine plėvele kontaktu ir dedame į šaldytuvą per naktį stabilizuotis.
Į plakimo indą dedame anksčiau paruoštą ganašą, maskarponę ir plakame viską iki standaus kremo.

Surinkimas:
Keksiuko viduryje padarome duobutę, ją pripildome uogų įdaro ir puošiame šokolado ganašu.




Skanaus!

RedVelvet keksiukai su vyšnių įdaru ir sūrio kepure

Nesu abejinga desertams tiek juos gaminant, tiek ragaujant ir nieko su savimi negaliu padaryti. Kai pamačiau nuostabias šių keksiukų nuotraukas Desertų dienoraštyje, iš karto įsirašiau receptą ir tą pačią minutę norėjau bėgti produktų ir bandyti kepti. Skonis ir vaizdas labai patiko, tad pasidalinu receptu ir čia. Puikiai tinka šeimai palepinti, nes keksiukus mėgsta tiek dideli, tiek ir maži ;)




Keksiukams (12vnt.):
3 kiaušiniai
90g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
40g kefyro
40g aliejaus
160g miltų
7g kakavos
1 kupino a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
raudonų maistinių dažų
(visi produktai turi būti kambario temperatūros)

Vyšnių įdarui:
200g šaldytų ir atitirpintų vyšnių
20g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
6g kukurūzų krakmolo
šiek tiek vandens, kad išmaišyti krakmolą, kad vos apsemtų

Kreminio sūrio kremas:
200g kreminio sūrio
100g grietinėlės
2 valg. šaukštų cukraus pudros

Kepame keksiukus.
Pasiruošiame keksiukų kepimo formą, įdedame keksiukų kepimo popierėlius.
Kefyrą sumaišome su dažais, jų dedame tiek, kokios spalvos norite. Atidedame į šalį.
Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską plakame kartu kol masė padidės maždaug 3 kartus, taps pilna oro ir balta. Plona srovele supilame aliejų, paplakame dar minutę, kol įsimaišys į kiaušinius. Tada supilame kefyrą ir rankine šluotele lengvai įmaišome. Sudedame sijotus miltus su kakava ir kepimo milteliais, mentelės pagalba iš apačios į viršų išmaišome tešlą. Padaliname tešlą į formeles ir kepame iki 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25min.
Iškeptus paliekame atvėsti.   

Įdarui vyšnias, cukrų ir vanilinį cukrų dedame į prikaistuvį, verdame minutę - dvi. Krakmolą sumaišome su vandeniu, ir plona srovele supilame į vyšnias, dar verdame apie 1-2 min. Paliekame atvėsti.

Kepurėlėms visus produktus plakame kartu iki standaus kremo.

Surinkimas:
Atvėsusių keksiukų viduryje išpjauname duobutes, pripildome jas vyšnių įdaro ir puošiame kremu.





Neturint dažų arba nenorint dažyti keksiukų puikiai galima iškepti ir be jų:


Skanaus!

2025 m. spalio 7 d., antradienis

Moliūgo ir daržovių sriuba

Labai paprasta, labai greitai pagaminama, labai rudeniška, labai skani sriuba. Tikslių kiekių nerašau, nes galima dėti tas ir tiek daržovių kokias mėgstate / turite po ranka. Galima papildomai dar gardinti keptos vištienos / šoninės gabaliukais, sūriu.



Moliūgas
Morkos
Paprika Pomidorai
Svogūnai
Česnakai
Aliejaus
Mėgstami prieskoniai
Moliūgų sėklos
Duonos skrebučiai
Graikiško jogurto




Daržoves išplautas, nuskųstas, supjaustytas dedame į kepimo skardą. Sudedame prieskonius (naudojau druską, juoduosius pipirus, žolelių mišinį) apšlakstome aliejumi, išmaaišome. Česnaką sudedame ant folijos gabalėlio, įpilame truputį aliejaus ir susukame. Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30min. Sudedame iškepusias daržoves į puodą ir sutriname. Jei norisi skystesnės sriubos įpilame virinto vandens arba paruošto sultinio.
Patiekiame su jogurtu, kepintomis moliūgų sėklomis ir skrudinta duona.



Skanaus!

Šveicariškas obuolių pyragas

Taip, taip, taip... vis dar randu neišbandytų obuolių pyragų receptų ir negaliu atsispirti pagundai juos išmėginti. Kaip ir šį kartą, pamačius receptą Nidos receptai negalėjau sulaukti laisvos valandėlės, kol bandysiu kepti. Išaušo ši valanda... Pyragas pavyko puikiai!



Tešlai:
4 kiaušiniai
150g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
80ml aliejaus
100g graikiško jogurto
270g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Obuolių įdarui:
500g skųstų ir riekelėmis supjaustytų obuolių
1 valg. šaukšto rudojo cukraus
1 arb. šaukštelio cinamono

Plikyto kremo spiralei:
1 kiaušinis
50g cukraus
0.5 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
30g krakmolo
240ml pieno




Dubenyje iki purumo suplakame kiaušinius su cukrumi ir vanile. Supilame aliejų ir jogurtą ir toliau plakame, kol gerai susimaišys. Suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska ir lengvai sumaišome, tik kol susijungs ingredientai.

20cm skersmens torto kepimo formą (su nusegamais kraštais) išklojame kepimo popieriumi (ir dugną, ir šonus). Į paruoštą kepimo formą įpilame trečdalį tešlos, paskirstome per visą plotą. Sudedame obuolių skilteles (pusę kiekio). Ant viršaus supilame kitą trečdalį tešlos, sudedame likusias obuolių skilteles ir ant viršaus supilame likusią tešlą.

Pasiruošiame plikytą kremą: suplakame kiaušinį su cukrumi ir vanile, kol masė taps puri ir balkšva, įmaišome krakmolą. Užviriname pieną, plona srovele (nuolat maišant) supilame kiaušinio mase. Visą kremo masę toliau lėtai kaitiname nuolat maišydami, kol stipriai sutirštės. Sudedame masę į konditerinį maišą ir padarome spiralės formos ornamentą (pradedame nuo centro).
 
Pyragą kepame iki 170°C įkaitintoje orkaitėje (su ventiliatoriumi) apie1 val., arba kol gražiai apskrus ir vidus bus iškepęs. Prieš patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra.



Skanaus!