210 g miltų
150 g cukraus
150 g kambario temperatūros sviesto
3 kiaušiniai
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio vanilės esencijos
Kremas:
25 g želatinos
100 ml vandens
4 kiaušinių baltymai
žiupsnelio druskos
460 g cukraus
300 ml vandens
260 g kambario temperatūros sviesto
140 g saldinto kondensuoto pieno
Glajus:
150 g juodojo šokolado
150 ml grietinėlės (36 % riebumo)
Biskvitai:
Sviestą su cukrumi išplakame iki purumo (apie 5 min.). Po to sudedame po vieną kiaušinį, po kiekvieno gerai išplakame. Supilti vanilę, išmaišome. Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais ir druska, suberiame į tešlą ir gerai išmaišome, kol neliks sausų miltų.
Ant kepimo popieriaus nupaišome du 26 cm skersmens apskritimus. Paruoštą tešlą padaliname pusiau ir paskirstome apskritimų plote, išlyginame paviršių. Keptame iki 190⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol kraštai ir viršus lengvai paruduos. Biskvitus atvėsiname ant grotelių.
Kremas:
Želatiną suberiame į puodelį ir užpilame 100 ml šalto vandens, paliekame 10 minučių, kad išbrinktų.
Sviestą išsukame su kondensuotu pienu iki purumo, maždaug 3 minutes, atidedame į šalį.
Į vidutinio dydžio puodelį suberiame cukrų, įpilame 300 ml vandens ir kaitiname, retkarčiais pamaišant, kol cukrus ištirps. Toliau verdame nemaišant, tik retkarčiais drėgna šluotele nubraukiant susikristalizavusį cukrų nuo kraštų, kol sirupo temperatūra pasieks 115⁰C (apie 15-20 minučių). Nukeliame nuo ugnies.
Kai sirupas išvirė iš karto išplakame baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Nenustojant plakti, į baltymų masę plona srovele pamažu pilame karštą sirupą. Supylus visa sirupą, dar plakame maždaug 1 minutę, kol masė taps vientisa.
Į baltymų masę sudedame išsuktą sviestą ir plakame, kol kremas taps vientisas, maždaug 30 sekundžių.
Garų vonelėje ištirpiname želatiną. Plona srovele pilame į kremą, nuolat plakant, kol tolygiai pasiskirstys.
Torto konstravimas:
Torto formą nusiimančiais kraštais (naudojau 26 cm skersmens) išklojame folija (kad kremas neišbėgtų). Į paruoštą formą dedame pirmą biskvitą. Ant biskvito pamažu supilame pusę kremo. Ant kremo dedame antrą biskvitą. Supilame likusį kremą. Formą dedame į šaldytuvą, mažiausiai 3 valandoms arba pernakt.
Glajus:
Šokoladą sulaužome ir sudedame į dubenėlį. Grietinėlę pakaitiname ir užpilame ant šokolado. Paliekame 2 minutes, tada išmaišome. Sustingusį tortą apliejame paruoštu ganašu ir vėl dedame į šaldytuvą.
Sustingusį tortą išimame iš formos. Atsargiai nuimame foliją ir perkeliame tortą ant padėklo. Puošiame pagal fantaziją.
Skanaus!