2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

Varškės pyragas su juodaisiais serbentais

Mėgstame mes juoduosius serbentus ir dabar toks laikas, kad norisi juos pilnai išnaudoti. Šio pyrago receptas gimė iš tų produktų, kurie buvo šaldytuve. Tiesa sakant, tai buvo turbūt pirmas kartas, kai pabandžiau improvizuoti ir gaminau ne pagal receptą. Ką gi, esu patenkinta rezultatu. Gal tokių bandymu ateityje bus ir daugiau :)



Padui:
100 g sviesto
100 g cukraus
1 kiaušinis
200 g miltų
žiupsnelis druskos

Pertepimui:
200 g juodųjų serbentų
100 g cukraus
2 valg. šaukštų vandens

Varškės masei:
250 g varškės (naudojau pusriebę 9%)
150 g kondensuoto pieno
2 kiaušiniai

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo. Įmušame kiaušinį ir gerai išplakame. Po truputį beriame miltus su druska ir maišome, kol gausime vienalytę tešlą. Pyrago kepimo formą išklojame paruošta tešla (naudojau silikoninę kepimo formą, todėl nieko tepti nereikėjo, jei naudosite kitą, tai kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais, arba iškloti kepimo popieriumi). Praduriame padą kelis kartus šakute. Paliekame šaldytuve apie 30 min.
Juoduosius serbentus išplauname ir nuvarviname. Į puodą įdedame uogas, cukrų ir įpilame 2 šaukštus vandens. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kad uogos suminkštėtų.
Išplakame kiaušinius. Įmaišome kondensuotą pieną ir varškę. Viską gerai išmaišome.
Pyrago padą kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Tada po keliu minučių ant pado dedame paruoštą juodųjų serbentų masę, ant viršaus pilame varškės masę ir kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min.



Skanaus!

8 komentarai:

  1. labai puikiai atrodo - 10 balų dar ir dėl to, kad pačios sukonstruotas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ką tik kepiau šį pyragą. Skonis fantastiškas!!! :) Iš pradžių išsigandau, kad serbentų ir varškės sluoksniai skystoki ir neiškeps arba nesulips tarpusavyje, bet viskas ok :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. pyragas nerealiai skanus! per paskutines dienas kepiau jau du kartus! patiko visiems ka vaisinau, tik nelabai supratau, kam pati pada kepti 10min? gal kad i pada neisigertu uogos..? ir po to as pyraga kepiau ne 25min o gera valanda ar daugiau:) nes kitaip butu buves zalias:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad gaminate ir patinka :)
      Jei pado nekepsime atskirai, tai padas gali būti "šlapias". Dėl kepimo laiko, tai pastebėjau, kad mano orkaitė yra kažkokia karštesnė, nes visada pyragai iškepa greičiau, taigi šitą dalyką reikia stebėti.

      Panaikinti
  4. Viktorija iš Klaipėdos2013 m. spalio 20 d. 20:29

    Ačiū, buvo skanu. Tik man viršus ne toks gražus išėjo. Kepiau pagal rekomenduojamą laiką - užteko. O va kepimo tešla tolygiai iškloti formą buvo nelengva - lipo. Bet pašaldžius procesas palengvėjo. Beje, gaila, pyrago gavosi mažai. :( . Sekantį kartą bandysiu dvigubinti normas. Varškės masę net trigubinti. Įdomu - iškeps vidus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nėra už ką :)
      Galima sušlapinti rankas ir tada kepimo formą iškloti tešla, arba pašaldyti, kaip ir darėte.
      Šiam pyragui naudojau 22 cm skersmens formą, taigi pyragas tikrai nedidelis.
      Tokiam kiekiui reikėtų didelės formos, tada turėtų iškepti. Svarbiausia, kad labai storų sluoksnių nesigautų, nes tada gali padas degti, o vidus likti žalias.

      Panaikinti