2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Marinuoti agurkai griežinėliais

Kai lauke žiema ir šviežiais agurkais iš daržo tikrai nekvepia puikiai valgosi marinuotų agurkų griežinėliai. Vasara juos man teko gaminti pagal du receptus, išskirti kurie gavosi skanesni tikrai negaliu, todėl įkeliu abu.


Marinuotų agurkų griežinėliais receptas iš Aušros tinklaraščio

4 kg šviežių stambių (galima ir įprastų) agurkų
1 stiklinė cukraus
3 nubraukti šaukštai rupios druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto (9%)
0,5 stiklinės aliejaus
maždaug 10 skiltelių česnako
poros lauro lapelių
apie 10 -15 juodųjų pipirų žirnelių
po saują šviežių krapų ir petražolių
žiupsnelis rupiai maltų džiovintų čili ar šviežio čili pagal skonį

Nuplautus agurkus supjaustome stambesnėmis riekelėmis (0,5 - 0,8 cm), sudedam į puodą. Užberiame druskos, cukraus, čili pipirų, sudedame riekelėmis pjaustytus česnakus, kapotas petražoles ir krapus, suberiame juoduosius pipirus, lauro lapus, užpilame vandens ir atsargiai išmaišom. Pabaigoje supilame actą ir aliejų, vėl pamaišome ir paliekame uždengtame puode bent jau dvylikai valandų (ar parai).
Per naktį agurkėliai truputį parūgsta, truputį pasimarinuoja (kitą dieną galima valgyti tiesiai iš puodo). Pasiruošiam stiklainius (švariai išplauname valgomąja soda ar iškaitiname), užkaičiame puodą su agurkais, ir pakaitiname iki užvirimo. Virinti nereikia. Karštus agurkus sudedame į stiklainius ir užpilame puode esančiu marinatu. Užsukame ir paliekame parai "aukštyn kojomis".


Marinuotų agurkų griežinėliais receptas iš internetinio puslapio 

6 kg agurkų
2,5 l vandens
6 valg. šaukštų druskos
500 g cukraus
200 g acto (galima ir pagal skonį)
vyšnių lapų (pagal skonį)
krapų (pagal skonį)
50 g prieskonių agurkų marinavimui

Į 2,5 l verdančio vandens įdedame krapus, vyšnių lapus ir paviriname 2-3 minutes. Nuovirą nukošiame ir į jį įdedame prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užviriname ir verdame 2-3 min. Marinatą užpilame ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikome per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitiname, bet neužviriname ir supilame į paruoštus švarius stiklainius.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą