2012 m. rugsėjo 4 d., antradienis

Pyragas su popieriniais obuoliais

Labai smagu, kad šiemet mūsų sode yra daug obuolių, nes jie puikiai tinka skaniems pyragams. Šito pyrago receptą radau čia ir jis mums labai patiko. Tikrai gaminsiu dar ne kartą :)



200 g kambario temperatūros svieto
380 g miltų
2 kiaušinių trynių
1 kiaušinio baltymas
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
60 g cukraus pudros
1 arb. šaukštelio maltos vanilės
žiupsnelio druskos

700 g popierinių obuolių, išvalytų ir supjaustytų plonomis riekelėmis
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
½ arb. šaukštelio cinamono
½ arb. šaukštelio malto muskato
80 g avižinių sausainių
100 g cukraus
1 kiaušinio baltymo (pyrago patepimui)


Sviestą išsukame iki purumo, įdedame cukraus pudros, maltos vanilės, vieną kiaušinį ir vieno kiaušinio trynį, viską gerai išplakame. Po truputį įdedame miltus persijotus su kepimo milteliais ir druska. Išminkome tešlą. Gautą tešlą dalijame į dvi dalis: viena turėtų būti 1/3 dalis visos tešlos, kita – 2/3. Didesne tešlos dalimi išklojame kepimo formos dugną ir sieneles. Subadome ją šakute ir kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Kitą tešlos dalį suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.
Nuvalytus ir supjaustytus obuolius išmaišome su citrinos sultimis, cinamonu, maltais muskatais, cukrumi ir blenderiu susmulkintais sausainiais. Paruoštą įdarą dedame ant paruošto pado, išlyginame paviršių. Iš kitos tešlos dalies iškočiojame apskritimą, kurį dedame ant pyrago įdaro, kraštus atsargiai sujungiame pirštais, viršų subadome šakute ir vėl kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Po to pyrago viršų aptepame kiaušinio baltymu ir kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Prieš valgant ataušiname.



Skanaus!

8 komentarai:

  1. kodel butinai reikia obuolius taip supjaustyti? :) kaazkas nuo to pyrage pasikeicia? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turėjau smulkius obuolius, o ir šiaip paprastai mėgstu smulkiai pjaustytus, nes jie geriau susimaišo su smulkintais sausainiais ir prieskoniais, bei kepinyje geriau iškepa (t.y. būna minkšti ir tiesiog ištirpstantys).

      Panaikinti
  2. Atrodo labai graziai.. As itariu, kad turesiu uzsilikusiu obuoliu greitu metu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pirmakart girdziu apie POPIERINIUS obuolius? Kokia cia naujiena? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Kitaip sakant "ALYVINIS (POPIERINIS). Manoma, kad tai Baltijos šalių (gal ir Lietuvos) klasikinė ir populiariausia (nes žinomiausia) veislė. Obuoliai noksta liepos pabaigoje- rugpjūčio pradžioje. Yra keletas Alyvinio atmainų, bet Popierinis iš jų – pats ankstyviausias. Sunokę obuoliai būna balti kaip popierius, labai sultingi, skanūs. Veislė nereikli dirvožemiui, vidutiniškai ištverminga žiemą, vidutiniškai jautri rauplėms." http://www.sodaitytesmedelynas.lt/visi-vaismedziu-sodinukai/obelys/

      Panaikinti
  4. Išbandžiau - labai skanus pyragas! Vietoje avižinių sausainių dėjau paprastus maltus džiūvėsėlius - puikiai tiko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man šis obuolių pyragas kol kas yra skaniausias :) Tikiu, kad ir džiūvėsėliai tiko. Smagu, kad gaminote ir paisdalinote įspūdžiais :)

      Panaikinti