2017 m. liepos 1 d., šeštadienis

Avietinis baltojo šokolado tortas

Pristatau brolį dvynį - avietinis baltojo šokolado tortas (recepto šaltinis). Dabar apie baltąjį: tortas kaip ir juodasis patiko, gavosi saldesnis. Tik su ganašu reikia padirbėti, nes darant jį su baltu šokoladu jis taip nesusiplakė kaip juodasis, matyt reikia keisti proporcijas, kai atrasiu aukso viduriuką, pranešiu.Taigi jei paklaustumėte manęs koks gi vis dėlto yra skanesnis, tai atsakyčiau taip: man labiau patiko juodojo šokolado ir aviečių derinys, vyrui - baltojo; taigi skonio reikalas ;)


Biskvitui:
5 kiaušiniai
150 g cukraus
170 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

Biskvitų sulaistymui:
130 g baltojo šokolado
130 ml pieno

Kremui:
400 g trintų aviečių
400 g jogurto
550 ml grietinėlės (36 % riebumo)
10 valg. šaukštų cukraus pudros
40 g želatinos

Šokoladiniam ganašui:
270 g baltojo šokolado
270 ml grietinėlės (36 % riebumo)

Papuošimui:
100 g aviečių



Kepame biskvitą.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi kol masė padidėja kelis kartus ir tampa puri bei pabala (apie 7 min.). Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Pusę sauso mišinio įsijojame į kiaušinių masę ir labai atsargiai šluotelę išmaišome (stengiamės atlikti kuo mažiau judesių). Po to įsijojame likusius miltus ir vėl atsargiai išmaišome. Masė turi likti tokia pat puri ir tiršta. Kepimo formos (naudojau 30 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi ir pilame į ją paruoštą tešlą. Kepame iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.

Biskvitų sulaistymui.
Puode kaitiname pieną (bet neužviriname). Į dubenėlį sudedame sulaužytą šokoladą ir užpilame ant jo kaitintą pieną. Maišome, kol šokoladas visiškai ištirpsta. Atvėsiname.

Paruošiame kremą.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Viename dubenyje sumaišome jogurtą, trintas avietes ir 5 šaukštus cukraus pudros. Kitame iki standumo išplakame grietinėlę su 5 šaukštais cukraus pudros. Grietinėlę dedame į aviečių masę ir išmaišome, kol masės susijungia. Želatiną ištirpiname ant ugnies (tik neužviriname) ir maišydami atvėsiname. Plona srovele pilame ištirpintą želatiną į kremą ir maišome, kad želatina susimaišytų su kremu. Kremą pastatome į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų (maždaug iki grietinės tirštumo).

Paruošiame ganašą.
Puode įkaitiname grietinėlę, bet neužviriname. Atskirame dubenyje sudedame sulaužytą šokoladą. Ant jo užpilame įkaitintą grietinėlę ir maišome kol šokoladas ištirps. Atvėsiname ir statome į šaldytuvą visiškas atšaldymui. Kai masė visiškai atšals ir bus standesnė išplakame ganašą plakikliu, kol tampa purus (1-1,5 min.). Neperplakame, nes bus nevientisos konsistencijos.

Surenkame tortą.
Pirmą biskvito lakštą dedame į tortinę, apjuosiame jį kepimo formos sienele ir sulaistome trečdaliu tirpinto šokolado ir pieno mišiniu, dedame pusę kremo. Ant jo dedame antrą biskvito lakštą, vėl jį sulaistome, sudedame kitą pusę kremo, ir ant viršaus paskutinį biskvito lakštą, jį taip pat sulaistome. Statome į šaldytuvą, kad pilnai sustingtų. Nuo sustingusio torto nuimame kepimo formos sienelę ir aptepame jį paruoštu ganašu. Puošiame pagal fantaziją.



Skanaus!

2 komentarai:

  1. Labai skanus!
    Bet daug ko trūksta aprašyme...
    Vanilinio cukraus ne tik į biskvitą dėti,bet ir į grietinėlę reikia- visai kitokį skonį duoda.Tas pats ir su citrinos rūgštele,kuri niekur nėra paminėta.🤔
    O ganašas- tikrai neišsiplaks per 1-1,5 minutės(čia tik pasakose būna).Jis yra plakamas 2-3 minutes.Be to,konsistencijai normaliai pasiekti,niekada negalima vienodo kiekio grietinėlės ir šokolado maišyti,grietinėlės visada turi būti mažiau~20 ml.,negu šokolado.Per didelis riebalų kiekis.Vienodas grietinėlės ir šokolado kiekis- tinka tik glaistui,bet ne papuošimui.Ji- per skysta tampa.Ilgai pabuvus karštą vasaros dieną- ims nuo torto varvėti.

    AtsakytiPanaikinti