2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Tortas su želė gabaliukais

Šį receptą turiu iš savo sesers. Labai skanus, gaivus, vasariškas tortas.
Rytoj su šeima išvykstame į šiltus kraštus, tai apie savaitę jokių įrašų nebus. Gal iš ten atsivešiu skanių, patrauklių idėjų, kuriomis pasidalinsiu ir su Jumis :) 


900 g liesos grietinės (10-12%)
4 pakuotės įvairių spalvų želė
½ stiklinės cukraus
4 valg. šaukštai želatinos (su kaupu)
1-2 valg. šaukštai citrinos sulčių
100 g pieninio šokolado


Paruošiame želė iš anksto, tik pilame ne 500 ml vandens, kaip nurodyta ant etiketės, bet mažiau (aš pilu 375 ml), kad geriau sustingtų.
Supjaustome želė gabaliukais. Šokoladą smulkiai sutarkuojame. Grietinę išplakame su cukrumi, įdedame citrinos sultis, gabaliukais supjaustytą želę ir 2/3 smulkiai sutarkuoto šokolado. Atskirame inde paruošiame želatiną. Ją įdedame į paruoštą grietinės masę. Išmaišome ir iš karto supilame į formą. Viršų apibarstome likusiu šokoladu. Paliekame šaldytuve apie 6 valandas.
Jei naudojame formą, kurioje tortas sustingęs bus apverstas, tai visą sutarkuotą šokoladą dedame į grietinės masę (nepaliekame apibarstymui).


Skanaus!

2012 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Arbatos keksiukai

Šį receptą radau čia. Skanus, greitai pagaminamas arbatos draugas.


2 kiaušiniai
70 g sviesto
200 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
6 valg. šaukštų cukraus
100 ml kefyro
200 g obuolių (1 vnt.)
½ arb. šaukštelio cinamono


Kiaušinius sumaišome su kefyru ir cukrumi. Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Ištirpintą sviestą supilame į kiaušinių masę. Miltus beriame į skystą masę, sumaišome iki vienalytės tešlos. Obuolį nuskutame, supjaustome mažais gabalėliais ir apibarstome cinamonu. Paruoštą obuolį sumaišome su mase.
Keksiukų formoje išdėliojame popierines formeles ir dedame tešlos beveik iki pat viršaus. Ant viršau papuošiame obuolių gabalėliais.
Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min., kol iškils ir gražiai paruduos.


Skanaus!

2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Saldūs šuniukai

Šį receptą radau Neringos bloge. Sausainiai, kurie labai pakelia nuotaika :)


Tešlai:
250 g kvietinių miltų
25 g kukurūzų miltų
25 g pieno miltelių
3 valg. šaukštų cukraus pudros
180 g kambario temperatūros  sviesto
3 valg. šaukštų 36% grietinės
50 g pieniško ar juodojo šokolado

Dekoracijai:
šokoladinių sausų dribsnių ausytėms
šokoladinių pagaliukų akytėms
nosytės gali būti iš razinos, džiovintos spanguolės ar tešlos gabalėlio sumaišyto su kakavos milteliais


Kvietinius miltus sumaišome su kukurūzų miltais bei pieno milteliais. Sviestą išsukame su grietine bei cukraus pudra iki vientisos masės. Po to palaipsniui sudedame miltų – pieno mišinį. Suminkome tešlą. Tešla gaunasi geros konsistencijos, labai gerai minkosi. Šokolado plytelę susmulkiname į nedidelius gabalėlius, pasiruošiame 48 nedidelius gabalėlius. Atgnybiame nedidelį tešlos gabalėlį (apie 10 g), rankomis suformuojame rutuliuką, suplojame lyg darytume cepelinus, į vidų dedame šokolado gabalėlį ir vėl padarome rutuliuką, turi gautis maždaug lazdyno riešuto didumo. Ir tai pakartojame su likusia tešla. Dabar iš tešlos rutuliukų padarome mielus šuniukus. Iš dribsnių padarome ausytes, iš šokoladinių pagaliukų skirtų tortų puošimui padarome akytes, o nosytę – su tešlos gabalėliu, į kurį įbėriame šiek tiek kakavos, gerai išminkome ir susukus nedidelį rutuliuką prilipdome šuniukui nosytę.
Sudedame šuniukus į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepame iki 150°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol gražiai pagels. Atvėsiname, o atvėsusius laikome sandariame inde. Jei aišku sulauks atvėsimo.


Skanaus!

2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis

Kepti sumuštiniai „Saulutės“

Šį receptą radau knygoje "Berniukai virtuvėje".


5 baltos duonos riekelių
5 kiaušinių
svieto
druskos, pipirų


Duonos riekeles patepame sviestu, sausainių formelėmis iš duonos išspaudžiame figūras. Paruoštas duonos riekeles ir išspaustas figūras sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Į dubenėlį įmušame kiaušinį, atsargiai supilame jį ant duonos riekelių duobučių. Pabarstome druska ir pipirais. Kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Jei mėgstame kietai keptus kiaušinius apverčiame ir dar kepame apie 5 min. Valgome šiltus su pienu ar kakava.
Jei mėgstate sūrį, tai galima jį sutarkuoti ir pabarstyti ant sumuštinių prieš juos dedant į orkaitę.


Skanaus!

2012 m. gegužės 20 d., sekmadienis

Kopūstų sriuba


300 g šonkauliukų
6-7 bulvės
1 morka
70 g ryžių
80 g šviežių kopūstų
druskos, lauro lapai


Užviriname vandenį, įdedame druskos. Įdedame šonkauliukus ir juos paverdame apie 5 min. Įdedame susmulkintas morkas ir bulves, paverdame apie 5 min. Įdedame kopūstus, paverdame 5 min. Įdedame ryžius ir lauro lapus, dar verdame apie 15 min.
Labai skanu su grietine.


Skanaus!

2012 m. gegužės 18 d., penktadienis

Vaflių slėgtainis

Šį receptą radau sesės dovanotoje knygoje "Metai Beatos virtuvėje". Skanus skanėstas :)


150 g lazdyno riešutų
200 g juodojo šokolado
200 g kambario temperatūros sviesto
1 indelio (400 g) sutirštinto pieno
6-7 vaflių (200 g)


Riešutus beriame į skardą ir kepiname iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 7-8 minutes. Riešutus porą kartų pamaišome. Ištraukiame iš orkaitės, suberiame į dubenį ir leidžiame atvėsti, po to nulupame luobeles. Sumalame riešutus kavamale.
Šokoladą sulaužome, dedame į karščiui atsparų indą ir statome ant puodo su verdančiu vandeniu. Maišydami ištirpiname šokoladą. Nuimame nuo puodo ir leidžiame atvėsti.
Sviestą plakame kol pabąla ir pasidaro purus. Tada po truputį pilame sutirštintą pieną ir toliau plakame, kol visą pieną ir sviestą suplakame į vientisą kremą. Po to pilame šokoladą ir vėl viską plakame. Į kremą šaukštu įmaišome maltus lazdyno riešutus.
Ant vaflio lakšto tepame 3-4 šaukštus kremo, ant kremo dedame kitą vaflį ir vėl tepame kremo. Taip ant vaflių sutepame visą kremą, jo tikrai negailime, kitaip slėgtainis bus sausokas. Viršutinį vafli paliekame nuogą. Ant slėgtainio viršaus uždedame lentelę, ant jos – kokį sunkų puodą ir paliekame bent keletui valandų (o geriausia per naktį) pastovėti šaldytuve.
Kai sustingsta, galima pjaustyti, kaip tik norisi: plonomis juostelėmis ar stambesniais kvadratėliais.


Skanaus!

2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Sausainiai su šokoladu

Šį receptą gavau iš savo sesers. Sausainiai labai, laaaaabai skanūs :)


300 g miltų
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
100 g juodojo šokolado
180 g sviesto
200 g cukraus
1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
½ arb. šaukštelio vanilinio aromato


Miltus sumaišome kartu su druska ir kepimo milteliais. Sviestą išlydome, įdedame cukrų ir gerai išmaišome. Į sviesto masę įdedame išplakta kiaušinį su tryniu ir vanilinį aromatą. Į miltų masę dedame sviestinę ir maišome, kol tešla taps vienalytė. Galiausiai įdedame susmulkintą šokoladą ir vėl išmaišome. Paruoštą tešlą dedame į šaldytuvą apie 30 min.
Tešlą imame šaukšteliu ir formuojame kamuoliukus, kuriuos dedame ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos apie 6-7 cm atstumu.
Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje antroje iš viršaus lentynoje apie 18-20 min.
Sausainius, kuriuos nesuvalgome laikome sandariame inde, nes jie praras savo trapumą ir suminkštės.



Skanaus!

Mėsos juostelės su ryžiais

Labai paprasti ir sotūs pietūs.


500 g nugarinės
200 g ryžių
druska, mėsos prieskoniai

Nugarinę supjaustome juostelėmis ir pabarstome mėsos prieskoniais, ryžius išverdame pasūdytame vandenyje. Nugarinę apkepiname keptuvėje. Labai paprasta ir skanu.

Skanaus!

2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Tinginių balandėliai

Šį receptą turiu nuo savo mamos. Skanus, sotus ir paprastas patiekalas.


500 g maltos mėsos
100 g ryžių
100 g šviežių kopūstų
1 morka
druskos, pipirų


Ryžius, smulkiai supjaustytus kopūstus, druską ir pipirus įdedame į maltą mėsą ir viską gerai išmaišome. Morką galima supjaustyti griežinėliais ir tiesiog kartu išvirti, arba sutarkuoti ir įmaišyti į maltos mėsos masę. Iš gautos masės suformuojame norimo dydžio kukulius ir verdame pasūdytame vandenyje 30-40 min. Valgome su grietinės šaukštu.


Skanaus!

2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Šokoladiniai blynai

Šį receptą radau viename iš žurnalų. Blynai labai skanūs tiek pusryčiams, tiek vakarienei kaip saldus desertas.



150 g juodojo šokolado
2 kiaušiniai
100 ml pieno
1 valg. šaukštas kepimo miltelių
150 g miltų
1 valg. šaukštas kakavos
1 baltymas
žiupsnelis druskos
30 g cukraus
sviestas blynų kepimui

Šokoladą susmulkiname. Kiaušinius, pieną, miltus, kakavą, cukrų ir kepimo miltelius sumaišome iki vientisos masės. Baltymą su druska išplakame iki putų. Į kakavos masę įdedame šokoladą ir išplaktą baltymą. Kepame įkaitintoje keptuvėje, kurią patepame sviestu ar taukais plonu sluoksniu. Labai skanu su vaniliniais ledais.


Skanaus!

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Mini čeburekai

Šį receptą turiu iš savo mamos. Gaminu juos dažnai, dalį užšaldau, puikiai tinka, kai šaldytuvas tuščias, ar kai gaminti noro visai nėra.


Įdarui:
500 g maltos mėsos (dažniausiai naudoju kiaulieną)
300 ml virinto vandens
druskos, pipirų arba mėsos prieskonių

Tešlai:
2 kiaušiniai
1/3 arb. šaukštelio druskos
500 ml pieno
1 valg. šaukštas sviesto
apie 1 kg miltų


Gaunasi 29 mini čeburekai.
Į faršą sudedame prieskonius ir įpilame vandens. Viską gerai išmaišome ir paliekame, kol darysime tešlą.
Išplakame kiaušinius, įdedame druskos. Pieną užviriname, įdedame sviestą ir jį ištirpiname, paliekame ataušti. Įpilame į kiaušinius ir išmaišome. Dedame po truputį miltus. Minkome kol tešla nustos lipti prie rankų. Imame dalį tešlos ir kočiojame apvalų blyną. Tešlą kočioti plonai, bet kad nebūtų permatoma. Išpjauname norimo dydžio apskritimus, ant jų dėliojame mėsą. Šonus su šakute gerai suspaudžiame.
Dalį čeburekų kepame įkaitintoje keptuvėje su truputi aliejaus, o kitus užšaldome.


Skanaus!

2012 m. gegužės 12 d., šeštadienis

Brownies – Rudis

Šį receptą prieš kelis metus gavau iš savo pusseserės. Po pirmo gaminimo šis pyragas tapo vienu iš mėgstamiausių mūsų šeimoje ir džiugina mūsų skrandžius laaabai dažnai.



180 ml aliejaus
480 ml cukraus
2 arb. šaukšteliai vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
240 ml miltų
15-20 g karčios kakavos miltelių
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
50 g juodojo šokolado
2 valg. šaukštai riešutų sviesto



Visus produktus sudėti į dubenį ir gerai trumpai išplakti, kad tik viskas susijungtų (man užtrunka apie 1 min.). Šokoladą supjaustyti gabalėliais ir įberti į tešlą, išmaišyti. Kepimo indą (30x22 cm) iškloti kepimo popieriumi ir jame paskirstyti paruoštą tešlą. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje 25 min., po to neatidarius durelių paliekame dar 5 min. pasibūti (jei tikrinsime mediniu pagaliuku, tai jis neturi būti pilnai švarus). Išėmus iš orkaitės paliekame, kol atvės ir skanaujame.



Skanaus!

Kiaušinienė

Sotūs ir skanūs pusryčiai


100 g dešrelių
50 g sūrio
50 ml pieno
2 kiaušiniai


Dešreles supjaustome, sūrį sutarkuojame, kiaušinius išplakame. Viską sumaišome ir kepame keptuvėje iš dviejų pusių.


Skanaus!

2012 m. gegužės 11 d., penktadienis

Lietiniai su kumpio ir sūrio įdaru

Paprastas ir skanus  patiekalas tiek pusryčiams, tiek vakarienei.


6 iškeptų lietinių
70 g fermentinio sūrio
70 g kumpio


Supjaustome sūrį ir kumpį ir įvyniojame juos į lietinius. Apkepame iš dviejų pusių keptuvėje įpylus truputėli aliejus.


Skanaus!

2012 m. gegužės 10 d., ketvirtadienis

Keksas „Zebra“

Šį receptą turiu iš savo sesers. Anksčiau dažnai gamintas mūsų namuose.


5 kiaušiniai
250 ml cukraus
125 ml aliejaus
2 arb. šaukštelio kepimo miltelių
500 ml miltų
1 citrinos smulkiai sutarkuota žievelė
5 arb. šaukštelių kakavos


Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame iki standžių putų. Į trynius pridedame cukrų, aliejų, kepimo miltelius ir dalį miltų, viską išmaišome. Po to įdedame baltymus ir viską gerai išmaišome. Įdedame likusius miltus ir vėl viską išmaišome iki vienalytės masės. Gautą masę padaliname pusiau. Į vieną dalį įdedame tarkuotą citrinos žievelę, o į kitą kakavą.
Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais. Pilame tai baltą masę, tai juodą, pakaitomis. Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.


Skanaus!

Burokėlių sriuba su šonkauliukais

Skani, greitai paruošiama sriuba.


300 g šonkauliukų
6-7 bulvės
1 morka
70 g ryžių
480 g marinuotų, pjaustytų, silpnai rūgščių burokėlių
druskos, lauro lapai


Užviriname vandenį, įdedame druskos. Įdedame šonkauliukus ir juos paverdame apie 5 min. Įdedame susmulkintas morkas ir bulves, paverdame apie 5 min. Įdedame burokėlius, paverdame 5 min. Įdedame ryžius ir lauro lapus, verdame apie 15 min.
Labai skanu su grietine ir rieke juodos duonos.


Skanaus!

2012 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Biscotti su migdolais ir papajais

Šį receptą nusižiūrėjau čia. Bandžiau kepti ir pagal "Beatos virtuvė" laidoje nusižiūrėtą receptą, bet šitie patiko labiau.


80g cukraus
2 stiklinės miltų
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
2 arb. šaukšteliai vanilinio cukraus
50ml aliejaus
2 kiaušiniai

½ stiklinės migdolų riešutų
½ stiklinės džiovintų papajų


Viename dubenyje išmaišome sausus produktus, kitame – skystus. Į sausus produktus supilti drėgnus, išmaišyti, sudėti riešutus ir papajus. Užminkyti tešlą, suformuoti 2 kepaliukus. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti iki 1750C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Išimti iš orkaitės, supjaustyti įstrižai 1cm storio riekelėmis ir vėl dėti į orkaitę 10-20 min. apverčiant puses.



Skanaus!