2012 m. birželio 5 d., antradienis

Sūrio ir kmynų sausainiai

Šį receptą radau knygoje "Metai Beatos virtuvėje". Skanūs sausainiukai  vaikams tinkantys pakramsnoti, o vyrams puiki užkanda prie alaus.


120 g sviesto
200 g miltų
1 kiaušinis
2-3 šaukštai šalto vandens
žiupsnelis druskos
150 g tarkuoto parmezano sūrio
100 g tarkuoto čederio sūrio (galima naudoti ir kitokį fermentinį)
apie 2 arb. šaukštelių kmynų
apie 1 arb. šaukštelio maltos saldžiosios paprikos


Šaltą, ištrauktą iš šaldymo kameros, sviestą sutarkuojame į miltus ir viską gerai išmaišome, kad pasidarytų trupiniai. Kiaušinį lengvai išplakame su vandeniu ir druska, kad baltymas su tryniu vientisai išsimaišytų. Išplaktą kiaušinį pilame į miltų ir sviesto masę, šaukštu sumaišome, o paskui ranka baigiame minkyti į vieną tešlos gumulą. Paruoštą tešlą dedame 30 min. į šaldytuvą.
Atšalusią tešlą dalijame į dvi dalis. Kočiojame stačiakampio formos lakštą. Jį apibarstome abiejų rūšių sūriu, kmynais ir paprika. Lakštą pasiguldome prieš save, kad ilgasis kraštas būtų mums horizontalus. Mintyse padalijame į 3 lygias dalis. Viena šonine dalimi užklojame vidutinę lakšto dalį, tada – kita šonine dalimi. Tada gautą tešlos gabalą paplojame, kad sūrio sluoksnis geriau prie tešlos priliptų. Tešlos gabalo paviršių pabarstome sūriais, kmynais, paprika ir sulenkiame per pusę ta pačia kryptimi, kaip lankstėme prieš tai.
Tą patį padarome ir su likusiu tešlos gabalu: iškočiojame, pabarstome sūriu, kmynais, paprika, sulankstome.
Viską suplojame, supjaustome maždaug 1 cm ar plonesnėmis riekelėmis. Išdėliojame sausainiukus kepimo popieriumi išklotoje skardoje, pabarstome likusiu sūriu ir dedame į iki 1750C įkaitintą orkaitę 25 min. Sausainiai gražiai iškepa, išsilydęs sūris viską sukabina.


Skanaus!

2 komentarai: