2015 m. birželio 12 d., penktadienis

Alaus sausainiai

Puikūs sausainiai penktadienio vakarui. Receptas iš  knygos Beatos virtuvė „Kepinių knyga“. Sausainiai labai gražūs ir skanūs, puikiai pakeičia čipsus, dingsta akimirksniu.


100 g sviesto
180 g miltų
1 arb. šaukštelio kario prieskonių
1 arb. šaukštelio paprikos miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
80 ml alaus
30 g sūrio

Sausainių viršui:
1 kiaušinis
1 valg. šaukšto aguonų
1 valg. šaukšto sezamo
1 valg. šaukšto paprikos miltelių
1 arb. šaukštelio kmynų
žiupsnelio druskos


Miltus suberiame į indą, sumaišome su kario ir paprikos milteliais bei druska. Šaltą sviestą vis padažydami į miltus sutarkuojame burokine tarka. Miltus pamaišome peiliu, kad sviestas visas apsiveltų miltais. Atmatuotą reikiamą kiekį alaus pilame į miltus ir greitai maišome. Jei atrodys kad masės dalys nelimpa ir pernelyg sausa, įpilame dar alaus. Viską sumaišome ir ranka suspaudžiame į vientisą gumulą, kurį keletą kartų švelniai paminkome, bet tik tam, kad viskas sukibtų. Jei tešla labai sušilo, paliekame ją šaldytuve, kad atvėstų.
Tešlą iškočiojame stačiakampio formos, jį mintyse sudaliname į tris dalis, vidurį pabarstome tarkuotu sūriu ir užklojame jį tešla iš dešinės ir kairės pusių. Tada pasukame tešlą 90º kampu ir vėl pakartojame tą patį – iškočiojame vidurį pabarstome, abi puses užklojame.
Kiaušinį skirtą sausainių viršui paplakame, visus kitus sausus ingridientus atskirame inde sumaišome. Paruoštą tešlą iškočiojame, ištepame jos paviršių kiaušiniu, pabarstome sausu mišiniu, nesmarkiai delnu paspaudžiame, kad sėklos priliptų. Supjaustome norimo dydžio ir formos sausainiais. Sudedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos iki kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą