2012 m. gruodžio 22 d., šeštadienis

Kūčių pyragėliai

Šį receptą turiu iš tėčio tetos. Pirmą kartą pyragėlius teko ragauti tetos gamintus su maltos mėsos įdaru. Patiko labai, labai. Tešlos receptą nusprendėme išbandyti ir su kitais įdarais. Man asmeniškai skaniausi su grybų ar kopūstų įdaru, vaikams su uogiene, taigi Kūčių vakarui gaminame tikrai nemažai rūšių :)


Tešlai:
500 ml pieno
14 g sausų mielių
½ arb. šaukštelio druskos
1 kiaušinis
apie 1 kg miltų

Įdarui:
grybų
ar mėgstamos uogienės

300 ml aliejaus kepimui


Pieną pašildome, 500 g miltų sumaišome su druska ir mielėmis. Kiaušinį išplakame ir sumaišome su pašildytu pienu. Skystą masę pilame į miltų masę, išmaišome. Palaipsniui dedame miltus, minkome tešlą. Iš paruoštos tešlos suformuojame rutulį ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Paimame dalį tešlos, iškočiojame, stikline išpjauname apskritimus, dedame įdaro, ir šakute suspaudžiame šonus.
Didesniame dubenyje įkaitiname visą aliejų, pyragėlius kepame iš abiejų pusių, kol gražiai pagels.
(Siūlau kelis padarius pradėti jau kepti, nes jei ilgiau pyragėliai pagulės sulipdyti, tai bekepant jie gali „išsižioti“ ir išbėgti jų įdaras)


Skanaus!

8 komentarai:

  1. Aš dariau su grybais ir mėlynėm..bet dariau tešlą pagal kitą receptą, tai gavos tokie kietoki :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pyragėliai pagal šitą receptą tą pačią dieną būna labai skanūs ir minkšti, kitą - jau gali būti kietoki, svarbu laikyti maišelyje, kad nesudžiūtų. Prisipažinsiu, kad tai nelabai kūčioms tinkantis receptas, šiemet dariau pagal kitą receptą, be kiaušinio ir pieno (kaip priklauso) ir taip pat gavosi kietoki :(

      Panaikinti
  2. Reikia labiau iskocioti tesla, kad butu visiskai plona, tada ir sekancia diena buna minksti pyrageliai. Nuo traukoje matau LABAI stora teslos sluoksni...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal šitą receptą pyragėlius kepu jau antrus metus (dažniausiai ne Kūčioms, nes su malta mėsa), tikrai bandžiau labai plonai kočioti, bet nuo to pyragėliai buvo nekokie - sausi, išdžiūdavo bekepant ir plyšdavo, įdaras išbėgdavo :( Taigi pasilieku prie storo tešlos sluoksnio.

      Panaikinti
  3. du klausimai: kiek laiko reikia palaukti kol iškils tešla? Ir ar negalima jų kepti orkaitėje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Priklauso nuo patalpos šilumos ir nuo mielių, man paprastai užtenka apie 40 min.
      2. Nebandžiau, bet manau galima, juk kitką iš mielinės tešlos kepame orkaitėje. Tik čia jau klausimas dėl skonio, turbūt bus labiau į bandeles su įdaru panašūs.

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Kitiems kepiniams 500 g miltų užtenka 7 g sausų mielių, čia jų 14 g, tai tikrai nepritarčiau mielių didinimui.

      Panaikinti