2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

Karamelinis obuolių pyragas

Šį receptą radau Jamie Oliver knygoje "Gaminame su Oliveriu". Bandžiau šį pyragą išsikepti ir su viena skardine ilgai virto sutirštinto pieno, tai skonis buvo ne toks saldus ir pyrago savikaina sumažėjo. Sakyčiau, kad dviejų gal truputį ir per daug, bet man, ypač mėgstančiai karamelizuotą sutirštintą pieną šis pyragas patiko labai :) Autorius rašo, kad karamelės ir obuolių derinys laikomas klasikiniu, bet galima šį pyragą gaminti su kriaušėmis, bananais ar braškėmis.



Tešlai:
125 g sviesto
100 g cukraus pudros
žiupsnelio druskos
255 g miltų
1 arb. šaukštelio maltos vanilės
½ citrinos žievelių
2 kiaušinių trynių
2 valg. šaukštų šalto pieno ar vandens

Įdarui:
2 skardinių (po 397 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno arba  2 skardinių karamelizuoto kondensuoto pieno Rududu
4 vidutinio dydžio obuolių
2 valg. šaukštų su kaupu cukraus pudros


Jei naudojame sutirštintą saldintą kondensuotą pieną, tai jį dedame į puodą su vandeniu ir verdame apie 2,5 – 3 val.
Minkštą sviestą išsukame iki baltumo, įdedame cukraus pudrą ir maltos vanilės ir vėl išsukame. Įdedame kiaušinių trynius, po kiekvieno gerai išplakant. Įdedame citrinos žievelių ir išmaišome. Įdedame miltus ir druskos ir maišome. Kai mišinys taps sausas , įpilame šalto pieno ar vandens ir išminkome tešlą. Iš tešlos suformuojame dešrą, apvyniojame ją maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą apie 1 val. Tada išimame, supjaustome ir išklojame sviestu pateptą kepimo formą. Sulyginame paviršių ir kraštus ir vėl dedame į šaldytuvą 1 val.
Nulupame obuolius, išimame sėklytes ir supjaustome plonomis riekelėmis, sumaišome juos su cukraus pudra. Iš šaldytuvo išimame tešlą ir ištepame ją karamele iš abiejų skardinių. Ant viršaus sudedame obuolius, ant viršaus užpilame likusias sultis. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.



Skanaus!

4 komentarai:

  1. Atleiskite, bet nelabai supratau, kaip tą tešlą pjaustyti? Nekočioti ir įtiesti, o pjaustyti? Kažkaip neįsivaizduoju.....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Per valandą tešla gerokai sukietėja, taigi supjaustome ją kaip paprastą dešrą apie 1 cm storio riekelėmis ir išklojame kepimo formos dugną ir kraštus, ranka paspaudinėjame, kad užsipildytų tarpeliai ir išlyginame paviršių. Galima tiesiog minkyti (nuo rankų šilumos jį suminkštės) ir paskirstyti formoje, svarbiausia suformuoti padą, bet kaip autorius rašo: nuo ilgo minkymo tešla gali tapti kieta. Tikiuosi atsakiau į Jūsų klausimą :)

      Panaikinti
  2. Citrinos žievelė suteikia ganėtinai įdomų skonį šiam pyragui, ir puikiai dera su karamele bei obuoliais :) tikrai skanus ir lengvai pagaminamas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiu, kad skanu :) Smagu, kad eksperimentuojate ir į savo kepinius įdedate ką nors savo :)

      Panaikinti