2020 m. balandžio 29 d., trečiadienis

Tortas "Paukščių pienas"

Jau labai seniai laukiančiųjų sąraše buvo tortas „Paukščių pienas“. Pradėjau ieškoti internete recepto, šį kartą gaminau pagal du 1 ir 2. Reikalingi produktai labai paprasti, bet išgąsdino kremas, visada bandau išvengti termiškai neapdorotų kiaušinių. Bet nutariau išbandyti. Viskas klostėsi gana gerai iki torto surinkimo. Visai nepagalvojau, kad surinkimo žiedas čia visai netinka, ir naudojau jį. Kol sluoksniavau, viskas buvo gerai, bet perkeliant tortą į šaldytuvą pradėjo bėgti kremas. Su vyro pagalba pavyko suvaržyti kremo pabėgimą (tam neužteko mano dviejų rankų), užtat tortas gavosi žemesnis nei turėjo būti, nukentėjo kažkiek ir skonis (trūko tos pabėgusios dalies kremo, jo turėjo būti ant antro biskvito tiek pat kaip ir tarp biskvitų). Taigi apie skonį – mums patiko, tiesa ne taip, kad pulčiau gaminti antrą kartą, bet tikrai džiaugiuosi, kad išbandžiau. Tortas gavosi saldus ir skonis tikrai priminė saldainius „Paukščių pienas“. Tad mėgstantiems šiuos saldainius, tikrai rekomenduoju išbandyti.



Biskvitai:
210 g miltų
150 g cukraus
150 g kambario temperatūros sviesto
3 kiaušiniai
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio vanilės esencijos

Kremas:
25 g želatinos
100 ml vandens
4 kiaušinių baltymai
žiupsnelio druskos
460 g cukraus
300 ml vandens
260 g kambario temperatūros sviesto
140 g saldinto kondensuoto pieno

Glajus:
150 g juodojo šokolado
150 ml grietinėlės (36 % riebumo)


Biskvitai:
Sviestą su cukrumi išplakame iki purumo (apie 5 min.). Po to sudedame po vieną kiaušinį, po kiekvieno gerai išplakame. Supilti vanilę, išmaišome. Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais ir druska, suberiame į tešlą ir gerai išmaišome, kol neliks sausų miltų.
Ant kepimo popieriaus nupaišome du 26 cm skersmens apskritimus. Paruoštą tešlą padaliname pusiau ir paskirstome apskritimų plote, išlyginame paviršių. Keptame iki 190⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol kraštai ir viršus lengvai paruduos. Biskvitus atvėsiname ant grotelių.

Kremas:
Želatiną suberiame į puodelį ir užpilame 100 ml šalto vandens, paliekame 10 minučių, kad išbrinktų.
Sviestą išsukame su kondensuotu pienu iki purumo, maždaug 3 minutes, atidedame į šalį.
Į vidutinio dydžio puodelį suberiame cukrų, įpilame 300 ml vandens ir kaitiname, retkarčiais pamaišant, kol cukrus ištirps. Toliau verdame nemaišant, tik retkarčiais drėgna šluotele nubraukiant susikristalizavusį cukrų nuo kraštų, kol sirupo temperatūra pasieks 115⁰C (apie 15-20 minučių). Nukeliame nuo ugnies.
Kai sirupas išvirė iš karto išplakame baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Nenustojant plakti, į baltymų masę plona srovele pamažu pilame karštą sirupą. Supylus visa sirupą, dar plakame maždaug 1 minutę, kol masė taps vientisa.
Į baltymų masę sudedame išsuktą sviestą ir plakame, kol kremas taps vientisas, maždaug 30 sekundžių.
Garų vonelėje ištirpiname želatiną. Plona srovele pilame į kremą, nuolat plakant, kol tolygiai pasiskirstys.

Torto konstravimas:
Torto formą nusiimančiais kraštais (naudojau 26 cm skersmens) išklojame folija (kad kremas neišbėgtų). Į paruoštą formą dedame pirmą biskvitą. Ant biskvito pamažu supilame pusę kremo. Ant kremo dedame antrą biskvitą. Supilame likusį kremą. Formą dedame į šaldytuvą, mažiausiai 3 valandoms arba pernakt.

Glajus:
Šokoladą sulaužome ir sudedame į dubenėlį. Grietinėlę pakaitiname ir užpilame ant šokolado. Paliekame 2 minutes, tada išmaišome. Sustingusį tortą apliejame paruoštu ganašu ir vėl dedame į šaldytuvą.
Sustingusį tortą išimame iš formos. Atsargiai nuimame foliją ir perkeliame tortą ant padėklo. Puošiame pagal fantaziją.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą