2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Medaus tortas

Internete, bei įvairiose knygose medaus torto receptų yra labai, labai daug. Manau, kad dauguma turi "savo" receptą, kuris ne kartą buvo išbandytas ir niekada nenuvylė. Aš pabandžiau pasigaminti šį skanėstą pagal receptą iš knygos "Metai Beatos virtuvėje". Tortas tikrai gavosi aukštas ir didžiulis. Nuo manęs būtų viena pastaba: ant kiekvieno torto lakšto tepame ne 4-5 šaukštus grietinės kremo, o kokius 7-8, nes man nemažai kremo liko, o ir tortas dėl to sausokas gavosi.


Torto blynams:
220 g sviesto
250 g medaus
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
2 kiaušiniai
2 šaukštai grietinės
800 g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
2 arb. šaukštelių cinamono

Sulaistymui:
1 puodelio stiprios juodosios arbatos

Kremui:
1 l riebios grietinės
1 citrina
150 g cukraus



Į karščiui atsparų puodą dedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir medų ir ištirpiname juos garų vonelėje. Išjungiame ugnį ir sviesto bei medaus masę dar pamaišome ir supilame cukrų. Nukeliame nuo puodo su vandeniu ir paliekame, kad truputį atvėstų.
Kiaušinius išmaišome su grietine. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu. Į truputį atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus mišinį pilame kiaušinių ir grietinės plakinį. Viską gerai išmaišome. Po to dedame miltus ir išmaišome iki vientisos masės. Tešlą padalijame į 2 dalis, suvyniojame jas į maistinę plėvelę ir keletui valandų dedame į šaldytuvą.
Iš vieno tešlos gabalo padarome 5 blynus, iš viso turėtų išeiti maždaug 10 (man gavosi beveik 12). Kad tešla neliptų, prieš kočiodami paviršių ir kočėlą apibarstome miltais. Blynus kočiojame kuo plonesnius. Kad būtų visai plonyčiai pradedame juos kočioti ant kilimėlio, a baigiame tiesiog ant kepimo popieriaus, ant kurio ir kepsime. Ant viršaus uždėję lėkštę ar atsegamos kepimo formos dugną, gražiai apipjauname. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 min.
Paruošiame puodelį stiprios juodosios arbatos ir paliekame ataušti kol paruošime kremą. Citriną gerai nuplauname ir smulkia tarka nutarkuojame geltonąją žievelės dalį. Lengvai paplakame grietinę, įplakame cukrų, dedame citrinos žieveles ir pilame citrinos sultis.
Paimame vieną blyną, tepame teptuku (galima apipurkšti ar sulaistyti šaukšteliu) juodosios arbatos tiek, kad sudrėktų. Tą patį padarome ir su antru ir pasidedame jį šalia. Kai arbata susigeria, dedame blyną ant paruošto lėkštės ar tortinės (kur jau ir bus tortas) ir ant blyno tepame 4-5 šaukštus grietinės kremo, išlyginame. Ant viršaus vėl dedame sudrėkintą blyną, vėl tepame ir taip toliau – kol suformuosime visą tortą. Kažkiek blynų paliekame tortui papuošti (man liko beveik 2). Juos sumalame kavamale, ar blenderiu, ar sudėję į maišą gerai sutrupiname kočėlu. Tortą aptepame likusiu kremu ir apibarstome trupiniais. Paliekame tortą šaldytuve mažiausiai vienai parai.



Skanaus!

2 komentarai:

  1. Kaip vertinate tortą? Ar patiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kažkaip šis tortas man asocijavosi su sunkumais, kol gaminau jį pagal šį receptą. Bet atradau kitą šaltinį, pagal kurį tortas gaunasi minkštas, tirpstantys burnoje, labai skanus ir darbo atrodo žymiai mažiau. Gaila tik nei vieno karto nuotraukų nepasidariau, bet artimiausiu metu žadu kartoti ir tada būtinai įkelsiu receptą :)

      Panaikinti