2024 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Riestainiai (barankos)

Šiais metais iš vaikų gavau prašymą dalyvauti mokyklos Kaziuko mugėje. Neslėpsiu, kad man (labai mėgstančiai suktis virtuvėje) šis prašymas patiko, be to į pagalbą turėjau dar 3 poras papildomų rankų, reikia išnaudoti šią progą! O kaip gi Kaziuko mugė be barankų... Receptų internete bagalė, bet kažkaip išsirinkau, šį bei tą pakeičiau pagal savo nuojautą. Iškepėme, paragovome ir beveik viską vienu prisėdimu ir sukirtome. Tai gali reikšti tik vieną - jos labai, labai skanios. Tinka valgyti šiltas su pienu ar arbata, atvėsusias arba perpjauti pusiau ir valgyti kaip sumuštinį į vidų įsidėjus ko tik širdis geidžia.
Originalaus recepto nuoroda čia.



Barankoms:
400g miltų
7g sausų mielių
50g sviesto
250ml pieno (užvirinto ir atvėsinto)
2 valg. šaukštų cukraus
1/2 arb. šaukštelio druskos

Virimui:
vandens
žiupsnelio druskos

Aptepimui:
pieno
Apibarstumui:
Aguonų, sezamo sėklų, žolelių mišinio, kietojo sūrio (ar ką tik sugalvosite)



Miltus sumaišome su mielėmis, įpilame pieno ir vandens, sudedame minkštą sviestą ir minkome kol gausime tešlą. Suformuojame rutulį ir padedame jį į aliejumi išteptą indą, paliekame šiltoje patalpoje apie 1 val. kol tešla pakils. Tada padaliname tešlą į 16 gabaliukų. Iš kiekvieno suformuojame apie 20cm ilgio "dešreles", susukame jas ir sujungiame galus (smarkiai suspaudžiame galus, kitaip gali atsiskirti). Puode užverdame vandenį. Suformuotas barankas panardiname į verdantį vandenį ir verdame apie 1 minutę (verdame ne visas vienu kartu, paeiliui, po kelias, čia priklauso kokio dydžio puodą turėsite). Išimame apvirtas barankas, nusausiname ir padedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Taip apverdame visas barankas, jas aptepame pienu ir apibarstome priedais. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (kol gražiai apskrus).




Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą