2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Tortas „Senelio sapnas“

Pristatau tortą "Senelio sapnas", gamintą pagal receptą iš knygos „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“ tėvo dienos progra. Tortas paprastai pagaminamas ir labai skanus.



Biskvitui:
5 kiaušiniai
250 g cukraus
100 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
40 g aguonų
160 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:
500 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
500 ml naturalaus jogurto
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
3 valg. šaukštų želatinos

Sirupui:
100 g degtinės (tortas numatytas ir vaikams, tai naudojau vandenį)
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno


Biskvito paruošimas.
Plakame kiaušinius su cukrumi geras 5 minutes, kad masė kaip reikia suputuotų ir pabaltų. Po to pamažu pilame grietinėlę ir toliau plakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir aguonomis. Miltų mišinį suberaime į kiaušinių masę ir pamažu išmaišome. Kepimo formos dugną (naudojau 26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi, o šonus aptepame sviestu. Į paruoštą formą supilame biskvito tešlą ir kepame iki 190ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Kremas.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę lengvai išplakame, kad šiek tiek pastandėtų. Tada supilame kondensuotą pieną, išmaišome. Įmaišome jogurtą (gausis gana skysta masė).
Išbrinkusią želatiną ant silpnos ugnies ištirpiname, minutėlę maišant atvėsiname ir plona srovele (maišant) įpilame į grietinėlės masę, išmaišome. Tada kremą dedame į šaldytuvą, kol paruošime kitus dalykus.

Sirupas.
Degtinę (ar vandenį) sumaišome su kondensuotu pienu.

Formuojame tortą.
Atvėsusį biskvitą išimame iš kepimo formos, perpjauname pusiau. Paimame viršutinę biskvito pusę ir dedame į lekštę ar tortinę taip, kad biskvito viršus būtų viršuje (o pjauta dalis būtų ant lėkštės). Gerai palaistome sirupu (sunaudojame pusę). Užmauname kepimo formos kraštus (kad kremas niekur nepabėdtų). Tada ant biskvito supilame apie 2/3 dalies paruošto kremo. Sirupu sulaistome kitą biskvito dalį, bet tą plokštumą, kurią lietė peilis ir ta pačia sulaistyta plokštuma dedame ant kremo (gaunasi, kad viršuje turime kepto biksvito padą – labai lygų torto paviršių). Tada ant viršaus supilame likusį kremą ir dedame į šaldytuvą, kad tortas sustingtų. Nuo sutvirtėjusio torto nuimame kepimo formos kraštus ir uošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą