2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis

Imbieriniai sausainiai

Mūsų namai jau pakvipo eglute ir imbieriniais sausainiais, tai ženklas, kad Kūčios ir Kalėdos jau čia pat! Smagu, kad šventės atneša tiek daug laimės ir šilumos. Sausainių receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje" ir jie labai, labai skanūs :) 


120 g sviesto
100 g medaus
5 valg. šaukštų pieno
200 g cukraus
1 arb. šaukštelio cinamono
1 arb. šaukštelio malto imbiero
½ arb. šaukštelio malto kardamono
¼ arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
½ arb. šaukštelio malto muskato
350 g miltų (+50 g sausainiams kočioti)
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių

Sviestą, medų, pieną ir cukrų sudedame į puodą ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užverda ir ištirpsta cukrus. Į šį karštą sirupą beriame visus prieskonius ir dar leidžiame pavirti apie 5 min., maišome, kad prieskoniai pasiskirstytų sirupe.
Miltus persijojame su kepimo milteliais. Į mitų masę pilame šiltą sirupą ir gerai išmaišome. Tešla sušoks į vieną gumulą. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir vienai valandai dedame į šaldytuvą, kad atšaltų.
Stalviršį pabarstome miltais, ant jo iškočiojame trečdalį tešlos, kočiojame labai plonai, kitaip sausainiai labai išsipūs. Išspaudžiame norimos formos sausainius ir dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. Kepimą stebime, nes labai greitai sausainiai geli sudegti.
Iškepusius sausainius galima apšlakstyti glaistu.




Skanaus!

2 komentarai: