2012 m. rugpjūčio 31 d., penktadienis

Cinamoninis vyniotinis su ricotta

Šį receptą radau Redos tinklaraštyje. Tai buvo pirmasis mano pačios gamintas vyniotinis. Labai patiko pati idėja, tik  kitą kartą iškeptą biskvitą su įdaru pjaučiau į kokias 7-8 juostas, kad pyragas būtų žemesnis ir didesnio skerspjūvio, aš mėgstu žemesnius pyragus ir valgyti būtų patogiau. Tiesa pirmoji šio vyniotinio paragavo bitė, kurios niekaip negalėjau nuvyti :)


Įdarui:
300 g ricotta varškės (naudojau naminę ricotta varškę)
4 arb. šaukštelių cinamono
80 g cukraus
1 didelis kiaušinis

Tešlai:
150 g miltų
140 g cukraus
3 kiaušiniai
1/4 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1/3 puodelio vandens
1 arb. šaukštelio vanilės aromato

Glazūrai:
3 valg. šaukštų cukraus pudros
2 arb. šaukštelių pieno


Išplakame ricotta, cukrų, kiaušinį ir cinamoną. Skardą išklojame kepimo popieriumi, patepame jį aliejumi ir sudedame ricotta varškės masę. Tolygiai paskirstome per visą plotą ir kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Ištraukiame ir pravėsiname.
Į dubenį mušame kiaušinius ir gerai išplakame (apie 2 min.), suberiame cukrų ir dar plakame apie 2 min, kol masė pasidarys kreminė. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir sudedame į tešlą, išmaišome. Supilame vandenį, aromatą ir vėl maišome, kol tešla taps vienalytė. Gaunasi pakankamai skysta tešla. Supilame ją ant pravėsusios ricottos varškės pagrindo, taip pat tolygiai paskleidžiame tešlą per visą plotą, vėl kepame  iki 1750C įkaitintoje orkaitėje dar 20 min.


Ištraukus iš orkaitės viską daryti reikia gana greitai, kol biskvitas dar karštas. Apverčiame jį cinamonine puse į viršų, atsargiai nuimame kepimo popierių, išilgai supjaustome į 5 juostas (kitą kartą pjaučiau į kokias 7-8 juostas, kad pyragas būtų žemesnis, nes dabar gavosi 14 cm skersmens ir 7 cm aukščio). Imame vieną juostą ir greitai susukame į ritinėlį, dedame jį šalia kitos juostos ir sukame toliau, taip susukame visas juostas į vieną didelį vyniotinį.
Dubenėlyje sumaišome glazūrai skirtus ingridientus. Pašlakstome ja pyragą.


Skanaus!

Ricotta varškė

Šį receptą radau čia. Tai labai, tiesiog labai paprastas būdas pasigaminti ricotta tipo varškę. 


1 l šaltibarščiams skirto kefyro (jis riebesnis)


Kefyrą įdedame į šaldymo kamerą, paliekame mažiausiai per naktį (galima palikti ir kelias dienas, tai neturi reikšmės).
Sušalusį kefyro luitą dedame į porą ar trejetą kartų perlenktą švarią marlės skiautę, pakabiname virš dubenėlio ir paliekame nuvarvėti išrūgoms (man nuvarvėjo maždaug per 10 val.).
Iš 1 l šaltibarščių gavosi 330 g varškės.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 29 d., trečiadienis

Kondensuoto pieno keksiukai

Šį receptą radau Beatos bloge, bet šį bei tą pakeičiau. Keksiukai buvo labai greitai pagaminti ir labai greitai suvalgyti. Mums patiko :)



250 g kondensuoto pieno
2 kiaušiniai
130 g miltų
1 kupino arb. šaukštelio kepimo miltelių
torto papuošalų šokolado skonio


Kondensuotą pieną išpilame į dubenį, įmušame kiaušinius, šaukštu viską išmaišome, kad nebesimatytų kiaušinio. Miltus persijojam kepimo milteliais. Įmaišom į kondensuoto pieno ir kiaušinių masę. Išeina tiršta gera tešla. Šaukštu sudedame tešlą į keksiukų formeles ir pabarstome torto papuošalais šokolado skonio. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. 


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Dešrelės tešloje

Šį receptą radau kūdikių mytybai skirtoje knygoje. Labai paprasta, greita ir skanu.


6 dešrelės (apie 350 g)
12 valg. šaukštų miltų
3 kiaušiniai
180 ml pieno
žiupsnelio druskos
sviesto, formelių patepimui


Formeles ištepame sviestu, į kiekvieną įdedame dešrelės ir kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min.
Į dubenį sudedame miltus, druskos, kiaušinius ir pieną, viską išmaišome iki vienalytės masės. Ištraukus dešreles iš orkaitės iš karto jas užpilame paruoštu pieno mišiniu ir vėl dedame į orkaitę ir kepame apie 15 min., kol tešla iškils ir pagels.



Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

Karamelinis obuolių pyragas

Šį receptą radau Jamie Oliver knygoje "Gaminame su Oliveriu". Bandžiau šį pyragą išsikepti ir su viena skardine ilgai virto sutirštinto pieno, tai skonis buvo ne toks saldus ir pyrago savikaina sumažėjo. Sakyčiau, kad dviejų gal truputį ir per daug, bet man, ypač mėgstančiai karamelizuotą sutirštintą pieną šis pyragas patiko labai :) Autorius rašo, kad karamelės ir obuolių derinys laikomas klasikiniu, bet galima šį pyragą gaminti su kriaušėmis, bananais ar braškėmis.



Tešlai:
125 g sviesto
100 g cukraus pudros
žiupsnelio druskos
255 g miltų
1 arb. šaukštelio maltos vanilės
½ citrinos žievelių
2 kiaušinių trynių
2 valg. šaukštų šalto pieno ar vandens

Įdarui:
2 skardinių (po 397 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno arba  2 skardinių karamelizuoto kondensuoto pieno Rududu
4 vidutinio dydžio obuolių
2 valg. šaukštų su kaupu cukraus pudros


Jei naudojame sutirštintą saldintą kondensuotą pieną, tai jį dedame į puodą su vandeniu ir verdame apie 2,5 – 3 val.
Minkštą sviestą išsukame iki baltumo, įdedame cukraus pudrą ir maltos vanilės ir vėl išsukame. Įdedame kiaušinių trynius, po kiekvieno gerai išplakant. Įdedame citrinos žievelių ir išmaišome. Įdedame miltus ir druskos ir maišome. Kai mišinys taps sausas , įpilame šalto pieno ar vandens ir išminkome tešlą. Iš tešlos suformuojame dešrą, apvyniojame ją maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą apie 1 val. Tada išimame, supjaustome ir išklojame sviestu pateptą kepimo formą. Sulyginame paviršių ir kraštus ir vėl dedame į šaldytuvą 1 val.
Nulupame obuolius, išimame sėklytes ir supjaustome plonomis riekelėmis, sumaišome juos su cukraus pudra. Iš šaldytuvo išimame tešlą ir ištepame ją karamele iš abiejų skardinių. Ant viršaus sudedame obuolius, ant viršaus užpilame likusias sultis. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.



Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Spalvingi šokoladiniai triufeliai

Šį labai paprastą receptą radau knygutėje "Berniukai virtuvėje". Labai gražiai atrodantys saldainiai, kurių norėjo paragauti ne tik vaikai. Iš nurodyto kiekio man gavosi 12 vnt. Ruošiau dieną prieš dukrytės gimtadienį, tai teko slėpti giliai šaldytuve, kad būtų kuo pavaišinti kitus vaikus. Vaikai buvo sužavėti, tad manau teks gaminti dar ne kartą :)


100 g baltojo šokolado
2 valg. šaukštų grietinėlės
½ arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Papuošimui:
smulkių spalvingų saldainiukų
pagaliukų ar mažų popierinių formelių


Į karščiui atsparų indą sudedame gabalėliais sulaužytą šokoladą ir grietinėlę. Į didesnį puodą įpilame vandens ir jį užviriname. Dubenėlį su šokoladu įstatome į didesnįjį (kaip į karšto vandens vonelę). Maišydami ištirpiname šokoladą ir įmaišome vanilinį cukrų. Dubenėlį su šokolado mase dedame į šaldytuvą, kad sustingtų (man prireikė apie 4 val.). Iš sustingusios šokolado masės rankomis formuojame mažus rutuliukus ir apvoliojame juos saldainiukuose. Užmauname ant medinių pagaliukų ar dedame į mažas popierines formeles. Vėl dedame į šaldytuvą, kad galutinai sustingtų.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

Šachmatiniai vanilės-šokolado sausainiai

Šį receptą radau čia. Gavosi gražiai atrodantys ir skanūs sausainiai :)


175 g sviesto
6 valg. šaukštai cukraus pudros
1 arb. šaukštelio vanilinio aromato
250 g miltų
žiupsnelis druskos
50 g šokolado


Minkštą sviestą išsukame iki baltumo, įdedame cukraus pudros ir vanilės aromato, išmaišome. Įdedame dalį miltų ir minkome. Gautą tešlą padaliname į dvi dalis, į vieną iš jų įdedame garų vonelėje ištirpintą šokoladą ir išmaišome. Į abi tešlos dalis įberiame likusius miltus ir išminkome dvi tešlos rūšis – vanilinę ir šokoladinę. Paruoštas tešlas apie 30 min. dedame į šaldytuvą. Po to kiekvieną tešlos dalį iškočiojame, suformuojame stačiakampius 7,5x20 cm dydžio ir 1,5 cm storio. Dedame vienas ant kito (sluoksnį tarp jų galima patepti lengvai išsuktu kiaušinio baltymu, kad geriau sluoksniai sukibtų). Lengvai paspaudžiame. Gautą storesnį stačiakampį padalijame į dvi dalis išilgai. Vieną puselę apverčiame aukštyn kojom ir suspaudžiame su kita. Gautą stačiakampį supjaustome plonomis riekelėmis (apie 0,5 cm storio). Sudedame sausainius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 17 d., penktadienis

Sumuštinukai su pievagrybiais

Labai, labai skanus užkandis tiek karštas tiek šaltas. Visada jį darome progai pasitaikius ir jis labai greitai dingsta iš lėkščių :)


1 prancūziško batono
120 g fermentinio sūrio
250 g pievagrybių
4 skiltelės česnako
majonezo

Pievagrybius nulupame, supjaustome ir pakepiname keptuvėje. Sūrį sutarkuojame burokine tarka. Česnaką supjaustome, pertriname specialiu prietaisu arba smulkiai sutarkuojame. Visus ingridientus sumaišome ir įdedame majonezo. Paruoštą masę tepame ant riekelėmis supjaustyto prancūziško batono. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje kol paskrus batonas ir išsilydys sūris (apie 15 min.).


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Lavašo suktinukai su kumpiu

Seniai išbandytas ir visada greitai pagaminamas bei puikiai pavykstantis užkandis. Užkandį galima daryti su lašiša, mėgstama mėsa, ar be nieko (tik su lydytu sūriu), pasirenkame pagal savo skonį :)


1 lavašas
185 g lydyto sūrio su kumpiu
250 g plonai supjaustyto kumpio

Lavašą ištepame lydytu sūriu, sudėliojame kumpį. Susukame lavašą ir supjaustome apie 2 cm storio griežinėliais.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 12 d., sekmadienis

Ledai sausainyje arba vafliuose

Nors vėl mūsų vasara nepanaši į vasarą, bet vis tiek norisi ledų :) Receptą radau čia ir labai džiaugiuosi, nes gaunasi tikrai labai skanūs ledai. Pirmą kartą dariau ledus sausainiuose, o visus kitus - jau vafliuose; žymiai mažiau darbo ir man skaniau.


400 ml grietinėlės (35%)
260 g saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
2 vnt. šokolado (aš naudojau Mars po 47 g)
sausainių, naudojau Selga (arba 2 vaflių lakštų)


Šokoladą smulkiai supjaustome. Grietinėlę išplakame iki standumo, į ją supilame sutirštintą pieną, suberiame šokolado gabaliukus ir gerai išmaišome.
Stačiakampę kepimo formą išklojame aliuminio folija (pas mane formos dydis 30x22), dedame vieną šalia kito sausainius, kad pilnai uždengtume formos dugną (arba dugną uždengiame vienu vafliu). Ant išdėliotų sausainių (vaflio) pilame visą paruoštą masę, o ant viršaus vėl tolygiai išdėstome sausainius (padedame vaflį). Atsargiai viską užklojame folija ir dedame į šaldymo kamerą. Laikome per naktį.



Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Šaldytos mėlynės

Paprasčiausias ir man skaniausias būdas mėlynes žiemai užsišaldyti. Kai už lango šalta, labai skanu valgyti mėlynių tyrę su dar šiltomis mielinėmis bandelėmis, skonis yra lyg ką tik nuskintų :)


450 ml indeliui:
450 g mėlynių
2 valg. šaukštų cukraus


Mėlynes išplauname, nuvarviname. Įdedame į dubenį, įberiame cukraus ir sutriname. Išpilame mėlynių tyrę į šaldymui tinkamą indą ir įdedame į šaldymo kamerą.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Jogurtiniai keksiukai

Šį receptą radau Ilonos bloge, kai ieškojau kur galėčiau panaudoti užsilikusį jogurto indelį. Ir ką gi, patiko mums šitie keksiukai, tokie purūs, minkšti, tiesiog skanūs. Rekomenduoju :)


125 g  jogurto
130 g sviesto
4 kiaušinių tryniai
100 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
1 valg. šaukšto kakavos
130 g miltų
70 g krakmolo
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių


Cukrų ir vanilinį cukrų ištriname su kiaušinių tryniais, sumaišome su atvėsusiu tirpintu sviestu. Įmaišome jogurtą.
Miltus persijojame su krakmolu ir kepimo milteliais. Abi šias mases atsargiai sumaišome iki vientisos masės. Sudedame  į formeles po šaukštą tešlos, į likusia tešlą įmaišome šaukštą kakavos. Ir  vėl išdėliojame po šaukštą į formeles. Kepame iki 1900 įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

Traškios bulvės su rozmarinu

Bulvės yra viena iš mėgstamiausių daržovių mūsų šeimoje, todėl dažnai iš jų gaminame įvairius patiekalus. Šį receptą nusižiūrėjau iš Oliverio ir tikrai labai greitai ir laaabai skaniai paruošiamos traškios bulvės. Dažniausiai jas valgome su vištiena, bet puikiai tiktų ir prie kitos mėgstamos mėsos, arba tiesiog su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis. Valgant šias bulves tiesiog sunku atsitraukti :)


1kg skustų bulvių
7 skiltelių česnako
jūros druskos, maltų juodųjų pipirų
lapelių nuo vienos didelės rozmarino šakelės
5 valg. šaukštų aliejaus


Bulves dedame į puodą, užpilame vandeniu, įberiame druskos ir užviriname. Užvirus vandeniui iš karto nuimame nuo ugnies ir nupilame vandenį, paliekame kelioms minutėms. Į keptuvę įpilame aliejaus, įdedame česnako skilteles (truputį sugniuždytas su luobelėmis), susmulkintą ar sutrintą rozmariną ir pašildome apie 1 min. Tada įdedame bulves ir maišant pakepiname jas apie 2-3 min. Įdedame druskos ir pipirų. Viską sukrečiame į kepimo indą ir kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Kepant kelis kartus bulves išmaišome, kad gautųsi auksinės ir traškios.



Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

Saldainiai Rafaelo

Tai buvo turbūt pirmieji pačios gaminami saldainiai, receptą radau Redos bloge. Gavosi visai neblogai, tik man jie pasirodė sunkoki, pirktiniai Rafaelo tokie trapūs, lengvi, o šitiems truko lengvumo, nors mėgstantiems kokosą ir saldžiai, tai turėtų būti mylimiausi naminiai saldainiai :) Tik dabar įkėlinėdama irąšą susimasčiau, kodėl nenaudojau migdolo riešutų, kaip tikruose Rafaelo saldainiuose? Kitą kartą tikrai šį dalyką ištaisyčiau.


265 g kondensuoto saldinto pieno
70 g kambario temperatūros sviesto
½ arb. šaukštelio vanilės esencijos
4 valg. šaukštų pieno miltelių
50 g traškių vaflių
280 g kokoso drožlių
apie 45 lazdyno riešutų branduolių
130 g baltojo šokolado
4 valg. šaukštų pieno


Riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje, kad atsiskirtų luobelės. Į dubenį dedame 50 g sviesto, supilame kondensuotą pieną, vanilės esenciją, suberiame pieno miltelius, 100 g kokoso drožlių ir beveik į miltus susmulkintus vaflius, gerai išmaišome.
Iš paruoštos masės formuojame rutuliukus, į kiekvieną įspaudžiame po 1 lazdyno riešutą.
Šokoladą ir likusį sviestą ištirpiname garų vonelėje. Ten pat įpilame pieno ir visą laiką maišome kol ištirps šokoladas ir gausime vientisą masę.
Į dubenėlį suberiame visas likusias kokoso drožles, po vieną paruoštą kamuoliuką merkiame į baltojo šokolado glaistą, iš karto apvoliojame kokoso drožlėse ir sudedame į plačią lėkštę. Įstatome į šaldytuvą, kad saldainiai sutvirtėtų.


Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 3 d., penktadienis

Sumuštinukai su burokėliais ir silke

Šį receptą radau knygoje "Metai Beatos virtuvėje". Anksčiau mama dažnai gamindavo burokėlių salotas su marinuotais agurkais ir silke, tai skonis labai panašus tik pateikimas kitas. Žodžiu, užkandis patiko ir bus gaminamas dar ne kartą.


apie 25 riekelių juodos duonos
20g sviesto
400 g virtų burokėlių
300 g silkės
370 ml mažų marinuotų agurkėlių
majonezo

Duoną supjaustome norimo dydžio bei formos riekelėmis, patepame jas tirpdytu sviestu. Išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir paskrudiname iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kad padžiūtų ir pagelsvėtų.
Virtus burokėlius sutarkuojame ir sumaišome su majonezu. Ant paskrudintų duonos riekelių dedame burokėlių, ant viršaus gabalėlį silkės ir mažą marinuotą agurkėlį.


Skanaus!