2024 m. spalio 2 d., trečiadienis

Karamelinis riešutų pyragas

Kai lauke atėjo tikras ruduo ir atšalo, tai norisi tokių "šiltiesnių, rimtesnių" desertų. Labai pasiilgau kepinių su riešutais, tai internete tikslingai ieškojau riešutų pyrago recepto. Visi labai panašūs, bet išsirinkau šį receptą ir pagal jį  gaminau. Pyragas gavosi nuodemingai skanus, kalorijų čia geriau neskaičiuoti :)



Pagrindo tešlai:
80 g sviesto
120 g miltų
žiupsnelio druskos
60 g cukraus
1/5 kiaušinio (25-30g)

Įdarui:
200 g riešutų (tinkami visi, kuriuos mėgstate)
35 g sviesto
60 g cukraus1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
200 g grietinėlės



Ruošiame tešlą:
Miltus, cukrų ir druską suberiame į didelį dubenį ir burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą. Triname tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Išverčiame trupinius ant stalviršio, padarome duobutę ir supilame lengvai paplaktą kiaušinį. Kapojame peiliu, kol viskas susijungs. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą valandai (galima laikyti per naktį).
Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir joje paskirstome tešlą padarant borletius.

Ruošiame įdarą:
Į karščiui atsparų indą sudedame sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kaitiname, kol viskas ištirps ir masė pasidarys tąsi. Tuomet supilame grietinėlę ir maišome, kol cukrus visai ištirps. Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies iki sutirštės ir truputį paruduos.
Suberiame riešutus ir nenukeldami nuo ugnies maišyome kol masė pasidarys vienalytė. Įdaras turi gautis gana tirštas.

Paruoštą įdarą sudedame ant paruoštos tešlos ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min.. Stebime kepimą, kad karamelė per daug neparuduotų. Šito aš nepadariau, tiesiog kepiau 40min., todėl mano pyragas parudavo labiau nei norėjau. Skonio atžvilgiu nebuvo jis sudegęs, bet vaizdo norėjosi kitokio. Tad stabime kepimą!


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą