2024 m. spalio 2 d., trečiadienis

Galetė su obuoliais

Šiais metais ruduo lepino mus savo šiltomis ir saulėtomis dienomis ir (kaip įprasta) derliumi, kurį būtų nuodemė neišnaudoti. Vėl nauji bandymai kepinių su obuoliais, ir vėl taip skanu ir paprasta, kad negaliu nepasidalinti! Skanu tiek šilta, tiek atvėsusį. Galima pagardinti karamele ir / ar vaniliniais ledais.
Receptas iš Saulėta virtuvė



Tešlai:
210g stiklinės miltų
50g rudojo cukraus
¼ arb. šaukštelio druskos
120g šalto sviesto
40ml ledinio vandens

Įdarui:
400g obuolių (nuluptų ir be sėklalizdžių)
50g rudojo cukraus
2 valg. šaukštų miltų
2 valg. šaukštų citrinų sulčių
2 arb. šaukštelio malto cinamono
¼ arb. šaukštelio malto muskato
2 valg. šaukštų sviesto

Viršui:
pieno ir saujelės migdolų riekučių




Tešlos paruošimas
Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską. Sudedame šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir triname tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilame labai šaltą vandenį. Vandens gali prireikti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilame jo viso iš karto. Stebime, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matome, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilame dar šlakelį šalto vandens.
Suformuojame iš tešlos rutulį, susukame į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve 30-60 min.

Obuolių paruošimas
Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome nestoromis riekelėmis. Sumaišome su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis, maltu cinamonu ir muskatu.

Galetės suformavimas ir kepimas
Atvėsintą tešlą perkeliame ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto. Iškočiojame į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Paimame 22 cm skersmens indą/lėkštę ir, išcentravę pagal iškočiotos tešlos lakštą, uždedame ant viršaus ir šiek tiek įspaudžiame, – taip lengvai matysime, kiek plačiai ir kur turime paskleisti įdarą.
Paruoštas obuolių riekeles išdėliojame, užpildydami 22 cm skersmens apskritimą. Viršų apibarstome mažais gabalėliais supjaustyto sviesto. Tešlos kraštus užlenkiame į vidinę galetės pusę ant obuolių.
Pienu aptepame tešlos kraštelius. Apibarstome saujele migdolų riekučių.
Kepame iki 190ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) apie 50 min., kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Leisdžiame 10 min. atvėsti kepimo skardoje.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą