2024 m. spalio 15 d., antradienis

Tinginys "Lotus Biscoff"

Internetas pastaruoju metu gausus kepinių / desertų su "Lotus Biscoff" gaminiais. Pamačius receptą Aurimėlio virtuvėje susigundžiau pagaminti ir aš. Taigi šiandien dar vienas tinginio variantas. Prisipažinsiu, man klasikinis variantas (kurį gaminti mane išmokė mama) man yra skanesnis. Aš matyt esu klasikos megėja, bet pabandyti tikrai verta. Skonio reikalas :)



400 g karamelizuotų sausainių kremo "Lotus Biscoff "
apie 400 g kondensuoto pieno
300 g sviesto
320g sausainių "Gaidelis" (ar kitų mėgstamų)
250g "Lotus Biscoff" sausainių
50g smulkintų sūdytų pistacijų




Į puodą dedame sviestą, karamelizuotų sausainių kremą, kondensuotą pieną. Kaitiname ant silpnos ugnies kol sviestas ištirpsta ir maišome kol viskas susijungs į vientisą masę.
Į gautą masę dedame smulkintus sausainius ir pistacijas. Viską gerai išmaišome ir dedame į formą. Paliekame sustingti. Papuošiame pagal savo norus.


Skanaus!

Šiltos avinžirnių salotos su saldžia bulve ir žiediniu kopūstu

Ko anksčiau nebuvo mano valgiaraštyje tai daržovių patiekalų. Valgiau jas nebent šviežias prie pagrindinių patiekalų. Bet kažkuriuo metu viskas apsivertė ir dabar labai mėgstu visokių daržovių patiekalus. Šį receptą pamačiau čia, nesudėtingas gaminimas, nesudėtinti ingridientai o skonis puikus.
Gaminau tokį detoksinį variantą, bet salotas galima papildyti savo mėgiamais priedais. Čia puikiai tiktų mikštas ožkos sūris, rūkyto kumpio skrebučiai, ar vištienos gabaliukai.



Reikės:
žiedinio kopūsto
2 saldžiųjų bulvių
400 g virtų avinžirnių
3-4 valg. šaukštų aliejaus
1 arb. šaukštelio druskos
½ arb. šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1-2 arb. šaukštelio žolelių prieskonių (mėgstamų)

Padažui:
2 valg. šaukštų aliejaus
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
1 arb. šaukštelio medaus
1 arb. šaukštelio garstyčių
1 trintos česnako skiltelės
¼ arb. šaukštelio druskos
¼ arb. šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Patiekti:
ryšelio šviežių žalumynų (krapų, mėtų), įvairios sėklos.



Žiedinį kopūstą ir saldžią bulvę supjautome norimo dydžio gabalėliais. Sudedame avinžirnius, išmaišome. Supilame aliejų ir suberiame prieskonius, viską gerai išmaišome. Sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. (kartais pamaišome)

Padažui skirtus ingridientus sudedame į dubenėlį ir lengvai paplakame.

Karštas salotas patiekiame lėkštėjė, pagardinname padažu, sėklomis ir / ar mikštu ožkos sūriu. Čia jau pagal kiekvieno pageidavimus.



Skanaus!

2024 m. spalio 2 d., trečiadienis

Karamelinis riešutų pyragas

Kai lauke atėjo tikras ruduo ir atšalo, tai norisi tokių "šiltiesnių, rimtesnių" desertų. Labai pasiilgau kepinių su riešutais, tai internete tikslingai ieškojau riešutų pyrago recepto. Visi labai panašūs, bet išsirinkau šį receptą ir pagal jį  gaminau. Pyragas gavosi nuodemingai skanus, kalorijų čia geriau neskaičiuoti :)



Pagrindo tešlai:
80 g sviesto
120 g miltų
žiupsnelio druskos
60 g cukraus
1/5 kiaušinio (25-30g)

Įdarui:
200 g riešutų (tinkami visi, kuriuos mėgstate)
35 g sviesto
60 g cukraus1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
200 g grietinėlės



Ruošiame tešlą:
Miltus, cukrų ir druską suberiame į didelį dubenį ir burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą. Triname tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Išverčiame trupinius ant stalviršio, padarome duobutę ir supilame lengvai paplaktą kiaušinį. Kapojame peiliu, kol viskas susijungs. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą valandai (galima laikyti per naktį).
Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir joje paskirstome tešlą padarant borletius.

Ruošiame įdarą:
Į karščiui atsparų indą sudedame sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kaitiname, kol viskas ištirps ir masė pasidarys tąsi. Tuomet supilame grietinėlę ir maišome, kol cukrus visai ištirps. Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies iki sutirštės ir truputį paruduos.
Suberiame riešutus ir nenukeldami nuo ugnies maišyome kol masė pasidarys vienalytė. Įdaras turi gautis gana tirštas.

Paruoštą įdarą sudedame ant paruoštos tešlos ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min.. Stebime kepimą, kad karamelė per daug neparuduotų. Šito aš nepadariau, tiesiog kepiau 40min., todėl mano pyragas parudavo labiau nei norėjau. Skonio atžvilgiu nebuvo jis sudegęs, bet vaizdo norėjosi kitokio. Tad stabime kepimą!


Skanaus!

Obuolių pyragas su traškia cinamono plutele

Taip, taip, taip... obuolių kepinių man vis dar negana! Šiandien dar vienas puikus receptas, nusižiūrėjau Nidos tinklaraštyje. Receptas toks paprastas, kad net mikserio jungti nereikia. Taigi kepame kol dar turime obuolių!



300g obuolių nuluptų, supjaustytų mažais gabalėliais
210g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100g cukraus
2 kiaušiniai
120ml aliejaus
120ml graikiško jogurto

Cinamoninei plutelei:
20g minkšto sviesto
70g rudojo cukraus
1 arb. šaukštelio cinamono



Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pailgą kekso formą (mažesnę) išklokite pergamentiniu popieriumi.
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Suberiame obuolius ir viską sumaišome. Kitame dubenyje sumaišome kiaušinius, aliejų ir jogurtą - maišome tik šakute, kad kiaušinio trynys ir baltymas susimaišytų, neplakame.
Suberiame birius produktus į skystus, ir šaukštu atsargiai išmaišome, tik jokiais būdais neplakame, maišome, tik kol susijungs ingredientai. Sudedame masę į kepimo popieriumi išklotą kekso formą.
Mažame dubenėlyje sumaišome sviestą, cukrų ir cinamoną. Pirštų galiukais maigome sviestą ir cukraus masę, kol gauste riebius trupinius. Šiuos riebius cukraus trupinius suberiame tolygiai ant tešlos, ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 50 min.



Skanaus!

Galetė su obuoliais

Šiais metais ruduo lepino mus savo šiltomis ir saulėtomis dienomis ir (kaip įprasta) derliumi, kurį būtų nuodemė neišnaudoti. Vėl nauji bandymai kepinių su obuoliais, ir vėl taip skanu ir paprasta, kad negaliu nepasidalinti! Skanu tiek šilta, tiek atvėsusį. Galima pagardinti karamele ir / ar vaniliniais ledais.
Receptas iš Saulėta virtuvė



Tešlai:
210g stiklinės miltų
50g rudojo cukraus
¼ arb. šaukštelio druskos
120g šalto sviesto
40ml ledinio vandens

Įdarui:
400g obuolių (nuluptų ir be sėklalizdžių)
50g rudojo cukraus
2 valg. šaukštų miltų
2 valg. šaukštų citrinų sulčių
2 arb. šaukštelio malto cinamono
¼ arb. šaukštelio malto muskato
2 valg. šaukštų sviesto

Viršui:
pieno ir saujelės migdolų riekučių




Tešlos paruošimas
Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską. Sudedame šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir triname tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilame labai šaltą vandenį. Vandens gali prireikti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilame jo viso iš karto. Stebime, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matome, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilame dar šlakelį šalto vandens.
Suformuojame iš tešlos rutulį, susukame į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve 30-60 min.

Obuolių paruošimas
Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome nestoromis riekelėmis. Sumaišome su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis, maltu cinamonu ir muskatu.

Galetės suformavimas ir kepimas
Atvėsintą tešlą perkeliame ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto. Iškočiojame į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Paimame 22 cm skersmens indą/lėkštę ir, išcentravę pagal iškočiotos tešlos lakštą, uždedame ant viršaus ir šiek tiek įspaudžiame, – taip lengvai matysime, kiek plačiai ir kur turime paskleisti įdarą.
Paruoštas obuolių riekeles išdėliojame, užpildydami 22 cm skersmens apskritimą. Viršų apibarstome mažais gabalėliais supjaustyto sviesto. Tešlos kraštus užlenkiame į vidinę galetės pusę ant obuolių.
Pienu aptepame tešlos kraštelius. Apibarstome saujele migdolų riekučių.
Kepame iki 190ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) apie 50 min., kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Leisdžiame 10 min. atvėsti kepimo skardoje.



Skanaus!

Tiršta bulvių ir vištienos sriuba

Šaltasis sezonas jau prasidėjo, o siubos tokias dienas laaabai sušildo. Mėgstu sriubas ir mėgstu atrasti naujus skonius, bet deja mano šeimyna tam nelabai pritaria, todėl eksperimentai su sriubomis tik kartais ateina į mano virtuvę. Neatsispyriau aprašymui ir "skanioms" nuotraukoms, kurias pamačiau Saulėtoje virtuvėje. Pabandžiau, man labai patiko.


100g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
500g vištos šlaunelių mėsos be kaulų ir odos
1 arb. šaukštelio druskos
½ arb. šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

2 valg. šaukšto sviesto
1 svogūno
2 morkų
2 saliero stiebų
4 česnako skiltelių
1 valg. šaukšto pomidorų pastos
1 arb. šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. šaukštelio druskos
½ arb. šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
35g miltų
apie 1 litro vištienos sultinio
200 ml riebios grietinėlės
800 g bulvių
100 g tarkuoto fermentinio sūrio

Patiekti:
tarkuoto sūrio
šoninės skrebučių
smulkintų svogūnų laiškų


Puodą statome virš vidutinio dydžio ugnies. Sudedame šoninės riekeles ir apkepame po porą minučių iš abiejų pusių, kol apskrus. Išimame iš puodo į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad nusausintumėte riebalų perteklių. Skrudintą šoninę sutrupiname gabaliukais. Atidedame į šalį.
Vištos šlaunelių mėsą ištriname druska ir pipirais. Dedame į tą patį puodą ir kepame iš abiejų pusių po kelias minutes, kol iškeps. Iškepusią vištieną išimame į lėkštę. Atvėsiname, supjaustome gabalėliais ir atidedame į šalį.
Į tą patį puodą dedame sviestą. Jam ištirpus, suberiame smulkiai supjaustytą svogūną, morkas ir saliero stiebus. Vis pamaišant kepame kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
Suberiame smulkiai kapotas česnako skilteles ir kepame minutę, kol pasklis gardus aromatas.
Sudedame pomidorų pastą, suberiame prieskonius ir maišydami pakaitiname dar minutę.
Suberiame miltus ir energingai maišome, kol neliks sausų miltų.
Pamažu, nuolat maišant, kad nesusidarytų gumuliukai, pilame sultinį ir grietinėlę. Leidžiame užvirti.
Suberiame kubeliais supjaustytas bulves ir gabalėliais supjaustytą keptą vištieną. Verdame apie 20 min. (priklausomai nuo bulvių gabalėlių dydžio, kol jie taps visai minkšti).
Po 20 minučių suberiame tarkuotą sūrį ir skrudintos šoninės (dalį paliekame patiekimui). Grąžiname ant ugnies ir pakaitiname dar porą minučių.
Patiekiame sriubą dar šiltą, pagardinę saujele tarkuoto sūrio, skrudinta šonine ir smulkintais svogūnų laiškais.


Skanaus!

Naminis daržovių sultinys kubeliuose

Jau seniai bandžiau gaminti daržovių sultinius pati, bet gaminti vienam kartui užtrunka. Tada inetrnete radau šį receptą, kai pagaminamas skanus ir sveikas naminis daržovių sultinys kubeliuose visada yra po ranka vos prireikus!



Pagaminti apie 1 ltr. sultinio koncentrato reikia:
1 didelio svogūno
3 stambių morkų
4 saliero stiebų
2 vidutinio dydžio pomidorų
1 nedidelės cukinijos
1 česnako galvutės
kelių lauro lapų
šviežių petražolių
50 g. stambios Himalajų druskos
1 v.š. alyvuogių aliejaus


Visas daržoves stambiai supjaustome ir sudedame į puodą storu dugnu. Suberiame druską, supilame aliejų, sudedam prieskonines žoleles.
Puodo turinį kaitiname ant nedidelės ugnies apie 45 minutes. Puodo viršų pridengiame dangčiu, bet paliekame tarpelį garams išeiti, karts nuo karto pamaišome. Daržovės išleis savo sultis ir vandens pilti tikrai nereikia.
Kai daržovės taps minkštos, išjungiame kaitlentę ir paliekame puodą atviru dangčiu dar kelioms minutėms. Skysčio turi likti visai nedaug. Masei leisdžiame atvėsti ir virtuvinio kombaino pagalba sutriname viską iki vientisos košelės konsistencijos.
Jei planuojame visą daržovių koncentratą sunaudoti mėnesio bėgyje, sudėkite turinį į stiklainį ir laikykome šaldytuve. Jei manome, kad per mėnesį nesunaudosime, tada supilstome jį į ledukų šaldymo formeles ir statome į šaldiklį. Kai kubeliai sušals, galima išimti ir laikyti šaldymo maišeliuose šaldiklyje. Daržovių koncentratas bus tinkamas naudoti visus metus.

Prieš naudojimą reikiamą kiekį koncentrato ištirpiname karšto vandens stiklinėje. Jei trūksta druskos, dar pasūdome ir naudojame pagal paskirtį patiekalų gamyboje.


Skanaus!