2015 m. vasario 10 d., antradienis

Tortas Napoleonas

Šis tortas man visada asocijuojasi su žiema. Gaminu jį kasmet, bet kartais jį į svečius nešdavome, kartais tingėjau fotografuoti. Šiemet prisiverčiau ir štai rezultatas (recepto šaltinis yra čia). 



Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
žiupsnelio druskos
1 kiaušinis
apie 400 g kvietinių miltų

Kremui:
500 ml pieno
250 g cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
1 valg. šaukšto miltų
1 valg. šaukšto bulvių krakmolo
2 kiaušiniai
200 g kambario temperatūros sviesto

Papuošimui:
50 g juodojo šokolado


Tešlos gaminimas.
Ant stalviršio ar kito didelio paviršiaus sudedame miltus, įberiame druskos, truputį pamaišome. Paimame sviestą (jis turi būti iš šaldytuvo) pamerkiame į miltus it tarkuojame burokine tarką, vis pamerkdami į miltus. Kai sutarkuojame visą sviestą paimame peilį ir kapojame sviesto ir mitų masę, kad susidarytų smulkūs trupiniai. Atskirame dubenėlyje paplakame kiaušinį, įdedame grietinės ir išmaišome. Po to padarome duobutę trupiniuose ir supilame pusę kiaušinio ir grietinės masės, vėl kapojame peiliu, kai maždaug pasiskirsto, supilame antrą dalį ir vėl kapojame, kol ingridientai pasiskirstys. Gautus trupinius jau rankomis suspaudžiame į rutulį ir padaliname į 8 dalis, kiekvieną dalį suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokioms 2 valandoms.
Ištraukus iš šaldytuvo paimame vieną dalį, plonai iškočiojame (dar gali prireikti truputį mitų), išpjauname norimo dydžio skritulius, šonus nuimame, atidedame į šalį o lakštą kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Tai pakartojame su likusiomis 7 tešlos dalimis. Likučius nuimtus nuo kiekvienos dalies sujungiame, plonai iškočiojame ir iškepame, jie bus reikalingi trupiniams. Iškepę papločiai truputį susitraukia, deformuojasi. Kuo jie daugiau išsipučia, tuo geriau, susidaro daugiau sluoksnių.


Kremas.
Pieną įpilame į karščiui atsparų indą ir užkaičiame. Cukrų, miltus ir krakmolą sumaišome, tada įmaišome paplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų. Kai pienas užverda, į jį maišant plona srovele supilame paruoštą cukraus ir kiaušinių tyrelę. Maišant paverdame apie 5 min. ir atvėsiname iki kambario temperatūros (reikia būtinai maišyti, kitaip kremas prisvils prie puodo).
Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakame iki purumo, tada plakant vis dedam po šaukštą išvirtos atvėsusios masės (galima įtarkuoti citrinos žievelės, aš nedėjau).

Formuojame tortą.
Ant torto padėklo dedame paplotį lygiąja puse į apačią, tepame kremu ir dedame kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį paspaudžiame. Taip surenkam visą tortą. Visi kiti papločiai dedasi pūslėta puse į apačią. Vieną sluoksnį pertepiau juodųjų serbentų uogiene. Surinkto torto viršų ir šonus taip pat aptepame kremu. Tada sutrupiname iškeptą „likučių“ lakštą ir tais trupiniais apibarstome torto viršų ir šonus. Dedame į šaldytuvą;  kuo ilgiau tortas būna šaldytuve, tuo skanesnis.
Puošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

3 komentarai:

  1. Sveiki,i krema reikia deti tik kiausinio trynius,nes kitaip gausis kiausiniene.Jus savo recepte niekur nepaminejote .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Recepte, kurį naudojau (tekste yra nuoroda) į kremą dedami kiaušiniai (tryniai su baltymais) ir tikrai nesigauna jokia kiaušinienė. Pasižvalgaiu internete, tai tikrai daug kur naudojami vien tryniai. Nesu baigus jokių kulinarinių kursų, taigi negaliu teigti kaip turi būti. Gaminau pagal nurodytą receptą ir gavosi tikrai skaniai.

      Panaikinti
  2. Nebūtina kremui naudoti vien trynius,išbandžiau abu varijantus abu labai skanūs.Man asmeniškai mielesnis skonis kai dariau ir su baltymais kartu.Ir dar nerėikia sukt galvos kur baltymus dėt.Išbandykit ir jūs abu ir atrasit savąjį :)

    AtsakytiPanaikinti