Mielosios esamos ar busimos mamytės, sveikinu visas MAMOS dienos proga. Tas nepakartojamas jausmas, kai gimsta vaikelis, nesvarbu ar tai pirmagimis, ar antras, ar n-tasis vaikas, tas jausmų antplūdis yra žodžiais neapsakomas, šiltas, pilnas meilės ir laimės laikotarpis. Mamos dėl savo vaikų padaro labai daug, tad padėkokime Joms už begalinę meilę ir rūpestį. Mylėkime, gerbkime ir branginkime savo mamas, tai mažiausiai, ką galime dėl Jų padaryti.
Medaus tortas mūsų šeimoje yra vienas mėgstamiausių, matyt dėl tradicinio nepakartojamo skonio. Man jį gaminti irgi patinka, nes nieko sudėtingo nėra, o ir gaminti patartina anksčiau, kad tortas pastovėtų ir "subręstų". Anksčiau gaminau medaus tortą pagal Beatos Nicholson receptą, bet kažkaip gaminimas atrodė sudėtingas ir rezultatas neįspūdingas. Visiškai kitoks pojūtis buvo atradus šį receptą iš Astos Černės knygos"Saulėtos virtuvės saldumynų knyga". Tortas gamintas jau ne kartą ir kiekvieną syk gaunasi labai, laaabai skanus.
Lakštams:
120 g sviesto
120 g natūralaus medaus
240 g cukraus
1 arb. šaukštelio su kaupu malto cinamono
0,5 arb. šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
4 mažesnių kiaušinių
670 g miltų
1 arb. šaukštelio su kaupu kepimo miltelių
Kremui:
1,2 kg riebios grietinės
240 g cukraus
2-3 valg. šaukštų citrinos sulčių
1 valg. šaukšto su kaupu želatinos
40 ml vandens
Kepame lakštus:
Į karščiui atsparų indą sudedame medų, sviestą, cukrų, cinamoną ir pipirus. Maišant kaitiname virš vidutinės ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausime vientisą masę. Nukeliame puodą nuo ugnies ir atvėsiname iki kambario temperatūros. Į ataušusią masę įmušame kiaušinius ir gerai išplakame mikseriu. Atskirame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais. Dalimis suberiame mišinį į plakinį ir maišome. Jei matome, kad tešla per minkšta, įberiame dar šiek tiek miltų. Išminkome vientisą tešlą. Suvyniojame ją į maistinę plėvelę ir dedame maždaug valandai į šaldytuvą.
Atšalusią tešlą padaliname į septynias dalis. Kiekvieną dalį dedame ant kepimo popieriaus lakšto ir plonai iškočiojame iki reikiamo dydžio (patikrinu kepimo formos nuimtais kraštais, kad galima būtų vėliau išpjauti lakštą ir iš visų pusių liktų tešlos kraštai). Lakštą subadome šakute ir kepame iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 5 min. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjauname iš jo 26 cm skersmens apskritimą (ant viršaus dedame kepimo indo sienelę ir apipjaustome pagal jos kraštinę). Nupjautus kraštelius panaudosime tortui papuošti. Taip iškepame visus septynis lakštus ir paliekame juos, kol visiškai atvės.
Ruošiame kremą:
Į karščiui atsparų indą sudedame želatiną, užpilame vandeniu ir paliekame, kad išbrinktų.
Į dubenį sukrečiame grietinę, suberiame cukrų ir supilame citrinos sultis. Išplakame mikseriu.
Išbrinkusią želatiną ištirpdome vandens garų vonelėje, tik neužviriname. Atvėsiname ir nuolat maišydami kremą, lėtai plona srovele želatiną supilame į kremą.
Susluoksniuojame tortą:
Pirmąjį lakštą padedame ant torto padėklo. Apjuosiame torto formos sienele, kuri stingdančiam tortui suteiks norimą formą. Ant torto lakšto paskirstome maždaug septinta dalį paruošto kremo. Uždedame ant jo antrą torto lakštą ir lengvai paspaudžiame delnais. Tepame dar septinta dalį kremo. Taip susluoksniuojame visus torto lakštus, kol paskutinį torto lakštą aptepame paskutine kremo dalimi. Susluoksniuotą tortą dedame į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.
Puošiame tortą:
Išimame iš šaldytuvo sustingusį tortą. Aštriu peiliu apipjauname aplink tortą ir atsargiai nuimame metalinę sienelę. Likusius biskvito gabalėlius sutriname kavamale ir gautais trupiniais padengiame torto kraštus ir viršų. Toliau galime palikti ir taip, galime puošti plakta grietinėle ar šokoladu. Šį kartą pažaidžiau su šokolado juostelėmis, net nežinau ar pavyko, tobulėsime ateityje.
Skanaus!
Sveiki kokio skersmens kepimo formą naudojote?
AtsakytiPanaikintiSveiki. Lakštų išpjovimui naudojau 26 cm skersmens kepimo formos sienelę.
Panaikinti