2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Kokosiniai sausainiai

Kažkada sumaniau išsikepti kokosinius sausainius. Įsirašiau du receptus: vieną iš lenkiško blogo, kitą - Neringos. Sausainiai pagal du šaltinius pagaminami labai lengvai, bet skoniu tarpusavyje skiriasi. Labiau patiko sausainiai pagal Neringos bloge rastą receptą, jau gaminti ne kartą ir kiekvieną kartą puikiai pavykstantys. Rekomenduoju :)


2 kiaušiniai
120 g cukraus pudros
200 g kokosų drožlių
1 valg. šaukšto miltų
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos


Kiaušinio baltymus su druska išplakame iki standumo, toliau plakant palaipsniui įdedame cukraus pudros bei kiaušinio trynius. Į išplaktą masę sudedame kokosų drožles, šaukštą miltų ir šaukštelį vanilinio cukraus. Viską išmaišome ir drėgnomis rankomis formuojame sausainėlius. Išdėliojame juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol parus paviršius.
Iškeptus sausainius paliekame kambario temperatūroje kol atvės ir tik po to išimame iš skardos.



Skanaus!

2013 m. vasario 23 d., šeštadienis

Želė apelsinų skiltelėse

Nors dar žiema už lango į savo tinklaraštį atnešu gabalėlį vasaros. Šio labai paprasto ir vaikams turbūt skaniausio deserto receptą radau knygoje "Metai Beatos virtuvėje". Labai lengva pasigaminti, be to labai papuošia stalą ir bent jau mano vaikams labai, laaabai skanu.


5 didelių apelsinų
20 g želatinos (arba kiek reikia sustingdyti 1 litrui skysčio)
1 l mėgstamų sulčių (naudojau obuolių su avietėmis)
1 valg. šaukšto cukraus

Apelsinus perpjauname per pusę, iš kiekvienos puselės šaukšteliu išimame minkštimą. Želatiną užpilame kokiu 100 ml sulčių ir leidžiame pabrinkti. Tada pilame į puodelį, įpilame dar 300 ml sulčių ir ant nedidelės ugnies kaitiname, kol ištirpsta. Jei sultys nesaldžios, dedame cukraus, pagal savo skonį. Kai želatina ir cukrus ištirpsta, supilame likusias sultis. Žievelės puseles sudedame į kokį nors indą ir pilame sulčių iki viršaus. Kai visas pripildome, statome šaldytuve. Kai želė apelsino puselėse sustingsta, išimame ir supjaustome skiltelėmis.



Skanaus!

2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Medaus tortas

Internete, bei įvairiose knygose medaus torto receptų yra labai, labai daug. Manau, kad dauguma turi "savo" receptą, kuris ne kartą buvo išbandytas ir niekada nenuvylė. Aš pabandžiau pasigaminti šį skanėstą pagal receptą iš knygos "Metai Beatos virtuvėje". Tortas tikrai gavosi aukštas ir didžiulis. Nuo manęs būtų viena pastaba: ant kiekvieno torto lakšto tepame ne 4-5 šaukštus grietinės kremo, o kokius 7-8, nes man nemažai kremo liko, o ir tortas dėl to sausokas gavosi.


Torto blynams:
220 g sviesto
250 g medaus
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
2 kiaušiniai
2 šaukštai grietinės
800 g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
2 arb. šaukštelių cinamono

Sulaistymui:
1 puodelio stiprios juodosios arbatos

Kremui:
1 l riebios grietinės
1 citrina
150 g cukraus



Į karščiui atsparų puodą dedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir medų ir ištirpiname juos garų vonelėje. Išjungiame ugnį ir sviesto bei medaus masę dar pamaišome ir supilame cukrų. Nukeliame nuo puodo su vandeniu ir paliekame, kad truputį atvėstų.
Kiaušinius išmaišome su grietine. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu. Į truputį atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus mišinį pilame kiaušinių ir grietinės plakinį. Viską gerai išmaišome. Po to dedame miltus ir išmaišome iki vientisos masės. Tešlą padalijame į 2 dalis, suvyniojame jas į maistinę plėvelę ir keletui valandų dedame į šaldytuvą.
Iš vieno tešlos gabalo padarome 5 blynus, iš viso turėtų išeiti maždaug 10 (man gavosi beveik 12). Kad tešla neliptų, prieš kočiodami paviršių ir kočėlą apibarstome miltais. Blynus kočiojame kuo plonesnius. Kad būtų visai plonyčiai pradedame juos kočioti ant kilimėlio, a baigiame tiesiog ant kepimo popieriaus, ant kurio ir kepsime. Ant viršaus uždėję lėkštę ar atsegamos kepimo formos dugną, gražiai apipjauname. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 min.
Paruošiame puodelį stiprios juodosios arbatos ir paliekame ataušti kol paruošime kremą. Citriną gerai nuplauname ir smulkia tarka nutarkuojame geltonąją žievelės dalį. Lengvai paplakame grietinę, įplakame cukrų, dedame citrinos žieveles ir pilame citrinos sultis.
Paimame vieną blyną, tepame teptuku (galima apipurkšti ar sulaistyti šaukšteliu) juodosios arbatos tiek, kad sudrėktų. Tą patį padarome ir su antru ir pasidedame jį šalia. Kai arbata susigeria, dedame blyną ant paruošto lėkštės ar tortinės (kur jau ir bus tortas) ir ant blyno tepame 4-5 šaukštus grietinės kremo, išlyginame. Ant viršaus vėl dedame sudrėkintą blyną, vėl tepame ir taip toliau – kol suformuosime visą tortą. Kažkiek blynų paliekame tortui papuošti (man liko beveik 2). Juos sumalame kavamale, ar blenderiu, ar sudėję į maišą gerai sutrupiname kočėlu. Tortą aptepame likusiu kremu ir apibarstome trupiniais. Paliekame tortą šaldytuve mažiausiai vienai parai.



Skanaus!

2013 m. vasario 17 d., sekmadienis

Chyčin

Chyčin - kaukazo virtuvės patiekalas. Receptu viename rankdarbių forume pasidalino Tamara iš Adygėjos (Majkopo), o aš jį gavau  iš savo sesers.  Didelis ačiū Jai už tai. Įdarą manau galima keisti pagal skonį, tarkim galėtų būti bulvių košė su lašišos skonio sūreliu ar bulvių košė su varške ir špinatais, tik aišku tai jau nebebus tikri chyčinai, bet tikrai yra galimybė eksperimentuoti ir skonį pataisyti pagal save. Blynelių iš nurodyto kiekio pagaminama 12-14 vnt., kurių dalį galima užšaldyti. Puikiai tinka pusryčiams ar vakarienei. 



Tešlai:
3 stiklinės miltų
1 ½ stiklinės karšto vandens
½ arb. Šaukštelio druskos
7 g sausų mielių

Įdarui:
apie 500 g bulvių
druskos, juodųjų pipirų
185 g lydyto sūrio kumpio skonio


Iš tešlos ingridientų suminkome tešlą ir paliekame ją pakilti kol ruošime įdarą.
Bulves išverdame, be pieno ir sviesto sutriname juos į košę. Į karštą košę įdedame lydytą sūrį ir prieskonius. Viską gerai išmaišome.
Tešlą padaliname į 12-14 dalių. Kiekvieną dalį iškočiojame (padarome blynelį), į vidų dedame įdaro, sujungiame kraštus ir vėl truputį pakočiojame. Kepame įkaitintoje keptuvėje, aliejuje iš abiejų pusių. Galima iš karto pasidaryti daugiau ir užšaldyti. Jeigu norime kepti užšaldytus, tai jų atitirpinti nereikia, tiesiog dėti į keptuvę ir kepti.


Skanaus!

2013 m. vasario 15 d., penktadienis

Šokoladiniai keksiukai su karamele

Kodėl mūsų šeimai patinka keksiukai? 1. lengvai pagaminami; 2. visada puikiai gaunasi, tiek pagal kažkokį receptą (šį receptą radau čia), tiek eksperimentuojant. Viena bėda - dingsta akimirksniu :) Šitie yra labai, laaabai šokoladiniai ir saldūs, tikriems smaližiams.



80 g sviesto
100 g juodojo šokolado
20 g kakavos
2 kiaušiniai
120 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
80 g miltų
žiupsnelio druskos
150 g karamelizuoto sutirštinto pieno (Rududu)


Sviestą ir šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Įmaišome kakavą. Įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame. Įdedame cukrų ir vanilinį cukrų, įmaišome miltus. Viską išmaišome iki vientisos masės. Šaukštą paruoštos tešlos dedame į keksiukų formeles (kad maždaug užpildytų 1/3 formelės), po to šaukšeliu po Rududu gabalėlį ir vėl dedame tešlos (kad maždaug užpildytų 2/3 formelės), ant viršaus dar gabalėlį Rududu. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.


Skanaus!

2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Citrininis kremas

Vieną dieną suradus šaldytuve dideles citrinų atsargas, taigi prisėdau prie interneto ieškoti ką su jomis pasidaryti. Įvairūs citrininiai kepiniai reikalauja dažniausiai tik vienos citrinos - tai situacijos neišgelbėtų. Tada šiame tinklaraštyje radau citrininio kremo receptas. Sugundė, išbandžiau, patiko. Greitai ir lengvai pasigaminama uogienė, tinkanti tiek kasdieniniam naudojimui, tiek dovanai.



200 ml išspaustų citrinos sulčių
500 g cukraus
100 g sviesto
3 kiaušiniai
vienos citrinos žievelių


Citrinų sultis sumaišome su išplaktais kiaušiniais, citrinos žievele, cukrumi ir verdame ant lėtos ugnies nuolat maišydami. Kai jau kremas pakeičia konsistenciją - ima tirštėti, po  truputį sudedame sviestą ir dar pamaišome, kad išsilydytų ir taptų vientisa mase. Nukeliame nuo ugnies ir supilame į švarius stiklainius.


Skanaus!

2013 m. vasario 11 d., pirmadienis

Plikytos tešlos blyneliai

Šiuos blynelius jau senai išbandžiau pagal Ilonos receptą. Visai šeimynai labai patiko. Puikiai tinka artėjančioms užgavinėms :)

2 kiaušiniai
1 valg. šaukštas grietinės
3 valg. šaukštai cukraus
3 valg. šaukštai aliejaus
žiupsnelis druskos
250 g miltų
250 ml vandens

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska. Įdedame grietinės ir išmaišome. Įpilame aliejaus ir išmaišome. Užviriname vandenį. Į tešlą įdedame dalį miltų. Išmaišome, įpilame verdančio vandens, išmaišome. Įdedame likusius miltus bei vandenį ir išmaišome. Tešlos konsistencija turėtų būti grietinės tirštumo. Į keptuvę įpilame aliejaus ir kepame blynus iš abiejų pusių.


Skanaus!

2013 m. vasario 5 d., antradienis

Naminis batonas

Šiandien - Šv. Agotos diena, duonos diena, todėl įkeliu labai paprasta, bet tikrai ne prastą receptą naminiam batonui pasigaminti. Receptą radau čia ir išbandžiau jau ne kartą. Batonas dingsta akimirksniu :)



200 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
1 valg. šaukšto cukraus
1 arb. šaukštelio druskos
8 valg. šaukštų aliejaus
450 g miltų


Į šiltą vandenį įpilame aliejaus. 300 g miltų sumaišome su mielėmis, druska ir cukrumi, įpilame vandens ir aliejaus skystį ir išmaišome. Suberiame likusius miltus ir užminkome tešlą. Minkome 10-15 min. Iš tešlos suformuojame rutulį ir maždaug valandai statome šiltai, kad tešla pakiltų.
Pakilusią tešlą daliname į dvi dalis, iš kiekvienos dalies iškočiojame blyną ir susukame jį.
Gautus ritinius dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir vėl paliekame šiltai 40-50 min. Po to aštriu peiliu padarome po kelias įpjovas ant kiekvieno ritinio ir kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min. Jei grietai batonų paviršius parusta, tai pridengiame juos folija, kad nesudegtų.



Skanaus!

2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Varškės tortas Rududu

Šio torto receptas gimė improvizuojant pagal spintelių ir šaldytuvo turinį :) Gavosi saldus, karamelinis tortas.



Biskvitui:
2 kiaušiniai
50 g miltų
50 g cukraus
20 g aliejaus
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
50 g smulkintų sausainių pvz. Gaidelis

Varškės kremui:
350 g kreminės varškės
250 g plakamosios grietinėlės
397 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno Rududu
2 valg. šaukštų želatinos
80 ml vandens

50 g baltojo šokolado (papuošimui)


Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Įpilame aliejaus. Tuomet po truputį beriame persijotus miltus su druska bei kepimo milteliais ir lėtai plakame, kol masė taps vientisa. Įmaišome smulkiai susmulkinus sausainius. Torto formą (geriausia su nuimamais kraštais) išklojame kepimo popieriumi ir pilame į ją tešlą. Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. (tikriname biskvitą mediniu pagaliuku - kai tešla nebelimpa, biskvitas iškepęs). Atvėsiname (galima nuimti kepimo popierių).
Želatiną, skirtą varškės kremui, užpilame 80 ml vandens ir pastatome išbrinkti (apie 20 min.). Varškę sumaišome karamelizuotu kondensuotu pienu iki norimos konsistencijos. Grietinėlę išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į varškės masę. Išmaišome iki vientisos masės. Želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname ir išmaišome su kremu. Paruoštą kremą paskirstome ant paruošto biskvito ir dedame į šaldytuvą (geriausia per naktį).
Puošiame smulkintu baltuoju šokoladu.



Skanaus!