2014 m. kovo 11 d., antradienis

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

Nuo paskutinio mano įrašo jau ir sniegas ištirpo, ir pavasaris atėjo: širdis džiaugiasi, o protas nesupranta kaip greitai bėga laikas. Turbūt taip būna, kai dirbi be poilsio dienų. Šiandien man išeiginė, pusdienį buvome lauke su vaikais, labai galvoje ir mintyse prašviesėjo. Puiki diena, puikus oras ir puikaus torto receptas (šaltinių internete begalė, aš gaminau pagal šį).
Šį tortą kartu su vaikais gaminome praeitais metais, Velykoms. Kol lipdėme, tai buvo suvalgyti visi biskvito trupiniai ir išlaižytas dubenėlis, kuriame buvo paruoštas kremas. Tai buvo ženklas, kad tortas turėtų būti skanus, taip ir buvo. Patiko tiek suaugusiems, tiek vaikams :)

P.S. Šį tortą teko gaminti jau tikrai ne kartą, nusprendžiau pasidalinti komentaru, kad kai kepu biskvitus 26 cm skersmens kepimo formoje, tai tešlos pasidarau iš 3 kiaušinių (t.y. visus kiekius sumažinus 1/4 dalimi) kepu vieną biskvitą ir perpjaunu jį į tris dalis, kremo tiek pat. Jei naudoju 30 cm skersmens kepimo formą, tai kepu du biskvitus iš nurodyto kiekio, bet tada kremo pasidarau iš 750 g mascarpone ir 1,5 skardinės Rududu. Tortas gaunasi skanesnis.



Biskvitui:
250 g minkšto sviesto
440 g cukraus
4 kiaušiniai
400 g miltų
80 g kakavos
2,5  arb. šaukštelių kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
4 valg. šaukštų tirpios kavos (ištirpintos 3 šaukštuose karšto vandens)
 350 ml pieno
2 arb. šaukštelių vanilinio cukraus

Kremui:
500 g maskarponės sūrio
1 indelis karamelės (Rududu)

Sirupui:
200 ml paruoštos stiprios kavos
100 g cukraus

Papuošimui:
50 g pieninio šokolado


Biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Viso sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Į pieną supilame ištirpintą kavą ir visą šį mišinį supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Masę padalinkite į dvi dalis ir kepame dvejose formose vienu metu (arba per du kartus) iki 160C įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusius biskvitus visiškai atvėsiname ir kiekvieną perpjauname į dvi dalis.

Kremas:
Šaukštu sumaišome rududu ir maskarpone sūrį (nenaudojame mikserio, nes kremas bus labai skystas).

Sulaistymas:
Užplikytą kavą be tirščių supilame į puodą, suberiame cukrų ir ant silpnos ugnies verdame apie 15-20 min. (turėtų sumažėti kavos kiekis ir sirupas tapti tirštokas). Atvėsiname.

Surinkimas:
Pirmąjį biskvito lakštą gerai patepame į sirupą padažytu konditeriniu teptuku. Dedame 1/4 kremo, paviršių išlyginame. Ant viršaus dedame sekantį biskvitą, suvilginame jį ir vėl kremas ir taip kartojame, kol neliks biskvitų. Galiausiai torto  viršų ir jei norite šonus aptepame likusiu kremu ir palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų.



Skanaus!

2 komentarai:

  1. laba diena. sitas rytoj idarba nepamaisytu.... bet turbut knistis reikes daug :)
    tai zemiau esantys sausainiai butu pats tas :):):)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba. Su šiuo tortu yra ką nuveikti, bet progai pasitaikius, gal kada ir atkeliaus į darbą :)

      Panaikinti