2014 m. kovo 11 d., antradienis

Šaltiena ir burokėlių pagardas

Irgi praeitais metais Velykoms, gaminau pirmą kartą gyvenime šaltieną. Galiu pasakyti, kad pirmas blynas nebuvo prisvilęs, manau dėl to, kad recepte iš knygos „Metai Beatos virtuvėje“ viskas labai detaliai aprašyta. Tiesa druskos buvo per mažai (nes visai neturėjau suvokimo kiek jos dėti), bet pagardas tikrai viską puikiai užglaistė.


Šaltienai:
2 kiaulės kojos
1 kg kiaulės karkos
druskos
5 juodieji piprai
5 lauro lapų
2 svogūnai
6 morkos

Burokėlių pagardui:
virtų burokėlių
krienų
majonezo


Kiaulės kojas kruopščiai nuvalome ir nuplauname karštu vandeniu. Kiaulės kojas ir karką dedame į puodą ir užpilame vandeniu, kad gerai apsemtų. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užverda. Stebime, nes kai vanduo pradeda artėti prie virimo temperatūros, į viršų ima kilti rudos putos, kurias reikia nugriebti. Nugriebę putas (ir kai jos jau nebekyla) įberiame druskos ir pipirų, dedame lauro lapus, nuluptus svogūnus ir nuskustas morkas. Paliekame puodą lėtai virti bent 3 valandas.
Po 3 valandų viryklę išjungiame ir paliekame kokiai 1 valandai pastovėti, kad atauštų.
Iš puodo išimame kojas, karką ir morkas (iš kitų ingridientų jau turbūt nieko nebus likę). Nuo kaulų atskiriame mėsos, odos, lašinių gabaliukus, kuriuos naudosime šaltienai. Sudedame juos atskirai, o kaulus ir kremzles sudedame atgal į puodą ir vėl pastatome virti. Kol sultinys su kaulais verda, mėsą supjaustome, sukapojame ir sudedame į indelius.
Sultinį pavirus maždaug valandą nukošime jį. Šaltienos mėsą užpilame sultiniu. Palaukiame kol atvės ir dedame į šaldytuvą.
Pagardui virtus burokėlius smulkiai supjaustome ir sumaišome su krienu bei truputį majonezo. Ragaujame, kad būtų gana aštru.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą