2018 m. kovo 4 d., sekmadienis

Tortas su morengu ir riešutais

Jau labai seniai norėjau išbandyti tortą su morenginiu sluoksniu, atėjo ši diena dar paeitais metais. Gaminau jau ne kartą pagal receptą iš čia. Ingridientai labai paprasti, skonis tobulas. Labai dera morenginis sluoksnis, ir riešutai, ir šokoladinis glajus. Ypatingai progai galima ant glajaus užrašyti norimą tekstą. Rekomenduoju :)



Biskvitui:
5 kiaušinių
130 g cukraus
1 kupino arb. šaukštelio vanilinio cukraus
130 g miltų

Morengui:
4 kiaušinių baltymų
žiupsnelio druskos
200 g cukraus pudros

Biskvitų sulaistymui:
80 g cukraus
80 ml vandens

Kremui:
280 g minkšto sviesto
140 g cukraus pudros
150 g kondensuoto pieno

130 g žemės riešutų

Glajui:
90 g juodojo šokolado
70 ml grietinėlės (13% riebumo)



Kepame biskvitą.
Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki purumo (man užtrunka apie 7 min.). Įsijojame miltus ir šluotele išmaišome, stengiamės padaryti kuo mažiau judesių. Kepimo formos (naudojau 26 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi ir paskirstome joje tešlą. Kepame iki 180 įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Ataušiname ir perpjauname į dvi dalis.

Kepame morengą.
Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakame iki purumo, po to dalimis vis plakant supilame cukraus pudrą. Plakame kol gausime tirštą blizgią masę, kuri neiškrenta iš indo jį apvertus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, ant jo užbraižome apskritimą (paimu nusegamos formos sienelę ir apvedu iš išorės). Sukrečiame baltymus į konditerinį maišelį ir suformuojame apskritimą. Iš likusių baltymų suformuojame sausainiukus, juos panaudosime papuošimui.

Paruošiame skystį biskvito sulaistymui.
Į karščiui atsparų indą suberiame cukrų ir įpilame vandens. Kaitiname iki užvirimo. Ataušiname.

Paruošiame kremą.
Minkštą sviestą išplakame iki purumo, sudedame cukraus pudrą, vėl paplakame. Supilame kondensuotą pieną ir dar išplakame.

Paruošiame riešutus.
Naudojau žemės riešutus be luobelių, juos keptuvėje ant silpnos ugnies apkepame ir sukapojame. Dalį sunaudosime į tortą, likusius - papuošimui.

Surenkame tortą.
Vieną biskvito lakštą sudedame į tortinę, sulaistome paruoštu sirupu (sunaudojame ko pusę), užtepame kremu, apibarstome susmulkintais riešutais. Paimame morengo lakštą, jį iš apačios aptepame kremu ir aptepta puse uždedame ant riešutų sluoksnio. Jei reikia nupjauname morengo kraštus pagal apatinį biskvitą. Morengo viršų ištepame kremu, pabarstome riešutais. Antrą biskvitą sulaistome sirupu, užtepame kremu ir aptepta puse sudedame ant riešutų sluoksnio. Likusiu kremu ištepame torto šonus. Papuošimui skirtus morengus susmulkiname ir sumaišome su likusiais riešutais. Šia biria mase apklijuojame torto šonus.

Paruošiame glaistą.
Šokoladą sulaužome gabalėliais ir sudedame į dubenėlį. Grietinėlę pakaitiname ir kol karšta užpilame ant šokolado. Paliekame apie 2 minutėms, tada viską gerai išmaišome, kol gausime vienalytę masę. Paruoštą glaistą supilame ant torto. Paliekame nakčiai, kad susistovėtų.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą