200 g kambario
temperatūros svieto
380 g miltų
2 kiaušinių trynių
1 kiaušinio baltymas
1 arb. šaukštelio
kepimo miltelių
60 g cukraus pudros
1 arb. šaukštelio maltos
vanilės
žiupsnelio druskos
700 g popierinių
obuolių, išvalytų ir supjaustytų plonomis riekelėmis
2 valg. šaukštų
citrinos sulčių
½ arb. šaukštelio
cinamono
½ arb. šaukštelio malto
muskato
80 g avižinių
sausainių
100 g cukraus
1 kiaušinio baltymo
(pyrago patepimui)
Sviestą išsukame iki
purumo, įdedame cukraus pudros, maltos vanilės, vieną kiaušinį ir vieno
kiaušinio trynį, viską gerai išplakame. Po truputį įdedame miltus persijotus su
kepimo milteliais ir druska. Išminkome tešlą. Gautą tešlą dalijame į dvi dalis:
viena turėtų būti 1/3 dalis visos tešlos, kita – 2/3. Didesne tešlos dalimi
išklojame kepimo formos dugną ir sieneles. Subadome ją šakute ir kepame iki 2000C
įkaitintoje orkaitėje 10 min. Kitą tešlos dalį suvyniojame į maistinę plėvelę
ir dedame į šaldytuvą.
Nuvalytus ir
supjaustytus obuolius išmaišome su citrinos sultimis, cinamonu, maltais muskatais,
cukrumi ir blenderiu susmulkintais sausainiais. Paruoštą įdarą dedame ant
paruošto pado, išlyginame paviršių. Iš kitos tešlos dalies iškočiojame
apskritimą, kurį dedame ant pyrago įdaro, kraštus atsargiai sujungiame
pirštais, viršų subadome šakute ir vėl kepame iki 2000C įkaitintoje
orkaitėje apie 15 min. Po to pyrago viršų aptepame kiaušinio baltymu ir kepame
iki 1500C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Prieš valgant
ataušiname.
Skanaus!
kodel butinai reikia obuolius taip supjaustyti? :) kaazkas nuo to pyrage pasikeicia? :)
AtsakytiPanaikintiTurėjau smulkius obuolius, o ir šiaip paprastai mėgstu smulkiai pjaustytus, nes jie geriau susimaišo su smulkintais sausainiais ir prieskoniais, bei kepinyje geriau iškepa (t.y. būna minkšti ir tiesiog ištirpstantys).
PanaikintiAtrodo labai graziai.. As itariu, kad turesiu uzsilikusiu obuoliu greitu metu :D
AtsakytiPanaikintiAčiū :) ir skonis jo nepakartojamas :)
PanaikintiPirmakart girdziu apie POPIERINIUS obuolius? Kokia cia naujiena? :)
AtsakytiPanaikinti:) Kitaip sakant "ALYVINIS (POPIERINIS). Manoma, kad tai Baltijos šalių (gal ir Lietuvos) klasikinė ir populiariausia (nes žinomiausia) veislė. Obuoliai noksta liepos pabaigoje- rugpjūčio pradžioje. Yra keletas Alyvinio atmainų, bet Popierinis iš jų – pats ankstyviausias. Sunokę obuoliai būna balti kaip popierius, labai sultingi, skanūs. Veislė nereikli dirvožemiui, vidutiniškai ištverminga žiemą, vidutiniškai jautri rauplėms." http://www.sodaitytesmedelynas.lt/visi-vaismedziu-sodinukai/obelys/
PanaikintiIšbandžiau - labai skanus pyragas! Vietoje avižinių sausainių dėjau paprastus maltus džiūvėsėlius - puikiai tiko.
AtsakytiPanaikintiMan šis obuolių pyragas kol kas yra skaniausias :) Tikiu, kad ir džiūvėsėliai tiko. Smagu, kad gaminote ir paisdalinote įspūdžiais :)
Panaikinti