2025 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Riešutinis tinginių ekleras

Dar vienas eklero variantas - lazdyno riešutų skonio (riešutus galima rinktis kokius tik mėgstame). Kaskart keičiant įdarus gauname vis kitokį skonį. Be to vienas už kitą geresnį. Taigi kaip ir minėjau, improvizuoti čia tikrai yra kur, galima išsikepti tokio skionio, kokio tik norisi.
Šį kartą išbandžiau eklerio viniotinį padaryti labiau traškų. Viršutinis sluoksnis - autorės idėja, o ingridientai jau pagal anskčiau keptą Obuolių pyragą su traškia viršūne. Tik ten buvo trupiniai, o čia norėjosi ištisinio sluoksnio, tai teko pakeisti truputį kiekius, kad galima būtų iškočioti ir užkloti vyniotinį.
Palieku originalaus tinginių eklero vaizdo įrašą ir receptą čia




Tešlai:
125g pieno
125g vandens
100g sviesto
30g cukraus
5g druskos
150g miltų
5 kiaušinių

Traškiam viršui:
70g sviesto
90g cukraus
90g miltų

Kremui:
100g mascarpone
100g philadelphia
200g grietinėlės
20g cukraus pudros

Pagardai:
100g lazdyno riešutų praline pastos (galima pasigaminti pačiam, receptas čia)
80g skudintų lazdyno riešutų



Ruošiame viršutinį sluoksnį.
Į dubenį suberiame miltus ir cukrų. Įdedame šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštais sutriname masę iki trupinių. Minkome, kol viskas sulimpa. Labai plonai iškočiojame (kad dydis maždaug atitktų vyniotinio plotą, geriausia kočioti tarp kepimo popieriaus lakštų) ir dedame į šaldytuvą.

Eklero kepimas.
Į prikaistuvį supilame pieną, vandenį, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir druską ir kaitiname iki užvirimo. Kai skystis užverda, nuimame nuo ugnies ir iš karto suberiame miltus, maišome, kol neliks sausų miltų. Puodą gražiname ant ugnies ir kaitindami dar pamaišome, kad nugaruotų skystis. Truputį pravesiname ir po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išmaišant. Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir paskirstome kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Ištraukiame sušaldytą viršutinį vyniotinio sluoksnį, jį pupjaustome / sulaužome mažesniais gabalėliais ir dedame ant vyniotinio viršaus (gali likti tarpų).
Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) maždaug 30min. nedarinėjant durelių.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Kremui viską sudedame į indą ir išplakame iki standaus kremo.

Vyniotinį apverčiame, užtepame praline pastos, užtepame kremą, užberiame smulkintų lazdyno riešutų ir susukame.
Paliekame šaldytuve apie 2-3 valandas.



Skanaus!

Riešutų praline pasta

Dažnai kepinių receptuose naudojama riešutų pasta - praline. Pirktinė yra brangi, o pasidaryti pačiam ne taip jau ir sudėtinga. Riešutus galima rinkti kokius tik norime. Svarbu turėti gerą trintuvą (nes silpnesnį tikrai galima nesunkiai sudeginti).


300g lazdyno riešutų (arba kitų, kokių norisi)
200g cukraus
3 valg. šaukštų vandens



Lazdyno riešutus skrudiname sausoje keptuvėje arba orkaitėje. Atvėsiname ir nuimame luobeles.
Į puodą storu dugnu suberiame cukrų, įpilame vandens ir kaitiname kol cukrus ištirps iki gražios gintarinės spalvos (tik nesudeginame). Gautą masę paskirstome ant silikoninio kilimėlio ir paliekame atvėsti.
Į trintuvą sudedame riešutus ir sulaužytą tirpintą cukrų. Triname kol gausime skystą pastą (man užtruko apie 10min.).
Pagamintą pastą galime laikyti šaldytuve apie 3 mėnesius.



Skanaus!

Tinginių ekleras su pistaciniu kremu ir aviečių įdaru

Eksperimentai su tinginių eklerais tęsiasi... Turbūt greitai nenusiraminsiu, dar galvoje turiu jau susikurus kelis skonio variantus :))) Šį kartą ekleras su pistaciniu kremu ir aviečių įdaru. Skonis TO-BU-LAS. Nei per saldu, nei per rūgštu, tiesiog tirpsta burnoje.
Palieku originalaus tinginių eklero vaizdo įrašą ir receptą čia



Tešlai:
125g pieno
125g vandens
100g sviesto
30g cukraus
5g druskos
150g miltų
5 kiaušinių

Kremui:
g mascarpone
g philadelphia
g grietinėlės
g cukraus pudros
g pistacijų pastos

Aviečių įdarui:
g šaldytų aviečių
g cukraus
g kukurūzų krakmolo (šalto vandens, tik tiek kad apsemtų)


Aviečių įdaras.
Šaldytas avietes atitirpiname. perkošiame per sietelį (kad neliktų seklyčių). Sudedame tyrę į puodą storu dugnu, įberiame cukraus ir kaitiname kol užvirs. Krakmolą sumaišome su vandeniu ir plona srovele supilame ant aviečių. Nuolat maišant kaitiname kol masė sutirštės. Atvėsiname.

Eklero kepimas.
Į prikaistuvį supilame pieną, vandenį, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir druską ir kaitiname iki užvirimo. Kai skystis užverda, nuimame nuo ugnies ir iš karto suberiame miltus, maišome, kol neliks sausų miltų. Puodą gražiname ant ugnies ir kaitindami dar pamaišome, kad nugaruotų skystis. Truputį pravesiname ir po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išmaišant. Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir paskirstome kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia) maždaug 30min. nedarinėjant durelių.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Kremui viską sudedame į indą ir išplakame iki standaus kremo.

Vyniotinį apverčiame, užtepame kremą, juostomis sudedame aviečių įdarą (galima dar užberti smulkintų pistacijų) ir susukame.
Galima apibarstyti cukraus pudra ar aplieti šokoladu.
Paliekame šaldytuve apie 2-3 valandas.



Skanaus!