Kai lauke žiema ir šviežiais agurkais iš daržo tikrai nekvepia puikiai valgosi marinuotų agurkų griežinėliai. Vasara juos man teko gaminti pagal du receptus, išskirti kurie gavosi skanesni tikrai negaliu, todėl įkeliu abu.
4 kg šviežių stambių (galima ir įprastų)
agurkų
1 stiklinė cukraus
3 nubraukti šaukštai rupios druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto (9%)
0,5 stiklinės aliejaus
maždaug 10 skiltelių česnako
poros lauro lapelių
apie 10 -15 juodųjų pipirų žirnelių
po saują šviežių krapų ir petražolių
žiupsnelis rupiai maltų džiovintų čili ar
šviežio čili pagal skonį
Nuplautus agurkus supjaustome stambesnėmis
riekelėmis (0,5 - 0,8 cm), sudedam į puodą. Užberiame druskos, cukraus, čili pipirų, sudedame riekelėmis pjaustytus česnakus, kapotas petražoles ir krapus,
suberiame juoduosius pipirus, lauro lapus, užpilame vandens ir atsargiai
išmaišom. Pabaigoje supilame actą ir aliejų, vėl pamaišome ir paliekame uždengtame
puode bent jau dvylikai valandų (ar parai).
Per naktį agurkėliai truputį parūgsta, truputį
pasimarinuoja (kitą dieną galima valgyti tiesiai iš puodo). Pasiruošiam
stiklainius (švariai išplauname valgomąja soda ar iškaitiname), užkaičiame puodą su agurkais, ir pakaitiname iki užvirimo. Virinti
nereikia. Karštus agurkus sudedame į stiklainius ir užpilame puode esančiu marinatu. Užsukame ir paliekame parai "aukštyn kojomis".
6 kg agurkų
2,5 l vandens
6 valg. šaukštų druskos
500 g cukraus
200 g acto (galima ir pagal skonį)
vyšnių lapų (pagal skonį)
krapų (pagal skonį)
50 g prieskonių agurkų marinavimui
Į 2,5 l verdančio vandens įdedame krapus, vyšnių lapus ir paviriname 2-3
minutes. Nuovirą nukošiame ir į jį įdedame prieskonius agurkų marinavimui,
cukrų, druską bei actą. Užviriname ir verdame 2-3 min. Marinatą užpilame ant
supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikome per naktį vis pamaišant,
kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitiname, bet neužviriname ir supilame į paruoštus švarius
stiklainius.
Skanaus!