Šiais metais tai bus paskutinis įrašas mano tinklaraštyje taigi linkiu Jums, mieli skaitytojai, gerų, darbingų, derlingų ir šiltų Naujųjų 2014 Metų! Tegul Jūsų svajonės virsta realybe, su Šventėmis :)
Tešlai:
150 g sviesto
250 g miltų
5 valg. šaukštų cukraus pudros
1 kiaušinis
16 g vanilinio cukraus
1 apelsino žievelių
žiupsnelio druskos
Karamelei:
¾ stiklinės cukraus
250 - 300 g žemės riešutų (galima ir sūdytų)
galima įdėti dar medaus, kad karamele būtų
minkštesnė
Minkštą sviestą su cukraus pudra ir vaniliniu
cukrumi išsukame iki purumo, įmušame kiaušinį, dar paplakame. Įberiame mitus su
žiupsneliu druskos ir viską išmaišome iki vienalytės konsistecijos. Pabaigoje
įdedame nuo apelsino nutarkuotas žieveles. Paruoštą tešlą paliekame šaldytuve
apie 30 min.
Po to iš atšaldytos tešlos iškočiojame
apskritimą apie 4 mm storio ir išspaudžiame norimos formos sausainiukus.
Išdėliojame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame iki 175ºC
įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. Ataušiname.
Keptuvėje ištirpiname cukrų visą laiką maišant
(iš pradžių sušoks į gabalus, bet po to pradės lydytis ir karamelizuotis). Kai
cukrus ištirps sumažinti ugnį ir įberti riešutus, išmaišyti. Labai greitai
dedame po šaukštelį paruoštos karameles ant iškepto sausainio ir paliekame
ataušti. Jei keptuvėje karamele greitai sukietės, reikia ją vėl pašildyti (tik
atsargiai, kad nesudegtų).
Skanaus!