Šių riešutų receptą turiu iš Beatos knygos "Metai Beatos virtuvėje". Pagaminus ir paragavus, aš juos tiesiog įsimylėjau. Skanesnių riešutų man dar neteko valgyti. Tas aštrumas, traškumas yra tiesiog nenupasakojamo skonio. Dabar namie visada turiu stiklainį tokių skanėstų.
400 g migdolų
2 arb. šaukštelių maltos rūkytos aitriosios paprikos
2 arb. šaukštelių maltos saldžiosios raudonosios paprikos
½ arb. šaukštelio cinamono
½ arb. šaukštelio maltos uoginės paprikos
1 valg. šaukšto (nubraukto) jūros druskos
1 valg. šaukšto cukraus
1 kiaušinio baltymo
Dubenėlyje sumaišome visus prieskonius, druską ir cukrų.
Atskirame dubenėlyje šakute lengvai paplakame kiaušinio baltymą, kad pasidarytų putos.
Migdolus suberiame į didesnį dubenį, ant jų pilame išplaktą kiaušinio baltymą ir gerai pamaišome, kad visi riešutai sušlaptų ir pasidengtų baltymu. Tada beriame prieskonių mišinį ir greitai vos keliais judesiais pamaišome, kad jais apliptų. Suberiame migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 170⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. vis pamaišydami nuo kraštų į vidų ir – atvirkščiai. Iškeptus ataušiname ir sudedame į sandariai uždaromą indą.
Skanaus!
2024 m. vasario 4 d., sekmadienis
Cukruoti migdolai
Labai mėgstu namie turėti ką pakramsnoti. Tuo pačiu norisi, kad tai būtų kuo skaniau ir kuo sveikiau. Apie cukruotus migdolus sužinojau iš sesers, kuri noriai pasidalino ir receptu. Pasigaminti tikrai nėra sunku, o skonis labai geras. Puikiai tinka tiek kas dienai, tiek vakaro pasisėdėjimui, tiek šventiniam stalui, tiek dovanai.
200 g migdolų
3 valg. šauktų cukraus
130 g cukraus
Migdolus gerai pašildome ant keptuvės, kol paruošime cukrų joje riešutus ir paliekame, kad būtų šilti.
Į kitą keptuvę įpilame vandens ir suberiame cukrų. Ant vidutinės ugnies kaitiname kol cukrus ištirps, vis pamaišant. Kai cukrus ištirpsta kaitiname toliau ir stebime, kol pradės cukrus tirštėti (tai pastebima pagal burbuliukus, jie pasidaro tokie „sunkūs“). Tada išjungiame ugnį ir iš karto suberiame riešutus, gerai išmaišome (maišymas neturi trukti ilgai). Suberiame riešutus ant ištiesto kepimo popieriaus, jei sulipo – atskiriame, laukiame kol ataušta ir sudedame į sandariai uždaromą stiklainį.
Skanaus!
Anakardžiai su kariu
Šį receptą turiu iš Beatos knygos "Metai Beatos virtuvėje". Nutariau išbandyti ir tikrai nesigailiu. Gaminimas yra labai paprastas, o rezultatas puikus. Rekomenduoju :)
400 g anakardžių
2 valg. šaukštų medaus
1 kiaušinio baltymo
2 valg. šaukštų kario
1 arb. šaukštelio (kupino) jūros druskos
1 valg. šaukšto manų kruopų
Medų pašildome garų vonelėje, kad būtų skystas. Atskirame dubenėlyje šakute lengvai paplakame kiaušinio baltymą, kad pasidarytų putos. Sumaišome su pravėsusiu, bet dar skystu medumi.
Atskirame dubenėlyje sumaišome karį, druską ir manų kruopas.
Riešutus suberiame į didesnį dubenį, ant jų pilame medaus ir kiaušinio baltymo mišinį ir gerai pamaišome, kad visi riešutai sušlaptų. Tada beriame sausą mišinį ir greitai vos keliais judesiais pamaišome, kad jais apliptų. Suberiame riešutus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 170⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. vis pamaišydami nuo kraštų į vidų ir – atvirkščiai. Iškeptus ataušiname ir sudedame į sandariai uždaromą indą.
Skanaus!
400 g anakardžių
2 valg. šaukštų medaus
1 kiaušinio baltymo
2 valg. šaukštų kario
1 arb. šaukštelio (kupino) jūros druskos
1 valg. šaukšto manų kruopų
Medų pašildome garų vonelėje, kad būtų skystas. Atskirame dubenėlyje šakute lengvai paplakame kiaušinio baltymą, kad pasidarytų putos. Sumaišome su pravėsusiu, bet dar skystu medumi.
Atskirame dubenėlyje sumaišome karį, druską ir manų kruopas.
Riešutus suberiame į didesnį dubenį, ant jų pilame medaus ir kiaušinio baltymo mišinį ir gerai pamaišome, kad visi riešutai sušlaptų. Tada beriame sausą mišinį ir greitai vos keliais judesiais pamaišome, kad jais apliptų. Suberiame riešutus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 170⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. vis pamaišydami nuo kraštų į vidų ir – atvirkščiai. Iškeptus ataušiname ir sudedame į sandariai uždaromą indą.
Skanaus!
Sveikuoliški sausainiai su riešutais
Receptas iš knygos "Didžioji nesaldžių, sočių ir kitų gardžių kepinių knyga" aut. Jurgita Vaskel. Sausainiai, kuriuos valgai ir sąžinė negraužia...
40g migdolų 20g lazdynų (naudojau anakardžio)
50g razinų (galima 25g razinų + 25g džiovintų spanguolių)
50g džiovintų datulių be kauliukų
1-2 valg. šaukštų sėklų (naudajau po 1 valg. šaukštus saulėgrąžų ir moliūgų sėklų)
50g kokosų drožlių
6 valg. šaukštų vandens
Viską (išskyrus kokosų drožles ir vandenį) sudedame į blenderį ir susmulkiname. Sudedame kokoso drožles, įpilame vandens ir viską gerai išmaišome.
Šlapiomis rankomis formuojame blynelius, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 8-12 min.
Gaunasi maždaug 14 labai skanių sausainių!
Skanaus!
Keksiukai su šokoladu
Labai paprasta greita ir skanu. Galima įdėti kakavos ir gausime šokoladinius keksiukus. Galima keksiukus įdaryti mėgstamų uogų tyre ir taip paįvairinti skonį. Improvizuoti yra kur :)
200 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
200 ml pieno
50 ml aliejaus
200 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 g mėgstamo šokolado
Į indą įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir vanilinį cukrų. Plakame apie 5 min., kol masė pabals ir padidės. Įpilame pieną ir aliejų, dar paplakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Įsijojame sausą mišinį į skystą masę. Plakame kol gausime vientysą masę (tešlą gaunasi gana skysta, taip ir turi būti). Šokoladą sutarkuojame ir suberiame į tešlą, išmaišome.
Paruoštą tešlą supilame į keksiukų formeles (jas užpildant max 2/3 dalį, nes tešla augs) ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Skanaus!
15 vnt. keksiukų
2 kiaušiniai 200 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
200 ml pieno
50 ml aliejaus
200 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 g mėgstamo šokolado
Paruoštą tešlą supilame į keksiukų formeles (jas užpildant max 2/3 dalį, nes tešla augs) ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.