2021 m. sausio 20 d., trečiadienis

Žalių burokėlių, obuolių ir morkų salotos

Receptas iš šio internetinio puslapio. Labai skanu pagardinti msalotas šiuo majonezu. Sveika ir skanu, rekomenduoju.


1 burokėlio
1 didesnės morkos
1 didesnio (ar 2 mažesnių) obuolio
1 saujos graikinių riešutų
0,5 citrinos sulčių
druskos, juodųjų pipirų



Morkas, obuolius ir burokėlį nuskutume ir supjaustome plonais šiaudeliais. Sumaišome. Užpilame citrinos sultimis, įberiame riešutus, druskos ir juodųjų pipirų, išmaišome. Paliekame šaldytuve apie 2 val. pasimarinuoti.
Norint pagardiname majonezu.



Skanaus!

Salotos su džiovintais pomidorais

Gaivios ir skanios salotos tiems, kas mėgsta džiovintus pomidorus (receptas iš čia).


300 g salotų
16 vnt. vyšninių pomidorų
2 agurkų (arba pusės ilgojo)
8 vnt. saulėje džiovintų pomidorų
(1 svogūno)

Padažui:
0,5 citrinos
1 valg. šaukštų skysto medaus
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
0,5 arb. šaukštelio druskos
juodųjų pipirų



Jei mėgstame svogūnus, tai nulupame vieną ir smulkiai supjaistome. Salotas išplauname, nusausiname ir sudraskome gabaliukais. Pomidoriukus supjaustome pusiau. Agurkus supjaustome griežinėliais (jei naudojame ilgus, tai smulkiau). Saulėje džiovintus pomidorus supjaustome juostelėmis.
Padažui iš citrinos išspaudžiame sultis, supilame medų, aliejų, suberiame druskos, juodųjų pipirų, išmaišome.
Į dubenį sudedame salotas, užpilame padažu. Sudedame pomidorus, agurkus ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską išmaišome.


Skanaus!

2021 m. sausio 19 d., antradienis

Kiniško kopūsto ir agurkų salotos

Betvarkant savo kompiuterį radau failų su įrašytais receptais iš interneto, ten atradau ir šias salotas. Gaila, kad anksčiau receptus įrašydavau be šaltinio, tad ir čia jį nurodyti negaliu. Salotos labai paprastos, bet kartu ir labai skanios. Kiekis ir proporcijos labai priklausonuo valgytojų kiekio ir mūsų skonio receptorių. Čia nurodau kiekį maždaug trims porcijoms.


2 saujų kiniško kopūsto
1 agurko
1 sauja graikinių riešutų
1 valg. šaukšto aliejaus
druskos, juodųjų pipirų



Kopūstą, agurką ir riešutus susmulkiname. Įpilame aloejaus, įberiame juodųjų pipirų ir druskos. Viską išmaišome.


Skanaus!

Riešutų ir sėklų majonezas

Majonezas gaminamas labai paprastai ir greitai. Tai puikus ir sveikas pagardas prie bet kurių salotų.


Majonezui:
20 g anakardžių riešutų
20 g saulėgražų sėklų
3 valg. šaukštų saulėgrąžų aliejaus
1 valg. šaukšto citrinos sulčių
50-100 ml vandens
3 skiltelės česnako
1/2 valg. šaukšto maltų garstyčių
1/4 arb. šaukštelio ciberžolės
1/2 arb. šaukštelio druskos


Majonezui skirtus produktus sudedame į blenderį ir viską sumalame. Tik pilame 50 ml vandens ir po malimo žiūrime konsistenciją, jei per tiršta įpilame dar vandens.


Skanaus!

Žalių burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir graikiniais riešutais

Dažnai prieš Naujuosius metus sudarome sau pažadų sąrašą kitiems metams ir manau, kad dalis iš mūsų turi jame punktą dėl svorio. Šiandien parašysiu savo istoriją dėl svorio metimo.
Nesu ir niekada nebuvau liekna, dar iš mokyklos laikų dėl vaikinų užgaulingų komentarų "užsiauginau" kompleksą ir gyvenu su juo iki šiol. Deja, bet ir suagusiųjų pasaulyje komentarų vis dar gaunų. Turiu tokį organizmą, kuris linkęs priaugti svorio. Iki gimdymų kažkaip jis buvo nusistovėjęs ir visai tenkino mane, be to norint atsikratyti nereikalingų kilogramų tai pavykdavo padaryti gretai ir be didelių pastangų. Per visus trys gimdymus priaugdavau tikrai daug (po 18-22 kg) o numesdavau tikrai ne visus. Tad nuo kiekvieno savo stebuklo gavau po 3-4 kg. Anksčiau norint numesti svorio man užteko atsisakyti saldainių, šokolado ir kartą per savaitę padaryti iškrovos dieną ir kilogramai dingdavo. Bet dabar tai jau nebeveikia. Tad atėjo laikas ieškoti kitų būdų. Pradėjau sportuoti, liejau prakaitą ir nieko. Tada mama patarė pabandyti žaliavalgystę. Pabandžiau. Neslėpsiu, buvo sunku, labai. Žaliavalgiams yra biena taisyklė: gali valgyti tiek kiek nori ir bet kada tik terminškai neapdorotą maistą. Atrodo lyg ir visai paprastai, bet tik atrodo... Sunkiausia turbūt buvo gaminti visai šeimynai mums įprastą maistą, o pačiai krimsti ridikus. Čia reikėjo labai stiprios valios. Mano pirma pažintis trūko 8 savaites, per jas numečiau 8 kg, be to ir apimtys sumažėjo. Organizmas tikrai prasivalė. Tiesa  visai nepigus tai malonumas, vien riešutų kainos gąsdina. Kai grįžau prie įprasto maisto, dalis kilogramų ir centimetrų aišku grįžo. Dabar norint numesti svorio vėl savaitei, dviems ar trims (priklauso nuo užsibrėžto tikslo) grįžtų prie žalio maisto ir tokiu būdu bandau reguliuoti savo svorį ir išvaizdą. Be to atrasti patiekalai yra tikrai skanūs. Tad tinklaraštyje atsirado nauja skiltis "Žaliavalgiams", kur pasidalinsiu patikusiais receptais.


2 žali burokėliai
1/2 citrinos sulčių
1/2 arb. šaukštelio druskos
1 arb. šaukštelio medaus
125 ml džiovintų slyvų
100 ml graikinių riešutų



Žalius burokėlius supjaustome (ar sutarkuojame) šiaudeliais. Užpilame citrinos sultimis, medumi, suberiame druskos. Išmaišome ir paliekame marinuotis (bent 2 val., geriau ilgiau, galima per naktį).
Slyvas išplauname (mirkyti nereikia) ir susmulkiname. Graikinius riešutus irgi susmulkiname. Suberiame į marinuotus burokėlius, išmaišome.
Salotas pagardiname majonezu (receptas čia) ir skanaujame.



Skanaus!