2020 m. kovo 30 d., pirmadienis

Biskvitinis medaus tortas

Nežinau kodėl, bet per Velykas man visada norisi klasikinio, turtingo skoniu torto. Tokiai progai puikiai tiktų biskvitinis medaus tortas. Labai senai norėjau jį išbandyti. Bandžiau kelis receptus, bet ne visi buvo tikę. Čia atnešu labiausiai patikusio iš Saulėta virtuvė tinklaraščio. Jeigu kas nors manęs paklaustų, kuris tortas geresnis skonio atžvilgiu, tai turbūt vis dėl to pasirinkčiau tradicinį.
(Šis tortas bubo gamintas mano tėvams, senelių dienos proga, ant lapų surašyti jų anūkų vardai)



Biskvitui:
200 g cukraus
200 g medaus
200 g sviesto
žiupsnelio druskos
žiupsnio meduolių prieskonių
3 dideli arba 4 maži kiaušiniai
450 g miltų
2 arb.šaukštelių kepimo miltelių

Kremui:
400 g grietinėlės (36% riebumo)
300 g grietinės (30% riebumo)
100 g cukraus
žiupsnis vanilinio cukraus
1/2 citrinos sulčių

Sulaistymui:
150 ml vandens
1 valg. šaukšto cukraus
1 valg. šaukšto citrinos sulčių


Kepame biskvitą:
Į puodą sudedame cukrų, medų, sviestą, druską ir meduolių prieskonius. Kaitiname ant silpnos ugnies maišydami, kol gausitme vientisą masę ir ji užvirs, tada nuimame nuo ugnies. Masę atvėsiname.
Į atvėsusią masę po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame juos į plakinį. Maišome kol gausime visiškai vientisą grietinės tirštumo tešlą.
Paruoštą tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 24 cm skersmens) ir kepame iki 175°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (iki sauso pagaliuko).
Iškepusį biskvitą atvėsiname ir perpjauname į keturias dalis.

Ruošiame kremą:
Į dubenį sudedame visus ingredientus – grietinėlę, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų ir citrinos sultis. Plakame elektriniu plaktuvu, kol gausime standžią masę.

Sulaistymui:
Užviriname vandenį, jame ištirpiname cukrų, supilame citrinos sultis, išmaišome ir atvėsiname.

Surenkame tortą:
Į tortinę dedame biskvitą, jį sulaistome paruoštu vandeniu, sudedame 1/3 dalį kremo. Ant viršaus dedame antrą biskvitą, jį sulaistome ir dedame dar 1/3 dalį kremo. Dedame trečią biskvitą jį taip pat sulaistome ir sudedame likusį kremą. Paskutinį biskvitą sulaistome ir suvilginta plokštuma dedame ant kremo. Tortą uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą. Tortą šaldytuve palaikome bent per naktį (šis tortas būna skanesnis šaldytuve pastovėjęs ilgiau). Puošiame pagal fantaxiją.



Skanaus!

2020 m. kovo 27 d., penktadienis

Bulvių pyragas su sūriu ir česnaku

Patiekalo receptas iš čia. Puikiai tinka pietums ar vakarienei pasninko metu, penktadieniams be mėsos. Norint galima pagardinti kumpiu, mėgstama mėsa, grybais ar lašišos gabaliukais ir kas kart gausime naują pyrago skonį. Čia pateikiu paprastą receptą be jokių pagardinimu, toks mums labai patiko, viduje minkštas purus, o iš viršaus traški gardi plutelė.



800 g skustų bulvių
3 kiaušinių
4-5 skiltelių česnako
4 kupinų valg. šaukštų majonezo
150 g tarkuoto sūrio
1 valg. šaukšto krapų
druskos, juodųjų pipirų




Į dubenėlį įmušame vieną kiaušinį, paplakame jį. Suberiame 50 g sūrio ir smulkintus krapus, išmaišome.
Į kitą dubenį įmušame du kiaušinius, juos paplakame. Suberiame likusį sūrį (100 g), bei sutrintą ar smulkintą česnaką. Išmaišome.
Kitame dubenyje burokine tarka sutarkuojame bulves, įberiame druskos, juodųjų pipirų. Supilame kiaušinio mišinį su česnaku ir išmaišome.
Tešlą sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 26x19 cm), išlyginame paviršių. Ant viršaus plonu sluoksniu paskirstome kiaušinio mišinį su krapais. Kepame iki 180⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Galima pagardinti krapais, valgyti su grietine ar pienu, pagal kiekvieno skonį.



Skanaus!

2020 m. kovo 25 d., trečiadienis

Sūrio užkandis su vynuogėmis

Vis norisi pabandyti naujų skonio derinių, tad mano dėmesį patraukė internete netyčia pamatyti užkandžiai-rutuliukai. Pabandžiau, gaminimas tikrai nesudėtingas, ant stalo atrodo puikiai ir yra tikrai gardūs. Nuo šiol jie dažnai puoš mūsų nekasdieninį stalą. Proporcijos labai priklauso nuo vynuogių dydžio, kokiu sluoksnio storiu aptepsime tas vynuoges, o riešutų kiekis nuo susmulkinimo (jei smulkinsime iki miltų, tai riešutų prireiks mažiau, jei stambiau - daugiau). Čia surašau apytikrį kiekį, kiek sunaudojau produktų pagaminti šiuos užkandžius.



15 vynuogių be kauliukų
100 g fetos sūrio
1 valg. šaukšto grietinės
100 g lukštentų sūdytų ir kepintų pistacijos riešutų


Fetos sūrį sumaišome su grietine, kad gautume teptos konsitencijos kremą. Riešutus susmulkiname
Paimame vynuogę, ją aptepame sūriu ir apvoliojame riešutuose. Įsmeigiame smeigtuką ir viskas.



Skanaus!

2020 m. kovo 19 d., ketvirtadienis

Karkos vyniotinis

Kai čia pamačiau video receptą iš karto kilo noras išbandyti. Atrodo labai lengvas gaminimas, panašiai ir yra, tik laikui imlus. Pirmą kartą darant sunkiausia buvo suformuoti vyniotinį, nes nuimta oda toli gražu nebuvo stačiakampio formos. Rezultatas nenuvylė, gavosi tikrai skanus vyniotinis.



Ingredientai:
kiaulienos karka – 1 vnt. (pas mane 1300 g, svoris be kaulo ir odos 700 g)
druska – 12 g (1 arb. šaukštelio su nedidele kuprele) (2% nuo mėsos svorio be kaulo ir odos)
juodieji pipirai – 1 g
džiovinti česnakai – 0,5 g



Imame karką, ją gerai išplauname, išimame kaulą taip, kad nepažeisti odos. Nupjauname mėsą. Supjaustome gabalėliais ir lengvai išmušame iš abiejų pusių. Likusią odą taip pat lengvai išmušame iš vidinės jos pusės. Ant odos išdėliojame gabalėlius mėsos. Atskirame dubenėlyje sumaišome druską, juoduosius pipirus ir česnako granules. Užberiame prieskonius ant mėsos ir juos paskirstome. Susukame vyniotinį. Siūlais gerai jį surišame. Susuktą vyniotinį apvyniojame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve 3 dienoms, kad gerai pasimarinuotų. Po 3 dienų išimame vyniotinį, dedame jį į puodą (nenuimant maistinės plėvelės), užpilame vandeniu, kad apsemtų ir verdame ant labai silpnos ugnies 3 val. Išvirus ataušiname, nuimame maistinę plėvelę ir valgome.



Skanaus!

2020 m. kovo 11 d., trečiadienis

Karšti sumuštiniai vaflinėje

Jau ne kartą gyriausi turima vafline, o išbandžius šiuos sumuštinius, ji tapo dar brangesnė. Sumuštiniai tiesiog sužavėjo vaikus, mama tik spėjo suktis, nes sumuštiniai dingdavo akimirksniu. Galima pridėti dar mėgstamo padažo.



sumuštinių duonos
kiaušinių
pjaustytos vytintos šoninės
mėgstamo sūrio
pomidorų, agurkų



Gaminimo eiga puikiai matosi nuotraukose: sudedame dvi riekeles duonos, šoninės, įmušame kiaušinį ir kepame. Viską susluoksniuojame ir valgome.


Skanaus!