Artėja užgavinės ir laikas ruoštis blynų kepimo maratonui. Apart jų kepu irgi blynų tortą. Šiemet bandysiu tepti riešutu kremu Nutella (įrašą berašant jau seilės tysta), galima taip pat pertepti sudyta katamele ar citrininiu kremu - skonio reikalas. Receptas iš "Saulėtos virtuvės Saldumynų knyga".
Tešlai:
8 kiaušinių
1 l pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
3 valg. šaukštų romo
490 g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
2 arb. šaukštelių druskos
2 valg. šaukštų cukraus pudros
250 ml aliejaus
Pertepimui:
1 skardinės (397 g) karamelizuoto sutirštintopieno "Rududu"
Kiaušinius išplakame iki purumo, kol jų tūris padidės (apie 5 min.). Supilame pieną ir romą, išmaišome.
Atskirame dubenyje sumaišome miltus su vaniliniu cukrumi, cukraus pudra, kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį suberiame į kiaušinių plakinį ir išplakame iki visiškai vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, plona srovele supilame aliejų.
Dubenį su paruošta tešla uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve apie 1 val.
Blynus kepame (apie 22 cm skersmens) keptuvėje. Pilame apie 50 ml tešlos (1 samtis), greitai tešlą paskirstome keptuvėje. Kepame tol, kol blyno paviršius sutirštės ir pamatysime kylančius burbuliukus, o kepanti blyno pusė gražiai apskrus. Atsargiai apverčiame ir kepame kitą blyno pusę.
Karamelizuotą sutirštintą pieną šiek tiek paplakame, kad suminkštėtų ir taptų purus.
Pasiruošiame didelę lėkštę. Dedame pirmąjį blyną, tolygiai aptepame šaukšteliu karamelizuoto sutirštinto pieno ir uždengiame antru blynu. Taip susluoksniuojame blynus su kremu. Galima patiekti iš karto, arba iki pateikimo laikome šaldytuve.
Mums skaniausias buvo valgant iš karto.
Skanaus!
2020 m. vasario 22 d., šeštadienis
2020 m. vasario 14 d., penktadienis
Karamelinis tortas Karvutė
Lengvai karamelinis, saldus, tirpstantis burnoje tortas (receptas iš čia).
145 g cukraus pudros
145 g miltų
žiupsnelio druskos
Biskvitų sulaistymui:
1,5 valg. šaukštų citrinos sulčių
125 ml vandens
2 valg. šaukštų cukraus
250 g mascarpone sūrio
145 g virto saldinto kondensuoto pieno
Ingridientai:
Biskvitui:
6 kiaušiniai145 g cukraus pudros
145 g miltų
žiupsnelio druskos
Biskvitų sulaistymui:
1,5 valg. šaukštų citrinos sulčių
125 ml vandens
2 valg. šaukštų cukraus
Pertepimui:
virto saldinto kondensuoto pieno
Kremui:
200 ml riebios
grietinėlės250 g mascarpone sūrio
145 g virto saldinto kondensuoto pieno
Kepame biskvitą:
Kiaušinius išplakame su druska ir cukrumi iki standžių putų,
kol jų apimtis padidėja (apie 10 min.). Po to suberiame persijotus miltus į
kiaušinių masę ir atsargiai, šluotele išmaišome padarant kuo mažiau judesių iš
apačios į viršų. Kepimo formos (naudojau 26 cm skersmens) dugną išklojame
kepimo popieriumi, joje paskirstome tešlą ir kepame iki 180 ⁰C įkaitintoje
orkaitėje apie 30 min. Ataušusį biskvitą perpjauname į 3 dalis.
Biskvitų sulaistymui:
Karštame vandenyje ištirpiname cukrų, paliekame atvėsti.
Įpilame citrinos sultis, išmaišome.
Ruošiame kremą:
Sumaišome mascarpone sūrį su virtu kondensuotu pienu iki
vienalytės glotnios konsistencijos. Atskirame inde iki standumo išplakame
grietinėlę. Ją dalimis įmaišome į sūrio masę.
Surenkame tortą:
Į tortinę sudedame pirmą biskvito lakštą. Jį sulaistome,
aptepame virtu kondensuotu pienu. Ant jo dedame 1/3 paruošto kremo. Po to
dedame antrą biskvito lakštą, jį taip pat sulaistome, aptepame virtu kondensuotu
pienu ir sudedame ant jo dar 1/3 kremo. Ant viršaus sudedame likusį sulaistytą biskvito
lakštą. Tortą aptepame likusiu kremu ir puošiame pagal fantaziją.
Skanaus!