2019 m. birželio 23 d., sekmadienis

Kepti šonkauliukai

Recepto kaip ir nėra. Tingiam savaitgaliui tiesiog idėja pietums :)



šonkauliukų
druskos, juodųjų pipirų, sojos padažo
bulvių
druskos, juodųjų pipirų, aliejaus


Šonkauliukus apibarstome prieskoniais ir paliekame apie 30 min. Bulves nuskutame, išplauname ir supjaustome. Apibarstome druska, juodaisiais pipirais, trupučiu aliejaus. Šonkauliukus ir bulves sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 200 ⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.



Skanaus!

2019 m. birželio 21 d., penktadienis

Jogurtinis tortas su šilauogėmis

Receptą nusižiūrėjau knygoje „Saulėtos Virtuvės Saldumynų Knyga“. Tortas lengvai pagaminamas, labai gaivus, puikiai tinkas vasaros sezonui. Be to uogas ir jogurto skonį galima drąsiai keisti į savo mėgstamiausius.



Biskvitui:
3 mažesnių kiaušinių
120 g cukraus
40 g aliejaus
2 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
180 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
0,5 arb. šaukštelio druskos

Sirupui:
800 ml vandens
70 g cukraus
1 citrinos sulčių

Kremui:
350 ml riebios grietinėlės (35% riebumo)
120 g cukraus
350 ml mėlynių jogurto
25 g želatinos
70 ml vandens
200 g šilauogių


Kepame biskvitą.
Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki purumo. Toliau lėtai plakdami, plona srovele supilame aliejų. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltų mišinį supilame į plakinį ir maišome, kol neliks sausų miltų. Paruoštą tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 26 cm) ir kepame iki 180⁰ C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (iki sauso pagaliuko). Iškepusį biskvitą atvėsiname.

Ruošiame sirupą.
Nedideliame dubenėlyje maišome vandenį, cukrų ir citrinos sultis, kol cukrus ištirps.

Ruošiame kremą.
Į nedidelį dubenėlį suberiame želatiną, ją užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti.
Į kitą dubenį supilame šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakame iki minkštų putų. Tada suberiame miltelinį cukrų ir išplakame iki standžių putų. Neperplakame. Supilame mėlynių jogurtą ir išmaišome.
Išbrinkusią želatiną ištirpiname (ar garų vonelėje, ar mikrobangėje). Atvėsiname iki kambario temperatūros ir nuolat maišydami kremą, lėtai plona srovele supilame želatiną.
Į kremą įmaišome šilauoges.

Surenkame tortą.
Ant torto padėklo padedame biskvitą. Jį sulaistome puse paruošto sirupo. Apjuosiame biskvitą torto formos sienele. Ant biskvito supilame paruoštą kremą. Paviršių išlyginame. Dedame į šaldytuvą ir palaikome per naktį, kol visiškai sustings. Sustingusį tortą atsargiai išimame iš formos ir puošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

2019 m. birželio 5 d., trečiadienis

Saldūs vafliai

Kai lauke kepina saulė, gal ir ne laikas kalbėti apie žiemą, bet... Šiais metais iš Kalėdų Senelio gavau labai trokštamą vaflių keptuvę. Kai pradėjau naudoti negalėjau sustoti. Vaflius valgome labai, laaabai dažnai. Juo labiau, kad truputį pakeitus ingridientus, skonis gaunasi vis kitoks. Išbandėme paprastus, aplietus šokoladu, viduje su įvairiais šokoladais, su citrusinių vaišių žievelėmis, su uogomis, su irisais, šokoladinius ar kavos skonio. Ir išskirti kuris skonis mums labiausiai patiko negaliu, visi superiniai. Pagrindą tešlai radau Beatos Virtuvėje, toliau eksperimentuojame.



3 kiaušinių
4 kupinų valg. šaukštų cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
150 ml pieno
100 g lydyto sviesto (arba aliejaus)
2 valg. šaukštų grietinės
200 g miltų (pagal poreikį kiekį didiname)
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių


Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Įpilame lydyto sviesto, vėl paplakame. Po to sudedame grietinę ir įpilame pieno. Dar paplakame. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir druska. Suberiame į kiaušinių masę, išmaišome. Atskirame inde išplakame kiaušinių baltymus iki standumo ir po truputį įdedame į tešlą.
Kepame įkaitintoje specialioje keptuvėje. Jei norime, kad vafliai būtų ne minkšti, o traškūs, ataušiname juos ant grotelių.



Skanaus!