Biskvitas:
7 kiaušiniai
170 g cukraus
130 g miltų
25 g kakavos
45 g sviesto
Kremas:
170 g sviesto
135 g cukraus
170 g grietinėlės 35% riebumo
135 g griliažo
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
Griliažas:
60 g riešutų (migdolų, galima ir kitų)
135 g cukraus
40 g vandens
Papuošimui:
60 g persikų uogienės arba džemo
Glajus:
115 g juodojo šokolado
90 g sviesto
Ruošiame biskvitą.
Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Kiaušinio
trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su puse biskvitui skirtų
cukraus kiekiu iki purios baltos masės. Kitame dubenyje plakame baltymus, kai
jau pradeda smarkiai putoti dalimis plakant suberiame likusį cukrų, išplakame
iki standžios blizgios masės. Atsargiai, mentale sumaišome abi kiaušinių mases.
Atskirame inde miltus sumaišome su kakava, persijojame. Įberiame į kiaušinių
masę ir atsargiai įmaišome, tai darome palengva, maišant iš apačios į viršų. Įpilame
ištirpintą sviestą ir dar pamaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo
popieriumi, šonus ištepame gabalėliu sviesto ir pabarstome miltais. Paruoštoje
kepimo formoje paskirstome tešlą. Kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30
min. (įkišus ir ištraukus medinį smeigtuką į biskvito vidų jis turi likti
sausas). Paliekame biskvitą visiškai atvėsti (aš paprastai biskvitą kepu dieną
prieš torto gamybą).
Ruošiame griliažą (jį geriausia gaminti irgi
1-2 dienas prieš).
Riešutus užpilame verdančiu vandeniu ir
paliekame 10 min. Pastovėti, vandenį nupilame ir vėl užpilame verdančiu
vandeniu, truputį palaikome, nupilame ir kai atvės nuimame luobeles. Nuluptus
riešutus pakepiname arba orkaitėje (180ºC 15 min.) arba keptuvėje. Susmulkiname
blenderyje (ne iki miltų, kad liktų gabalėliais). Persijojame, kad neliktų
smulkiausių miltinių gabalėlių. Prieš suberiant riešutus į sirupą, būtina juos
pašildyti orkaitėje (160ºC 5 min.) jie turi būti karšti.
Sirupui cukrų sumaišome su vandeniu ir maišant
užviriname. Nuimame susidariusias putas. Verdame ant silpnos ugnies, maišant,
kol gausime karamelę apie 8-10 min.). Patikrinti ar griliažas paruoštas galima
ledo pagalba: paimame gabalėlį ledo, padedame jį į lėkštutę, ant jo iš šaukšto
lašiname sirupą (kol tikriname sirupą nuimame nuo ugnies). Paruošta ataušusi
karamelė turi būti traški o ne tąsi. Bet to turi būti auksinės spalvos. Kai jau
karamelė paruošta į ją suberiame karštus riešutus ir greitai išmaišome. Plonu
sluoksniu išpilame ant sviestu ištepto kepimo popieriaus ar ant silikoninio
kilimėlio. Paliekame atvėsti.
Ruošiame kremą.
Kremui ruošiame karamelinį sirupą – cukrų
suberiame į puodą storu dugnu ir ištirpiname jį kol įgaus rudą spalvą.
Grietinėlę pašildome ir plona srovele pilame į ištirpintą cukrų, įberiame
vanilinio cukraus, maišome kol gausime gražų vienalytį sirupą. Ataušiname.
Atskirame inde minkštą sviestą išplakame iki
purumo. Pilame nedidelėmis porcijomis ataušintą sirupą ir plakame.
Griliažą (dalį paliekame papuošimui) sudedame
į blenderį ir sumalame. Sudedame jį į kremą.
Formuojame tortą.
Biskvitą perpjauname į tris dalis. Pertepame
juos paruoštu kremu. Ištirpiname persikų marmeladą, praleidžiame jį pro sietelį
ir aptepame torto viršų. Paliekame tortą 1 valandai šaldytuve.
Šokoladą su sviestu ištirpiname garų vonelėje
ir apliejame/aptepame juo tortą. Puošiame pagal fantaziją.
Skanaus!