2015 m. birželio 24 d., trečiadienis

Žuvis kepta virš karštų žarijų

Šiandien, šveniant mamos gimtadienį turėjome labai, labai skanius pietus. Labai paprastai paruošus lydekas tėtis jas iškepė virš karštų žarijų. Skonis tobulas! Labai paprastas ir skanus patiekalas.



lydekų, be galvų ir vidurių, išvalytų ir skustų (arba kitos mėgstamos žuvies)
druskos
juodųjų pipirų
cirtinos
rozmarino šakelių


Išvalytas lydekas apibarstome druska ir juodaisiais pipirais, paliekame apie 2 val. pasimarinuoti. Prieš kepant į lydekų vidų sudedame supjaustytas cirtinas ir rozmarino šakelių. Sudėliojame ant grotelių ir kepame virš karštų žarijų apie 15-20 min.



Skanaus!

2015 m. birželio 14 d., sekmadienis

Jogurtinis sūrio tortas

Braškių sezonas jau artėja ir į mūsų kiemą, todėl šiandien labai skanus, vasariškas pačios sugalvotas torto receptas.


Pagrindui:
2 kiaušiniai
40 g cukraus
½ arb. šaukštelio vanilinio cukraus
50 g miltų
žiupsnelio druskos

Kremo sluoksniui:
350 g natūralaus jogurto
250 g mascarpone sūrio
200 g saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
3 valg. šaukštai želatinos

Braškių sluoksnis
500 g braškių
40 g braškių skonio želė
250 ml vandens
2-3 valg. šaukštų želatinos


Torto pagrindas.
Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki putų (plakame apie 5 min.). Miltus persijojame su druska ir suberiame į kiaušinių masę. Maišome, kol tešla taps vienalytė. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu. Paruoštoje formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 150ºC įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Iškeptą biskvitą atvėsiname.

Kremo paruošimas.
Želatiną skirtą kremui užpilame vandeniu ir paliekame, kad ji išbrinktų. Natūralų jogurtą sumaišome su mascarpone sūriu ir kondensuotu pienu. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, truputį atvėsiname ir plona srovele nuolat maišant įpilame į jogurto ir sūrio masę. Paruoštą kremą užpilame ant paruošto biskvito ir paliekame šaldytuve, kad sutvirtėtų (apie 1-2 val.).

Braškių sluoksnis.
Želatiną skirtą braškių sluoksniui užpilame vandeniu ir paliekame, kad ji išbrinktų. Braškes nuplauname, nusausiname ir supjaustome skiltelėmis. Paruošiame želė kaip nurodyta ant pakuotės tik su 200 ml vandens kiekiu. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, truputį atvėsiname ir plona srovele nuolat maišant įpilame į želę. Braškes sudėliojame ant truputį sustingusio torto ir ant viršaus pamažu supilame paruoštą žėlę. Paliekame tortą šaldytuve, kad galutinai sustingtų (geriausia per naktį).



Skanaus!

2015 m. birželio 12 d., penktadienis

Alaus sausainiai

Puikūs sausainiai penktadienio vakarui. Receptas iš  knygos Beatos virtuvė „Kepinių knyga“. Sausainiai labai gražūs ir skanūs, puikiai pakeičia čipsus, dingsta akimirksniu.


100 g sviesto
180 g miltų
1 arb. šaukštelio kario prieskonių
1 arb. šaukštelio paprikos miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
80 ml alaus
30 g sūrio

Sausainių viršui:
1 kiaušinis
1 valg. šaukšto aguonų
1 valg. šaukšto sezamo
1 valg. šaukšto paprikos miltelių
1 arb. šaukštelio kmynų
žiupsnelio druskos


Miltus suberiame į indą, sumaišome su kario ir paprikos milteliais bei druska. Šaltą sviestą vis padažydami į miltus sutarkuojame burokine tarka. Miltus pamaišome peiliu, kad sviestas visas apsiveltų miltais. Atmatuotą reikiamą kiekį alaus pilame į miltus ir greitai maišome. Jei atrodys kad masės dalys nelimpa ir pernelyg sausa, įpilame dar alaus. Viską sumaišome ir ranka suspaudžiame į vientisą gumulą, kurį keletą kartų švelniai paminkome, bet tik tam, kad viskas sukibtų. Jei tešla labai sušilo, paliekame ją šaldytuve, kad atvėstų.
Tešlą iškočiojame stačiakampio formos, jį mintyse sudaliname į tris dalis, vidurį pabarstome tarkuotu sūriu ir užklojame jį tešla iš dešinės ir kairės pusių. Tada pasukame tešlą 90º kampu ir vėl pakartojame tą patį – iškočiojame vidurį pabarstome, abi puses užklojame.
Kiaušinį skirtą sausainių viršui paplakame, visus kitus sausus ingridientus atskirame inde sumaišome. Paruoštą tešlą iškočiojame, ištepame jos paviršių kiaušiniu, pabarstome sausu mišiniu, nesmarkiai delnu paspaudžiame, kad sėklos priliptų. Supjaustome norimo dydžio ir formos sausainiais. Sudedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos iki kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.


Skanaus!

2015 m. birželio 9 d., antradienis

Jogurtinis pyragas

Kol dar nėra savo šviežių uogų ar vaisių tai pyragas su džiovintomis spanguolėmis ir šokoladu (receptas iš čia). Skanus, purus, lengvas, rekomenduoju :)

220 g miltų
150 g jogurto
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
3 kiaušiniai
200 g cukraus
125 ml aliejaus
žiupsnelio druskos
40 g šokolado
100 g džiovintų vaisių mišinio

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įpilame aliejaus ir jogurto, dar paplakame. Atskirame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį įmaišome į kiaušinių masę, viską išmaišome. Džiovintus vaisius užpilame verdančiu vandeniu, kelias minutes paliekame, nusunkiame. Šokoladą susmulkiname. Džiovintus vaisius ir šokoladą įmaišome į tešlą. Kepimo popieriumi išklotoje kepimo formoje paskirstome paruoštą tešlą. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.



Skanaus!