2015 m. kovo 30 d., pirmadienis

Tuno salotos saulėgrąža

Šių salotų pirmą kartą ragavome svečiuose pas vyro pusseserę. Mums labai patiko, ingridientai labai dera tarpusavyje. Iki "tikros" saulėgrąžos dar čia liko viršų išdėlioti juodųjų alyvuogių puselėmis, bet kadangi nei aš, nei vyras jų nemėgstame, tai gavosi saulėgrąža be saulėgrąžų :)


3 vid. dydžio bulvių
skardinė tuno savose sultyse
5 kiaušinių
majonezo
čipsų Pringles
juodų alyvuogių be kauliukų


Bulves išverdame su lupenomis, atvėsiname ir sutarkuojame burokine tarka. Kiaušinius taip pat išverdame, atvėsiname, atskiriame baltymus nuo trynių ir baltymus sutarkuojame burokine tarka, trynius smulkesne.
Ant lėkštės dugno sudedame tarkuotas bulves, išlyginame paviršių ir aptepame majonezu, ant viršaus sudedame tuno sluoksnį, jį taip pat aptepame majonezu. Toliau sudedame tarkuotus kiaušinių baltymus, kuriuos taip pat aptepame majonezu, ant viršaus užberiame tarkuotus trynius. Lėkštės šonus papuošiame čipsais, o vidų išdėliojame pusiau perpjautomis alyvuogėmis.


Skanaus!

Čenakai

Visai neseniai iš mamos gavau dovanų - indelius, skirtus čenakų kepimui. Šis patiekalas man primena vaikystę ir suteikia malonius prisiminimus. Išbandžiau pasigaminti, gavosi labai skanūs pietūs.



1 kg skustų bulvių
1 kg sprandinės
druskos, pipirų
5 skiltelių česnako
2 valg. šaukštų majonezo
3 morkos
5 svogūnai
1 valg. šaukšto aliejaus


Sprandinę supjaustome kubeliais įberiame druskos, pipirų, smulkintą česnaką, majonezo, išmaišome ir paliekame pasimarinuoti. Morkas ir svogūnus, nulupame, išplauname, susmulkiname ir apkepame aliejuje (atskirai). Nuluptas ir išplautas bulves supjaustome kubeliais.
Čenakines ištepame aliejumi, ant dugno sudedame mėsą, po to dedame morkas, po to svogūnus ir viršuje bulves. Taip susluoksniuojame 6 čenakines, sluoksnių nemaišome.


Užverdame vandens. Kiekvieną čenakinę pripildome verdančio vandens tiek, kad apsemtų bulves. Uždarome dangteliais ir kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.



Skanaus!

2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Naminiai irisai

Šių saldainių receptą radau čia. Perskaičiau pagalvojau: ir kas čia tokio?, ingridientai labai paprasti o ir gaminimas labai paprastas, reikia išbandyti, nejaugi pavyks? Ir ką gi, saldainiai gavosi superiniai. Aišku tas valandos maišymas trūko amžinybę, bet buvo verta. Sunkoka buvo atplėšti foliją nuo saldainių masės, tai kitą kartą tikrai viską dėsiu į silikoninę formą, bus mažiau vargo.



400 g grietinės
400 g cukraus
40 g sviesto


Į karščiui atsparų indą sudedame grietinę ir cukrų, nuolat maišant kaitiname ant silpnos ugnies.
Kai masė įgaus rusvą irisams būdingą atspalvį ir sutirštės (tai įvyks po 60-70 min.), išjungiame viryklę, sudedame sviestą ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į saldainių formeles ar folija išklota skardą (naudojau stačiakampę 26x19 cm) ir laikome šaldytuve, kol sukietės. Po to aštriu peiliu supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Saldainius laikome šaldytuve, nes ilgai pastovėję jie suminkštėja.


Skanaus!

2015 m. kovo 8 d., sekmadienis

Tiramisu tortas

Sveikinu Jūs mielosios skaitytojos su tarptautine Moters diena! Tegul Jus lydi šypsena ir saulė kiekvieną akimirką. Mylėkite ir būkite mylimos! :)
Šiandien mūsų džiaugsmui Tiramisu torto receptas (šaltinis „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“).



Biskvitui:
6 kiaušiniai
160 g cukraus
140 g miltų
25 g bulvių krakmolo
1 valg. šaukšto tirpios kavos granulių ar miltelių
60 g sviesto

Kavos sirupui:
150 g kavos ekspreso
150 g cukraus

Šokoladiniam kremui:
300 ml grietinėlės 35% riebumo
1 valg. šaukšto cukraus
120 g juodojo šokolado

Mascarponės kremui:
350 g mascarpone sūrio
4 valg. šauktų kavos sirupo

Šonams aptepti:
150 g mascarpone kremo
1 valg. šaukšto cukraus pudros
100 ml grietinėlės 35% riebumo


Biskvito paruošimas.
Jeigu du biskvitus kepsime vienu metu, tai tešlą gaminame vieną kartą, jei netelpa mums į orkaitę, ar neturime dviejų vienodų kepimo formų, tada biskvito tešlą ruošiame du kartus, du kartus ir kepame.
Ištirpiname ir atvėsiname sviestą. Miltus sumaišome su krakmolu ir kavos milteliais. Plakame kiaušinius su cukrumi geras 5 minutes, kad masė kaip reikia suputotų. Po to ant viršaus užberiame daugiau negu pusę miltų mišinio ir šluostele (su kuria kiaušinius plakame) verčiamaisiais judesiais įmaišome miltus, stengiamės kad mentelė judėtų vertikaliai (ne ratais). Po kokių 8 judesių suberiame likusius miltus ir vėl pamaišome. Miltų vis dar gali matytis. Po to palei kraštus supilame ištirpintą sviestą ir vėl atsargiai pamaišome. Masė truputį susitrauks. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, po to konditeriniu teptuku vos vos patepame kepimo formos kraštus ir dugną ištirpintu sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Sirupas.
Karštą kavą sumaišome su cukrumi, maišome kol pastarasis ištirpsta.

Šokoladinis kremas.
Grietinėlę ir cukrų pakaitiname iki virimo. Šokoladą sulaužome gabaliukais. Ant šokolado užpilame karštą grietinėlę ir intensyviai maišome, kad šokoladas ištirptų. Kai masė susilygins leidžiame kremui atvėsti ir dedame į šaldytuvą. Atšąlusią masę išplakame, kad gautųsi tepamos konsistencijos kremas.

Mascarponės kremas.
Į mascarpone sūrį įpilame kavos sirupo ir šaukštu gerai išplakame.

Formuojame tortą.
Abu biskvitus perpjauname pusiau. Dedame pirmą biskvitą į tortinę ir palaistome jį sirupu (mažiausiai 2-3 šaukštai). Dabar užtepame mascarpone kremo, ant viršaus dedame kitą biskvito lakštą. Vėl suvilgome jį sirupu ir tepame visą šokoladinio kremo sluoksnį. Po to ant viršaus vėl biskvitą, vėl jį suvilgome ir dedame likusį mascarpone kremo sluoksnį, po to suvilgome paskutinį biskvito lakštą ir dedame suvilginta puse į apačią. Ant viršaus ir šonų patepame mascarpone sūriu sumaišytu su cukraus pudra ir išplakta grietinėle. Puošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

2015 m. kovo 6 d., penktadienis

Žuvies kotletai

Kažkaip visada buvau tokios nuomonės, kad žuvies kotletų gaminti nemoku. Tik vakar kilo mintis, o kodėl gi ne? Turėtų būti tas pats kaip ir su mėsa. Taigi nupirkau lydekų filė, smulkiai supjausčiau (nes mėsmalės neturiu) ir pagaminau. Tiek greitas pagaminimas, tiek išvaizda, tiek skonis man labai patiko. Nuo šiol juos gaminsiu tikrai dažnai.


800 g lydekų filė
1 didelis kiaušinis
4 riekelės batono
pieno
druskos, pipirų (arba kitų mėgstamų prieskonių)


Lydekos filė labai smulkiai supjaustome, arba sumalame mėsmale. Kiaušinį su druska ir pipirais paplakame, įpilame į žuvies masę, išmaišome. Nupjauname batono riekelių pluteles ir pamerkiame į pieną, paliekame, kad gerai įmirktų. Po to išimame išmirkusi batoną, išspaudžiame ir sudedame į žuvies masę, gerai išmaišome, kad batonas pasiskirstytų. Paimame dalį žuvies masės, suformuojame norimo dydžio kotletą, apvoliojame džiūvėsėliuose, dar gerai suspaudžiame ir kepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių (užtruks apie 15-20 min.).



Skanaus!