2025 m. gegužės 30 d., penktadienis

Aviečių ir baltojo šokolado keksiukai

Ar ruošiatės tėvo dienai? Siūlau savo šeimas pavaišinti keksiukais. Nesunkiai pagaminami ir labai gardūs! Vasaros skonis, kuriam neįmanoma atsispirti! Sakyčiau labiau mufinai, nes yra žymiai didesni už įprastus keksiukus. Iš nurodyto kiekio man gavosi 12 labai didelių, sočių ir laaaabai skanių keksiukų. Tokio vieno keksiuko kaloringumas yra apie 450kCal. Jei kepsite paprastose kesiukų formelėse, tai kiekį siūlyčiau mažinti du kartus, arba jų gausite tikrai daugiau negu 12vnt.
Trumpas filmukas kaip gaminti ir originalus receptas čia.



Keksiukams:
115g lydyto sviesto
200g cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
240ml kefyro
65g grietinės
315g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200g aviečių (šviežių arba šaldytų)
90g baltojo šokolado drožlių / kapoto šokolado

Trupiniams:
50g rudojo cukraus
50g cukraus
80g lydyto sviesto
80g miltų
2 valg. šaukštų kukurūzų krakmolo



Sumaišome lydytą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, tada įmušame kiaušinius, išmaišome. Supilame kefyrą, sudedame grietinę, išmaišome. Tada suberiame pusę miltų persijotus su kepimo milteliais, išmaišome. Likusiose miltuose išmaišome avietes (kad jos pasidengtų miltais). Suberiame jas su likusiais miltais į masę, suberiame šokolado drožles arba kapotą šokoladą ir išmaišome. Suberiame avietes ir šokolado drožles, lygiomis dalimis paskirstome į keksiukų formeles.
Trupiniams skirtus produktus sumaišome, kad gautume trupinius. Pabarstome jais keksiukus. Galima pabarstyti dar ir avietėmis bei šokolado drožlėmis. Kepame iki 175°C įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus apačia, be ventiliatoriaus) apie 45min.




Skanaus!

2025 m. gegužės 14 d., trečiadienis

Burokėlių ir fetos sūrio salotos

Receptą radau čia ir kai perskaičiau ingridientus, iš karto sau pasakiau: tikrai bandysiu. Nes visus salotoms reikalingus ingridientus labai mėgstu ir derinys jų turėtų būti labai geras. Pritrūkau salotų ar gražgarsčių, tai gaminau be jų. Tiesą pasakius trūko žalios spalvos, kitą kartą būtinai sudėsiu. Išbandžiau, patiko, taigi rekomenduoju :)



4 vnt. burokėlių
140g fetos sūrio (smulkinto)
2 saujelės kedro riešutų
2 arb. šaukštelio alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
maltų juodųjų pipirų
salotų ar gražgarsčių

Užpilui:
1 citrinos sulčių
2 arb. šaukštelio medaus
2 arb. šaukštelio garstyčių


Burokėlius nulupame, nuplauname, nusausiname ir truputį aptepame aliejumi, susukame į foliją ir
kepame iki 180°C  laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 min. Atvėsiname. (Vietoje keptų galima naudoti ir virtus burokėlius)
Atvėsusius supjaustome kubeliais.
Į lėkštę dedame salotas ar gražgarstes, išdėliojame burokėlius.
Užpilui lygiomis dalimis sumaišome medų, garstyčias ir iš pusės citrinos išspaustas citrinos sultis. Užpilame ant salotų.
Salotas pagardiname druska, juodaisiais pipirais. Tuomet pabarstome salotas kedro riešutais ir smulkintu fetos sūriu.


Skanaus!

Granolos batonėliai

Kai Skanumynų akademijos facebook'o puslapyje pamačiau granolos batonėlių receptą negalėjau atsispirti, bėgau gaminti. Man, be galo mėgstančiai granolą, batonėliai tobuli, o dar ir sveikuoliški. Skonio patobulinimui galima pridėti įvairių priedų: džiovintų uogų / vaisių ar šokolado. Mmmm, skanumėlis :)



*Puodelis 250ml* labiau mėgstu sverti produktus, tai skliausteliuose nurodau kiekį gramais

1 puodelis avižinių dribsnių (120g)
1/4 puodelio moliūgų sėklų (40g)
1/4 puodelio saulėgrąžų sėklų (40g)
1/4 puodelio linų sėmenų (40g)
1/4 puodelio lukštentų kanapių sėklų (40g)
1 valg. šaukšto Chia sėklų (10g)
1/2 puodelio riešutų sviesto (150g)
1 valg. šaukšto skysto medaus (30g)
1 puodelis datulių be kauliukų (120g)
žiupsnio druskos

Papildomai:
30g juodojo šokolado
1 arb. šaukštelio bekvapio aliejaus



Datules apie 10 minučių pamirkome šiltame vandenyje ir nupylus sutriname blenderiu. Datulių masę sumaišome su riešutų sviestu ir medumi, tada sumaišome su likusiais sausais produktais. Gautą masę gerai spausdami paskirstome pasirinktoje formoje. Viršų galima pašlakstyti lydytu juoduoju šokoladu ir palaikome šaldytuve kelias valandas, tada supjaustome norimo dydžio porcijomis, suvyniojame į popierių ir skanaujame.



Bendrai gavosi 630g, supjausčiau į 12 dalių, tada batonėlis sveria maždaug 50g (220kcal).

Skanaus!

Salotos SUSHI

Salotos labai primenančios sushi, dukros gaminamos ir vienos mėgstamiausių. Vietoje krabų skonio lazdelių galima įdėti sūdytos lašišos, ar juos abu. Salotas galima susukti į jūrų dumblių užkandžio lapus ir valgyti kaip sushi merkiant į sojos padažą. Rekomenduoju išbandyti :)


1 vnt. ilgavaisis agurkas
120 g krabų skonio lazdelių
80 g tuno
citrinos sulčių (pagal skonį)
tepamo kreminio sūrio su žolelėmis


Agurką ir krabų skonio lazdeles supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Sumaišome su smulkintu tunu, tepamu kreminiu sūriu ir cirtinos sultimis. Ir viskas!



Skanaus!