2020 m. sausio 5 d., sekmadienis

Tortas “Karamelinis Napoleonas”

Jau labai seniai buvau nusižiūrėjusi šį tortą. Vis nebūdavo progos jį išsikepti. Tad nusprendžiau, kad šis kepinys Naujiesiems metams bus idealus. Neslėpsiu, su juo tikrai yra ką nuveikti, bet įdėjus pastangų ir laiko viskas pavyko. Skonio atžvilgiu visi kas ragavo pasidalino į dvi stovyklas. Vienoje stovyklos pusėje buvau aš ir man tortas patiko, bet tikrasis Napoleonas yra žymiai skanesnis. Kita stovykla - visi likusieji , kurie tortą labai gyrė ir jiems karamelinis torto variantas labai patiko. Taigi kiek žmonių – tiek ir nuomonių.



Gaminau 22 cm skersmens tortą.

Lakštams:
500 g miltų
280 g grietinės
250 g sviesto
1 kiaušinis

Plikytam kremui:
400 g pieno
4,5 valg. šaukšto krakmolo
2 kiaušiniai
1 skardinės karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno “Rududu” (397 g)
330 ml grietinėlės



Kepame lakštus
Torto lakštams miltus suberiame į dubenį. Sudedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir triname tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Po to sudedame grietinę, įmušame kiaušinį. Išmaišome ir išminkome vientisą tešlą. Paruoštą tešlą padaliname į 10 dalių, jas suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą maždaug valandai.
Po valandos išimame tešlą. Paimame vieną tešlos dalį, labai plonai ją iškočiojame tiesiai ant kepimo popieriaus. Išpjauname apskritimą (čia 22 cm) ir subadome šakute.
Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 8 min., kol gražiai pagels. Tai pakartojame su visais gabalėliais. Iš apipjaustytų gabaliukų man pavyko iškepti dar du lakštus, tai iš viso jų gavosi 12.


Ruošiame kremą
Kiaušinius išplakame su krakmolu, kol neliks gumuliukų.
Pieną ant vidutinės ugnies pakaitiname iki užvirimo. Puodą nuimame nuo ugnies ir maišant plona srovele supilame kiaušinių ir krakmolo plakinį. Dedame puodą atgal ant ugnies ir kaitiname kelias minutes, kol sutirštės. Paruoštą kremą visiškai atvėsiname.
Atskirame inde išplakame karamelizuotą sutirštintą pieną. Sumaišome su atvėsintu plikytu kremu ir dar kartą viską išplakame.
Atskirai išplakame šaltą grietinėlę iki standžių putų. Atsargiai, iš lėto sumaišome su plikytu kremu.

Surenkame tortą
Ant padėklo dedame pirmą lakštą, jį aptepa 1/11 dalimi kremo. Taip susluoksniuojame visus torto lakštus (vieną galima pasilikti papuošimui). Dedame tortą į šaldytuvą kelioms valandoms. Po to puošiame kaip širdis geidžia.
Tortas skaniausias yra, kai šaldytuve išbūna daugiau negu 1,5-2 paras.



Skanaus!

4 komentarai:

  1. Tortas atrodo ne tik skaniai, bet ir labai gražiai. Gal galite parašyti, kaip gaminote tą baltą „skraistę”?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai sviestinis kremas: lygiomis dalimis 1:1 sviestas ir kondensuotas pienas. Minkštą sviestą išplakti iki purumo, tada supilti kondensuotą pieną ir dar paplakti.

      Panaikinti
  2. Ziauriai truko saldumo, praktiskai noretusi antros rududu skardines

    AtsakytiPanaikinti