2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Ryžių salotos su rūkyta vištiena

Šias salotas aš atsimenu dar iš vaikystės, mama mums gamindavo. Dabar aš jas gaminu savo šeimai gana dažnai. Tai vienos mėgstamiausios mano vyro salotos. Skonis labai priklauso nuo agurkų ir aišku nuo majonezo.


250 g ryžių (naudoju plikytus)
2 rūkytos vištienos ketvirčių
4 vidutinio dydžio marinuotų agurkų
majonezo

Ryžius išverdame. Vištieną ir agurkus supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Viską sumaišome su majonezu. Norint pagardiname druska, pipirais (pagal skonį, aš nededu nieko).


Skanaus!

Riešutėliai

Riešutėlių receptų internete yra tikrai nemažai. Kai įsigijau specialią keptuvę bandžiau gaminti pagal kelis, čia patalpinu receptą, kuris mums labiausiai patiko. Įdarą renkamės standartinį - virtą kondensuotą pieną, galima dar į vidų įdėti graikinį ar anakardžio riešutą, arba M&M saldainiuką, čia jau skonio reikalas. Iš nurodyto kiekio gaunasi apie 60 riešutėlių.
P.S. Didžiausia problema man buvo kraštelių nupjovimas, nes iškeptos tešlos puselės greitai sukietėja, o pjaunant lūždavo. Visai neseniai puikią išeitį radau Beatos virtuvės laidoje: jas nutarkuoti su smulkia tarka. Riešutėliai gaunasi puikios formos.



Tešlai:
2 kiaušiniai
50 g cukraus
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
100 g grietinės
100 g sviesto
70 g bulvių krakmolo
apie 300 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui:
400 g virto kondensuoto pieno (Rududu)



Sviestą ištirpiname ir paliekame atvėsti. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi gerai išplakame. Įdedame grietinės, išmaišome. Plakdami plona srovele pilame ištirpintą svietą į kiaušinių masę. Atskirame inde sumaišome miltus su bulvių krakmolu ir kepimo milteliais, įberiame mišinį į kiaušinių masę ir geria išmaišome. Išminkome tešlą (turi vos vos lipti prie rankų). Kepame riešutėlių puseles specialioje keptuvėje.
Riešutėlių puseles užpildome įdaru ir sulipiname jas.



Skanaus!

2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Tortas "Juodasis miškas"

Jau labai seniai norėjau išbandyti šitą tortą, labai viliojo savo išvaizda ir puikiais atsiliepimais. Šventiniu laikotarpiu dariau šį tortą pagal Neringos tinklaraštyje paskelbtą receptą, truputį koregavau jį. Rezultatas gavosi gražus ir skanus. Tiesa netapo jis mano mėgstamiausiu tortu, bet tikrai verta bent kartą pabandyti. Šokoladas su vyšniomis puikus derinys.



Vienam biskvitui (tortui reikės dviejų):
3 kiaušiniai
150 g cukraus
100 g sviesto
150 g miltų
3 kupinų arb. šaukštelių kakavos miltelių
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Mascarpone kremui:
420 ml grietinėlės 35% riebumo
250 g mascarpone sūrio
100 g cukraus pudros

Šokoladiniam kremui:
200 ml grietinėlės 35% riebumo
200 g juodojo šokolado

Įdarui:
apie 350 g vyšnių (naudojau iš kompoto)

Sulaistymui:
vyšnių kompoto
cukraus


Biskvito paruošimas.
Sviestą ištirpiname ir paliekame, kad šiek tiek atvėstų. Kiaušinius išplakame su cukrumi, kad masė padidėtų ir pabaltų. Ištirpintą sviestą pilame į kiaušinių masę, išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir kakava. Dalimis beriame į sviesto ir kiaušinių masę ir maišome, kol masė taps vientisa. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. (patikriname pagaliuku, ar biskvitas iškepęs).
Po to iškepame antrą biskvitą. Abu atvėsiname ir perpjauname kiekvieną pusiau (taip gausime 4 biskvito lakštus).

Mascarponės kremas.
Šaltą grietinėlę išplakame su cukraus pudra kol ji taps standi ir atsargiai šaukštu sumaišome su mascarpone sūriu.

Šokoladinis kremas.
Grietinėlę ir cukrų pakaitiname iki virimo. Šokoladą sulaužome gabaliukais. Ant šokolado užpilame karštą grietinėlę ir intensyviai maišome, kad šokoladas ištirptų. Kai masė susilygins leidžiame kremui atvėsti ir dedame į šaldytuvą. Kai skystis pašąla išimame ir išplakame iki standumo.

Sirupas.
Iš kompoto išimame vyšnias, paliekame jas ant popierinių rankšluosčių, kad jos būtų kuo sausesnės.
Kompotą (apie 150 ml) sumaišome su cukrumi ar cukraus pudra, kad ištirptų (cukraus beriame pagal skonį).

Formuojame tortą.
Dedame pirmą biskvitą į tortinę ir palaistome jį sirupu (mažiausiai 2-3 šaukštai). Dabar užtepame 1/3 dalį mascarpone kremo, sudėliojame apie 175 g vyšnių, ant viršaus dedame kitą biskvito lakštą. Vėl suvilgome jį sirupu ir tepame visą šokoladinio kremo sluoksnį. Po to ant viršaus vėl biskvitą, vėl jį suvilgome ir dedame 1/3 dalį mascarpone kremo sluoksnį, sudėliojame likusias vyšnias, po to suvilgome paskutinį biskvito lakštą ir dedame suvilginta puse į apačią. Ant viršaus ir šonų patepame likusiu mascarpone kremu. Puošiame pagal savo fantaziją.
Šį kartą norėjau papuošti šokoladiniu kremu (100 ml riebios grietinėlės ir 100 g juodojo šokolado), bet forma nesilaikė, tai tiesiog aptepiau šiuo kremu tortą ir tiek.


Skanaus!

Keptas citrininis viščiukas su bulvėmis

Pirmą kartą taip pagamintos vištos teko ragauti pas sese (receptas pagal J.Oliverį), patiko labai tiek skonio atžvilgiu, tiek gaminimo, nes procesas paprastas ir gana greitas, o rezultatas puikus :)


1 viščiukas (apie 2 kg)
druskos ir maltų juodųjų pipirų
2 kg nuskustų bulvių
1 didelės citrinos
1 česnako galvutės, padalytos į skilteles
čiobrelių
aliejaus
rozmarinų


Viščiuko vidų ir išorę įtriname druska ir maltais juodaisiais pipirais. Paliekame bent porai valandų (geriausiai per naktį).
Užviriname puodą sūdyto vandens, įdedame nuskustas bulves, visą citriną, česnako skilteles užviriname ir leidžiame virti apie 5 min. Nukošiame ir paliekame puode apie 1 min. nugaruoti.
Viščiuką ištriname aliejumi. Kol citriną karšta, atsargiai subadome ją apie 10 kartų ir dedame į viščiuko ertmę. Ten pat sudedame česnako skilteles ir čiobrelius. Dedame viščiuką ant folija išklotos skardos ir kepame iki 190ºC įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Po to išimame skardą, aplink viščiuką sudedame bulves, pabarstome rozmarinus. Dar kepame apie 45 min., kol viščiukas iškeps, o bulvės gražiai apskrus.



Skanaus!