2015 m. gegužės 1 d., penktadienis

Cepelinai su varške

Šiemet mano tėvai pasninkaudami atsisakė mėsos, todėl buvo proga pavaišinti juos cepelinais su varške. Tiesą sakant ir dariau ir valgiau tokius cepelinus pirmą kartą. Mums patiko, bet man visgi su mėsa yra skanesni.
Iš nurodyto kiekio gavosi 8 cepelinai. Svarbiausia tinkamai išspausti tešlą ir virimui reikia didelio indo su daug vandens.


Tešlai:
1,7 kg skustų bulvių
druskos

Varškės įdarui:
180 g varškės
1 kiaušinis
prieskonių (naudojau žoleles su česnakais)

Spirgučiams:
300 g šoninės
4 svogūnai

Virimui:
1 svogūno
lauro lapų
juodųjų pipirų žirneliais


Kiaušinį paplakame, kad susijungtų trynys su baltymu, Sudedame varškę, įberiame  prieskonius ir išmaišome.
Į 4 l indą įpilame vandens, pasūdome ir pastatome ant ugnies, kad vanduo užvirtų.
Nuskustas ir išplautas bulves sutarkuojame ir į atskirą indą išspaudžiame iš jų nereikalingą skystį, čia svarbų neišspausti per daug, nes cepelinai bus kieti ir sausi ir na per mažai, kitaip jie nelaikys savo formos. Reikia gauti tokios konsistencijos tešlą, kad galima būtų iš jos lipdyti cepelinus. Iš indo su išspaustų skysčiu atsargiai nupilame skystį, o ant dugno likusį krakmolą sudedame į išspaustą tešlą, pasūdome ir maišome, kad druska ir krakmolas pasiskirstytų.
Kai vanduo užverda įdedame lauro lapus, juodųjų pipirų ir visą svogūną. Formuojame cepelinus: ant delno paimame šaukštą su geru kaupu tešlos masės padarome blyną, į jo vidurį sudedame įdaro ir apvelkame jį tešlos mase, rankomis suformuojame pailgą formą ir lėtai paleidžiame į vandenį. Taip suformuojame visus cepelinus, kai vanduo su cepelinais užvirs, verdame apie 40 min.



Spirgučiams skirtą šoninę supjaustome kubeliais ir apkepame. Susmulkiname svogūnus ir juos apkepame aliejuje.

Cepelinus patiekiame su spirgučiais, ir/ar grietine.


Skanaus!

Cepelinai su mėsa

Dar iš vaikystės prisimenu kaip su mama "lipdėme" cepelinus, pagamindavome jų daug, kad užtektų pavalgyti visai šeimai ir dar rytojui liktų, tada juos apkepdavome aliejuje, skanumėlis :) Mano pagrindinis darbas buvo sutarkuoti bulves ir padėti lipdyti, dedami į verdanti vandenį visada skaičiuodavome cepelinų kiekį. Rašau ir šypsausi, atrodo toks nereikšmingas dalykas, o prisiminimai sukelia tikrai gerus jausmus. Iš mamos ir išmokau daryti cepelinus. Dabar juos gaminu savo šeimai, tik kiek jų bepagaminčiau, vis tiek rytojui nelieka :)
Iš nurodyto kiekio gavosi 15 cepelinų. Svarbiausia tinkamai išspausti tešlą ir virimui reikia didelio indo su daug vandens, kad cepelinai laisvai judėtų, kitaip gausime košę.


Tešlai:
3,1 kg skustų bulvių
druskos

Mėsos įdarui:
500 g maltos kiaulienos
1 kiaušinis
druskos, juodųjų pipirų
4 skiltelės česnako

Spirgučiams:
300 g šoninės
4 svogūnai

Virimui:
1 svogūno
lauro lapų
juodųjų pipirų žirneliais


Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, įberiame druskos, pipirų, susmulkintas česnakų skilteles. Viską sumaišome ir paliekame pasimarinuoti.
Į 6 l indą įpilame vandens, pasūdome ir pastatome ant ugnies, kad vanduo užvirtų.
Nuskustas ir išplautas bulves sutarkuojame ir į atskirą indą išspaudžiame iš jų nereikalingą skystį, čia svarbų neišspausti per daug, nes cepelinai bus kieti ir sausi ir na per mažai, kitaip jie nelaikys savo formos. Reikia gauti tokios konsistencijos tešlą, kad galima būtų iš jos lipdyti cepelinus. Iš indo su išspaustų skysčiu atsargiai nupilame skystį, o ant dugno likusį krakmolą sudedame į išspaustą tešlą, pasūdome ir maišome, kad druska ir krakmolas pasiskirstytų.
Kai vanduo užverda įdedame lauro lapus, juodųjų pipirų ir visą svogūną. Formuojame cepelinus: ant delno paimame šaukštą su geru kaupu tešlos masės padarome blyną, į jo vidurį sudedame įdaro ir apvelkame mėsą tešlos mase, rankomis suformuojame pailgą formą ir lėtai paleidžiame į vandenį. Taip suformuojame visus cepelinus, kai vanduo su cepelinais užvirs, verdame apie 40 min.
Spirgučiams skirtą šoninę supjaustome kubeliais ir apkepame. Susmulkiname svogūnus ir juos apkepame aliejuje.

Cepelinus patiekiame su spirgučiais, ir/ar grietine.



Skanaus!