Iš nurodyto kiekio gavosi 8 cepelinai. Svarbiausia tinkamai išspausti tešlą ir virimui reikia didelio indo su daug vandens.
Tešlai:
1,7 kg skustų bulvių
druskos
Varškės įdarui:
180 g varškės
1 kiaušinis
prieskonių (naudojau žoleles su česnakais)
Spirgučiams:
300 g šoninės
4 svogūnai
Virimui:
1 svogūno
lauro lapų
juodųjų pipirų žirneliais
Kiaušinį paplakame, kad susijungtų trynys su
baltymu, Sudedame varškę, įberiame prieskonius ir išmaišome.
Į 4 l indą įpilame vandens, pasūdome ir
pastatome ant ugnies, kad vanduo užvirtų.
Nuskustas ir išplautas bulves sutarkuojame ir
į atskirą indą išspaudžiame iš jų nereikalingą skystį, čia svarbų neišspausti
per daug, nes cepelinai bus kieti ir sausi ir na per mažai, kitaip jie nelaikys
savo formos. Reikia gauti tokios konsistencijos tešlą, kad galima būtų iš jos
lipdyti cepelinus. Iš indo su išspaustų skysčiu atsargiai nupilame skystį, o
ant dugno likusį krakmolą sudedame į išspaustą tešlą, pasūdome ir maišome, kad
druska ir krakmolas pasiskirstytų.
Kai vanduo užverda įdedame lauro lapus,
juodųjų pipirų ir visą svogūną. Formuojame cepelinus: ant delno paimame šaukštą
su geru kaupu tešlos masės padarome blyną, į jo vidurį sudedame įdaro ir
apvelkame jį tešlos mase, rankomis suformuojame pailgą formą ir lėtai
paleidžiame į vandenį. Taip suformuojame visus cepelinus, kai vanduo su
cepelinais užvirs, verdame apie 40 min.
Spirgučiams skirtą šoninę supjaustome
kubeliais ir apkepame. Susmulkiname svogūnus ir juos apkepame aliejuje.
Cepelinus patiekiame su spirgučiais, ir/ar
grietine.
Skanaus!