2015 m. vasario 27 d., penktadienis

Skruzdėlynas

Medaus mėgėjams šiandien paprastas kepinys - skruzdėlynas, receptas iš mamos senojo sąsiuvinio. Gaunasi toks pat kaip skanus kaip ir gamintas mamos, puikus vaikystės skonis.


Tešlai:
5 kiaušiniai
5 valg. šaukštų miltų
žiupsnelio druskos

aliejaus kepimui

skysto medaus sulaistymui


Iš kiaušinių, druskos ir miltų išminkome tešlą. Paruoštą tešlą plonai iškočiojame ir supjaustome norimo dydžio ir formos gabalėliais (aš visada pjaustau trikampiais). Į keptuvę įpilame aliejaus, į įkaitintą aliejų dedame supjaustytus gabalėlius, kai jie pradeda pustis (atsiranda puslelių) apverčiame juo ir kepame iš kitos pusės (turi gražiai pagelsti).
Kai iškepame visus gabalėlius galima formuoti skruzdėlyną. Ant lėkštės išdėliojame vieną sluoksnį iškeptų gabalėlių apipilame skystu medumi, ant viršaus vėl dedame sluoksnį gabalėlių ir vėl pilame medaus. Taip sudėliojame visus gabalėlius ir skruzdėlynas pagamintas (esant norui galima dar apibarstyti aguonomis).


Skanaus!

2015 m. vasario 21 d., šeštadienis

Sausainiai “Saulėgrąžos”

Šiandien labai jau kvepėjo pavasariu, deja galime jį pajusti tik pravėdinus patalpas, nes sergame vėjaraupiais :( Taigi optimistiškomis nuotaikomis laukdami pavasario su vaikais kepėme "saulėgrąžas"; receptas iš čia. Vaikams procesas patiko, bet ragauti nenorėjo, vyras irgi skeptiškai pažiūrėjęs neparagavo, matyt išlepinti tapo :) O man patiko, eksperimentuojant pakeisčiau viršų į smulkintų anakardžių ir šokolado derinį, manau būtų gardu.
Pagal šaltinį reikėjo kepti 8-10 cm skersmens sausainius, man pasirodė per dideli, sumažinau iki 5 cm; iš nurodyto kiekio man gavosi 60 sausainių, kuriuos išdėliojau dvejose skardose ir kepiau kartu, taigi kepimo procesas pagreitėjo.



Tešla:
100 g cukraus
200 g sviesto
1 kiaušinis
300 g miltų

Viršus:
40 g cukraus
40 g medaus
40 ml grietinėlės, arba pieno, arba sutirštinto pieno
30 g sviesto
150 g saulėgrąžų


Miltus sumaišome su cukrumi. Įtarkuojame šaltą sviestą, pirštais sutriname viską iki trupinių. Įmušame kiaušinį ir išminkome tešlą. Paliekame ją 30 min šaldytuve.
Atvėsusią tešlą ant truputį miltuoto paviršiaus iškočiojame (apie 4 mm storio), išpjauname norimo dydžio sausainius, sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos (man gavosi dvi skardos) ir kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
Kol sausainiai kepa paruošiame viršų:
Į ugniai atsparų indą sudedame cukrų, medų, pieną ir svietą, kaitiname iki užvirimo, sumažiname ugnį ir maišant verdame viską apie 1 min. Po to nuimame nuo ugnies ir sudedame saulėgrąžas.
Pakepusius sausainius ištraukiame iš orkaitės, uždedame ant jų saulėgrąžų masės ir vėl kepame apie 10 min.



Skanaus!

2015 m. vasario 19 d., ketvirtadienis

Citrininis-kokosinis pyragas

Skanus, toks drėgnas, aromatingas ir paprastai pagaminamas pyragas, jo receptas nužiūrėtas žurnale "Kepiniai". Išbandytas taip pat citrinas pakeičiant apelsinais, neblogas skonis, bet visgi su citrinomis skaniau.


125 g kambario temperatūros sviesto
250 g cukraus
2 kiaušiniai
60 g kokoso drožlių
225 g miltų
250 ml pieno
vienos citrinos žievelių

Aplaistymui, apibarstymui:
pusės citrinos sulčių
miltinio cukraus


Minkštą sviestą su cukrumi išsukame iki purumo. Įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame. Įmaišome kokoso drožles, miltus, pieną ir citrinos žievelę. Paruoštą tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (patikriname mediniu smeigtuku, ar pyragas iškepęs).
Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės, truputį atvėsiname, apšlakstome citrinos sultimis ir apibarstome cukraus pudra.



Skanaus!

Ryžių salotos su krabų lazdelėmis

Labai paprastas skanių salotų receptas, gautas iš mamos senojo sąsiuvinio.


125 g ryžių (naudoju plikytus)
250 g krabų lazdelių
200 g konservuotų kukurūzų
majonezo


Ryžius išverdame. Krabų lazdeles supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Konservuotus kukurūzus sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad ant jų liktų kuo mažiau skysčio. Viską sumaišome su majonezu. Norint pagardiname druska, pipirais (pagal skonį, aš nededu nieko).


Skanaus!

2015 m. vasario 15 d., sekmadienis

Sausainiai su razinomis ir saulėgrąžomis

Paprastai pagaminami ir labai skanūs sausainiai (receptas iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga")


180 g minkšto sviesto
120 g baltojo cukraus
50 g rudojo cukraus
1 kiaušinis
100 g avižinių dribsnių
100 g miltų
žiupsnelio druskos
100 g razinų
100 g saulėgrąžų


Minkštą sviestą su cukrumi išsukame iki purumo, įmušame kiaušinį, dar paplakame. Į sviesto masę įberiame  mitus su žiupsneliu druskos ir viską išmaišome iki vienalytės konsistencijos. Pabaigoje įdedame razinas ir saulėgrąžas. Viską gerai išmaišome. drėgnomis rankomis formuojame rutuliukus ir išdėliojame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos paliekant tarpus tarpusavyje. Truputėlį suplojame juos šakute. Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 13-15 min.


Skanaus!

2015 m. vasario 10 d., antradienis

Kijevo kotletas

Pati labai mėgstu kijevo kotletus, todėl labai norėjau juos išmokti pasigaminti pati. Bandymų buvo tikrai daug ir pagal įvairius receptus. Skonio atžvilgiu visada pavykdavo gerai, gaudavosi skaniai, bet nei ištirpusio sviesto nei išvaizdos nebuvo. Vieną gražią dieną mama kijevo kotletų receptą perskaitė rusiškame laikraštyje "Экспресс Неделя", išbandėme ir mums labai patiko. Dabar visada gaminu pagal šį receptą ir kitiems rekomenduoju išbandyti.



500 g maltos vištienos
60 g sviesto
žalumynų
druskos, pipirų, česnako skiltelių
2 kiaušiniai
miltų
džiūvėsėliai (paprikos skonio)
aliejus


Į maltą mėsą įmaišyti druskos ir pipirų. Sviestą sumaišyti su mėgstamais žalumynais, česnakais, susukti į kepimo popierių ir padėti sušalti į kamerą.
Maltą vištieną ir sviestą padaliname į 5 dalis. Paimame dalį mėsos, į jos vidų įdedame sviesto (lyg darydami cepelinus). Kiaušinius išplakame su dviems šaukštais šalto vandens. Suformuotus kotletus apvoliojame miltuose, po to kiaušiniuose ir po to džiūvėsėliuose. Dedame juos 10 min. į šaldymo kamerą. Ištraukus vėl apvolioti kiaušiniuose ir džiūvėsėliuose. Kepti įkaitintame aliejuje apie 10-15 min. Reikia stebėti, kad aliejus per daug neįkaistų, nes tada išorėję kotletai bus iškepę, o viduje - žali.


Skanaus!

Tortas Napoleonas

Šis tortas man visada asocijuojasi su žiema. Gaminu jį kasmet, bet kartais jį į svečius nešdavome, kartais tingėjau fotografuoti. Šiemet prisiverčiau ir štai rezultatas (recepto šaltinis yra čia). 



Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
žiupsnelio druskos
1 kiaušinis
apie 400 g kvietinių miltų

Kremui:
500 ml pieno
250 g cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
1 valg. šaukšto miltų
1 valg. šaukšto bulvių krakmolo
2 kiaušiniai
200 g kambario temperatūros sviesto

Papuošimui:
50 g juodojo šokolado


Tešlos gaminimas.
Ant stalviršio ar kito didelio paviršiaus sudedame miltus, įberiame druskos, truputį pamaišome. Paimame sviestą (jis turi būti iš šaldytuvo) pamerkiame į miltus it tarkuojame burokine tarką, vis pamerkdami į miltus. Kai sutarkuojame visą sviestą paimame peilį ir kapojame sviesto ir mitų masę, kad susidarytų smulkūs trupiniai. Atskirame dubenėlyje paplakame kiaušinį, įdedame grietinės ir išmaišome. Po to padarome duobutę trupiniuose ir supilame pusę kiaušinio ir grietinės masės, vėl kapojame peiliu, kai maždaug pasiskirsto, supilame antrą dalį ir vėl kapojame, kol ingridientai pasiskirstys. Gautus trupinius jau rankomis suspaudžiame į rutulį ir padaliname į 8 dalis, kiekvieną dalį suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kokioms 2 valandoms.
Ištraukus iš šaldytuvo paimame vieną dalį, plonai iškočiojame (dar gali prireikti truputį mitų), išpjauname norimo dydžio skritulius, šonus nuimame, atidedame į šalį o lakštą kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Tai pakartojame su likusiomis 7 tešlos dalimis. Likučius nuimtus nuo kiekvienos dalies sujungiame, plonai iškočiojame ir iškepame, jie bus reikalingi trupiniams. Iškepę papločiai truputį susitraukia, deformuojasi. Kuo jie daugiau išsipučia, tuo geriau, susidaro daugiau sluoksnių.


Kremas.
Pieną įpilame į karščiui atsparų indą ir užkaičiame. Cukrų, miltus ir krakmolą sumaišome, tada įmaišome paplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų. Kai pienas užverda, į jį maišant plona srovele supilame paruoštą cukraus ir kiaušinių tyrelę. Maišant paverdame apie 5 min. ir atvėsiname iki kambario temperatūros (reikia būtinai maišyti, kitaip kremas prisvils prie puodo).
Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakame iki purumo, tada plakant vis dedam po šaukštą išvirtos atvėsusios masės (galima įtarkuoti citrinos žievelės, aš nedėjau).

Formuojame tortą.
Ant torto padėklo dedame paplotį lygiąja puse į apačią, tepame kremu ir dedame kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį paspaudžiame. Taip surenkam visą tortą. Visi kiti papločiai dedasi pūslėta puse į apačią. Vieną sluoksnį pertepiau juodųjų serbentų uogiene. Surinkto torto viršų ir šonus taip pat aptepame kremu. Tada sutrupiname iškeptą „likučių“ lakštą ir tais trupiniais apibarstome torto viršų ir šonus. Dedame į šaldytuvą;  kuo ilgiau tortas būna šaldytuve, tuo skanesnis.
Puošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!