Šis tortas man visada asocijuojasi su žiema. Gaminu jį kasmet, bet kartais jį į svečius nešdavome, kartais tingėjau fotografuoti. Šiemet prisiverčiau ir štai rezultatas (recepto šaltinis yra čia).
Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
žiupsnelio druskos
1 kiaušinis
apie 400 g kvietinių miltų
Kremui:
500 ml pieno
250 g cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
1 valg. šaukšto miltų
1 valg. šaukšto bulvių krakmolo
2 kiaušiniai
200 g kambario temperatūros sviesto
Papuošimui:
50 g juodojo šokolado
Tešlos gaminimas.
Ant stalviršio ar kito didelio paviršiaus
sudedame miltus, įberiame druskos, truputį pamaišome. Paimame sviestą (jis turi
būti iš šaldytuvo) pamerkiame į miltus it tarkuojame burokine tarką, vis
pamerkdami į miltus. Kai sutarkuojame visą sviestą paimame peilį ir kapojame
sviesto ir mitų masę, kad susidarytų smulkūs trupiniai. Atskirame dubenėlyje
paplakame kiaušinį, įdedame grietinės ir išmaišome. Po to padarome duobutę
trupiniuose ir supilame pusę kiaušinio ir grietinės masės, vėl kapojame peiliu,
kai maždaug pasiskirsto, supilame antrą dalį ir vėl kapojame, kol ingridientai
pasiskirstys. Gautus trupinius jau rankomis suspaudžiame į rutulį ir padaliname
į 8 dalis, kiekvieną dalį suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į
šaldytuvą kokioms 2 valandoms.
Ištraukus iš šaldytuvo paimame vieną dalį,
plonai iškočiojame (dar gali prireikti truputį mitų), išpjauname norimo dydžio
skritulius, šonus nuimame, atidedame į šalį o lakštą kepame iki 175ºC
įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Tai pakartojame su likusiomis 7 tešlos
dalimis. Likučius nuimtus nuo kiekvienos dalies sujungiame, plonai iškočiojame
ir iškepame, jie bus reikalingi trupiniams. Iškepę papločiai truputį
susitraukia, deformuojasi. Kuo jie daugiau išsipučia, tuo geriau, susidaro
daugiau sluoksnių.
Kremas.
Pieną įpilame į karščiui atsparų indą ir
užkaičiame. Cukrų, miltus ir krakmolą sumaišome, tada įmaišome paplaktus
kiaušinius ir vanilinį cukrų. Kai pienas užverda, į jį maišant plona srovele
supilame paruoštą cukraus ir kiaušinių tyrelę. Maišant paverdame apie 5 min. ir
atvėsiname iki kambario temperatūros (reikia būtinai maišyti, kitaip kremas
prisvils prie puodo).
Kambario temperatūros minkštą sviestą
išplakame iki purumo, tada plakant vis dedam po šaukštą išvirtos atvėsusios
masės (galima įtarkuoti citrinos žievelės, aš nedėjau).
Formuojame tortą.
Ant torto padėklo dedame paplotį lygiąja puse
į apačią, tepame kremu ir dedame kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį
paspaudžiame. Taip surenkam visą tortą. Visi kiti papločiai dedasi pūslėta puse
į apačią. Vieną sluoksnį pertepiau juodųjų serbentų uogiene. Surinkto torto
viršų ir šonus taip pat aptepame kremu. Tada sutrupiname iškeptą „likučių“
lakštą ir tais trupiniais apibarstome torto viršų ir šonus. Dedame į šaldytuvą; kuo ilgiau tortas būna šaldytuve, tuo
skanesnis.
Puošiame pagal savo fantaziją.
Skanaus!