2014 m. lapkričio 25 d., antradienis

Griliažinis tortas

Jau senokai kilo man noras pasigaminti griliažinį tortą; į pagalbą pasitelkiau interneto platybes. Nustebau, nes radau praktiškai tik vieną receptą šiame tinklaraštyje. Man (kaip jau darosi įprasta) nelabai viskas patiko ir tiko, todėl eksperimentavau. Su šiuo tortu jau yra ką nuveikti, jo pagaminimas nėra labai paprastas ir greitas, bet rezultatas tikrai geras, kitų žodžiais puikus, vertas pastangų.



Šviesiam biskvitui:
125 g minkšto sviesto
220 g cukraus
2 kiaušiniai
240 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Tamsiam biskvitui:
65 g minkšto sviesto
110 g cukraus
1 kiaušinis
100 g miltų
40 g kakavos
½  arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 ml pieno
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Kremui:
500 g kreminės varškės
1 indelis saldinto kondensuoto pieno (385 g)
420 ml grietinėlės (36% riebumo)

Sirupui:
100 ml šalto virinto vandens
1 valg. šaukšto cukraus

Griliažui:
400 ml cukraus
180 g žemės riešutų (apskrudintų, be luobelių, susmulkintų)

Papuošimui:
120 g juodojo šokolado


Šviesus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.

Tamsus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to pieną supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (tikriname mediniu smeigtuku).

Kremas:
Kreminę varškę šaukštu sumaišome su kondensuotu pienu. Grietinėlę išplakame ir atsargiai įmaišome į varškės masę (kitą kartą į kremą pridėčiau 1 valg. šaukštą ištirpintos želatinos, kad kremas būtų standesnis).

Sulaistymas:
1 šaukštą cukraus užpilame virintu vandeniu, išmaišome, kad cukrus ištirptų ir atvėsiname.

Griliažas:
Jį reikėtų pasidaryti anksčiausiai, bent jau dieną prieš torto gamybą. Kaip pasidaryti skaityti čia.
Sukietėjusį ir atvėsintą griliažą susmulkiname arba blenderiu arba kočėlu.

Surinkimas:
Pirmąjį šviesų biskvito lakštą dedame ant torto lėkštės. Palaistome sirupu. Dedame ¼ kremo, paviršių išlyginame. Apibarstome griliažu. Ant viršaus dedame sekantį tamsų biskvitą, suvilginame jį ir vėl dedame ¼ kremo, apibarstome griliažu. Ir ant viršaus dedame paskutinį, šviesų biskvito lakštą, ¼ kremo ant viršaus ¼ - ant torto šonų. Galiausiai visą torto paviršių gausiai apibarstome griliažu. Palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų.

Papuošimas:
Visą tortą apibarstome griliažu. Šokoladinio kaspino pasidarymo geriausi paaiškinimai vaizdinėje medžiagoje.



Skanaus!

Šventiniai atvirukai

Vakar vakare su šeimyna jau pajutome Kalėdų kvapą. Darželyje gavome užduotį pasidaryti atvirukus artėjančių švenčių proga, kurie gali nukeliauti į įvairius pasaulio kraštus. Minčių buvo įvairių, tiesa gana sunku savo fantazijas perkelti į realybę (eglučių lankstymą nužiūrėjau čia). Ir štai koks rezultatas




Smagu, kad tokie paprasti dalykai suteikia vaikams tiek daug džiaugsmo. Šypsokimės vieni kitiems ir gyvenimas mums nusišypsos :)

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Tiramisu skonio pyragaičiai

Kai jau noriu įtikti savo vyrui, tai gaminu kažką kas savo skoniu primintų tiramisu. Šių pyragaičių receptą radau Aguonėlės tinklaraštyje. Vyro įvertinimas buvo toks: skanu, bet vis dėl to tai nėra tiramisu :) Tikiu, kad joks desertas neperspjaus šito. Aš pati tikrojo tiramisu nevalgau, o šie pyragaičiai man patiko. Puikiai tinka prie kavos svečius vaišinti.


Biskvitui:
4 kiaušinio tryniai
40 g cukraus pudros
3 kiaušinio baltymai
žiupsnelio druskos
40 g cukraus
40 g krakmolo
40 g miltų

Kremui:
250 g mascarponės
60 g natūralaus jogurto
50 ml neriebios grietinėlės
50 g cukraus
1 valg. šaukšto želatinos

Biskvito sulaistymui:
apie 150 ml saldintos stiprios kavos

Pyragaičių apibarstymui:
50 g pieninio/juodo/balto šokolado


Biskvito kepimas:
Cukrų sumaišome su krakmolu. Kiaušinio baltymus plakame su druska, kai suputoja po šaukštą beriame cukraus-krakmolo mišinio. Plakame iki standumo. Atsidedame į šoną.
Kiaušinio trynius išplakame su cukraus pudra iki baltumo. Tada į šią masę įdedame 1/3 baltymų masės, lengvai išmaišome. Įsijojame miltus, išmaišome ir sudėjus likusius baltymus atsargiai sujungiame viską.
Orkaitės skardą išklojame kepimo popieriumi ir ant šio paskleidžiame tolygiai biskvito tešlą. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 min. Iškepusį biskvitą išverčiame ant kito kepimo popieriaus lapo ir tą lapą, kuris kepė, nuimame. Leidžiame galutinai ataušti.

Pasidarome kavos ir paliekame ataušti.

Kremo paruošimas:
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame apie 10 min., kad išbrinktų. Kremui mascarpone sumaišome su cukraus pudra, jogurtu ir grietinėle. Gerai išmaišome, kad kremas būtų tolygus, be gumurėlių. Išbrinkusią želatiną ant viryklės pašildome, kad ištirptų, truputį atvėsiname ir plona srovele maišant įpilame į kremą.



Pyragaičių surinkimas:
Iškepusį ir atvėsusį biskvitą supjaustome į tris vienodo pločio juostas. Pirmą konditeriniu teptuku apšlakstome kava, uždedame 1/3 paruošto kremo, jį paskirstome, ant viršaus dedame antrą biskvito juostą, ją apšlakstome kava ir ant jos paskirstome dar 1/3 kremo, pakartojame tą patį su paskutine juosta ir likusiu kremu. Šokoladą sutarkuojame ir juo apibarstome pyragą.

Paruoštą pyragą dedame į šaldytuvą min. 2 valandom. Po to išimame, apipjaustome nelygius šonus ir supjaustome norimo dydžio gabalėliais.



Skanaus!

Šokoladinis tinginys

Tinginys nėra vienas iš labiausiai mėgstamų desertų mūsų šeimoje, bet kartais kyla noras pasigaminti ir jį, juo labiau visokiausių jo gaminimo receptų yra tikrai įvairių. Šitas iš knygos „Beatos virtuvė“. Gaminimas kaip ir įprasta tinginiui lengvas ir greitas, o rezultatas tikrai puikus, šokolado skonis čia labai, labai tinka. Rekomenduoju :)


2 pak. sausainių pvz. Gaidelis (360 g)
100 g riešutų (naudojau graikinius)
100 g juodojo šokolado
100 g pieninio šokolado
120 g sviesto
indelis saldinto sutirštinto pieno (385 g)


Maždaug 150 g sausainių sutriname iki trupinių (sumaliau blenderyje), likusius – susmulkiname rankomis, įberiame riešutus, galime ir juos truputį „palaužyti“. Sviestą su šokoladu ištirpiname garų vonelėje ir sumaišome su sutirštintu pienu. Skystą šokolado masę supilame ant sausainių ir riešutų, sumaišome šaukštu, sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, paspaudžiame, kad viskas gerai sugultų, uždengiame popieriaus kraštais ir dedame į šaldytuvą nakčiai, kad sustingtų.



Skanaus!

2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Tortas „Senelio sapnas“

Pristatau tortą "Senelio sapnas", gamintą pagal receptą iš knygos „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“ tėvo dienos progra. Tortas paprastai pagaminamas ir labai skanus.



Biskvitui:
5 kiaušiniai
250 g cukraus
100 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
40 g aguonų
160 g miltų
1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:
500 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
500 ml naturalaus jogurto
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
3 valg. šaukštų želatinos

Sirupui:
100 g degtinės (tortas numatytas ir vaikams, tai naudojau vandenį)
½ indelio (apie 200 g) sutirštinto saldinto kondensuoto pieno


Biskvito paruošimas.
Plakame kiaušinius su cukrumi geras 5 minutes, kad masė kaip reikia suputuotų ir pabaltų. Po to pamažu pilame grietinėlę ir toliau plakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir aguonomis. Miltų mišinį suberaime į kiaušinių masę ir pamažu išmaišome. Kepimo formos dugną (naudojau 26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi, o šonus aptepame sviestu. Į paruoštą formą supilame biskvito tešlą ir kepame iki 190ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Kremas.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę lengvai išplakame, kad šiek tiek pastandėtų. Tada supilame kondensuotą pieną, išmaišome. Įmaišome jogurtą (gausis gana skysta masė).
Išbrinkusią želatiną ant silpnos ugnies ištirpiname, minutėlę maišant atvėsiname ir plona srovele (maišant) įpilame į grietinėlės masę, išmaišome. Tada kremą dedame į šaldytuvą, kol paruošime kitus dalykus.

Sirupas.
Degtinę (ar vandenį) sumaišome su kondensuotu pienu.

Formuojame tortą.
Atvėsusį biskvitą išimame iš kepimo formos, perpjauname pusiau. Paimame viršutinę biskvito pusę ir dedame į lekštę ar tortinę taip, kad biskvito viršus būtų viršuje (o pjauta dalis būtų ant lėkštės). Gerai palaistome sirupu (sunaudojame pusę). Užmauname kepimo formos kraštus (kad kremas niekur nepabėdtų). Tada ant biskvito supilame apie 2/3 dalies paruošto kremo. Sirupu sulaistome kitą biskvito dalį, bet tą plokštumą, kurią lietė peilis ir ta pačia sulaistyta plokštuma dedame ant kremo (gaunasi, kad viršuje turime kepto biksvito padą – labai lygų torto paviršių). Tada ant viršaus supilame likusį kremą ir dedame į šaldytuvą, kad tortas sustingtų. Nuo sutvirtėjusio torto nuimame kepimo formos kraštus ir uošiame pagal savo fantaziją.



Skanaus!

Pyragėliai su pievagrybiais

Nors už lango visai nepanašu, kad žiema ateina, bet pažiūrėjus į kalendorių, jau lyg ir Kalėdomis pradeda kvepėti. Šiandien įkeliu receptą pyragėlių su grybais (šaltinis čia), kuriuos dariau praeitų metų Kūčių vakarienei. Patiko labai, šiemet tikrai kartosiu. Taip pat puikiai tiks pyragėlius įdaryti džiovintais baravykais ar mėgstama uogiene.


Tešlai:
500 g miltų
100 g sviesto
1 kiaušinis
200 ml pieno
7 g sausų mielių
3 valg. šaukštų cukraus
½ arb. šaukštelio druskos

Įdarui:
pievagrybių
svogūnų
druskos
aliejaus


Sviestą su pienu sudedame į dubenėlį ir kaitiname, kol sviestas ištirps. Kiaušinį išplakame, įdedame į sviesto ir pieno masę, išmaišome. 300 g miltų sumaišome su mielėmis, druska ir cukrumi, išmaišome.
Skystą masę pilame į sausą ir išmaišome. Įberiame likusius miltus ir minkome tešlą (apie 10 min.). Po to uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltoje patalpoje apie 1 val., kad tešla iškiltų.
Pievagrybius išplauname, smulkiai supjaustome, įberiame druskos ir keptuvėje iškepame. Smulkiai supjaustytus svogūnus taip pat iškepame. Sumaišome tarpusavyje.
Paimame dalį tešlos, iškočojame, išpjauname apskritimus, įdedame įdaro ir šakute stipriai suspaudžiame šonus. Kepame gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.


Skanaus!